Τσαυτάρης: Από το 2015 ξεκινά η νέα ΚΑΠ

10.04.2014 

Τσαυτάρης: Από το 2015 ξεκινά η νέα ΚΑΠ 
"Είναι ένας δύσκολος όρος, είναι όμως το τελευταίο βήμα που αν το καταφέρουμε τότε θα είμαστε σίγουροι, ότι ναι, η νέα ΚΑΠ θα αρχίσει από την 1/1/2015, δηλαδή σε λίγους μήνες",
ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο Ρ/Σ «Αθήνα 9,84» και στους δημοσιογράφους Νεκτάριο Νώτη & Γιάννη Παπαγεωργίου.
Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Είναι πολύ σημαντικό βήμα και έχει και τη σημειολογία του. Για πρώτη φορά θα δούμε αντικειμενικά ποιο είναι το πρόσωπο της χώρας μας σε αυτό το δημόσιο οικονομικό κατεστημένο και πιστεύω ότι θα πάει καλά. Πρέπει να υπάρξει μια αρχή. Πρέπει να κάνουμε προσεκτικά βήματα. Ας το δούμε λοιπόν σήμερα σε ένα πρώτο βήμα κι αν πραγματικά τα πράγματα πάνε καλά, όπως περιμένει όλος ο κόσμος, γιατί τα σημεία είναι θετικά, θέλω να πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα. Aν καταφέρει κανείς να πάρει χρήματα με χαμηλό επιτόκιο, θα τα δώσει με χαμηλό επιτόκιο, για να αποκτήσει ρευστότητα η αγορά. Από αυτό δεν πάσχει αυτή τη στιγμή όλη η αγορά, αυτό δε μας τονίζουν όλοι; Ότι θέλουν να επενδύσουν, θέλουν να επεκταθούν. Ακόμα-ακόμα και στον τομέα της γεωργίας της μεταποίησης υπάρχει δυστοκία σε ότι αφορά τη ρευστότητά τους, δε βρίσκουν φτηνό χρήμα.
Για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για το γάλα
Μόλις τυπωθεί ο νόμος, γιατί προχτές μάλιστα υπέγραψα κι εγώ το σχέδιο που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και σε δύο μήνες από την ημερομηνία της δημοσίευσης του, θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Ήδη όμως γίνονται διεργασίες, επαφές, επικοινωνίες με τους αρμοδίους, με τη βιομηχανία, με τους κτηνοτρόφους κλπ, ιδιαίτερα με τη γαλακτοβιομηχανία, τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να δούμε με ακρίβεια πως θα εφαρμοστεί. Είναι σίγουρα μία τομή στο γάλα. Έχει τις δυνατότητες να υποστηρίξει και τη ντόπια κτηνοτροφία και τη ντόπια γαλακτοβιομηχανία και τον Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και την ξένη βιομηχανία, γιατί επί ίσοις όροις δίνει τη δυνατότητα σε όλους να φέρουν τα προϊόντα τους και να ανταγωνιστούν ως προς την ποιότητα και την τιμή τους.
Όσον αφορά στην τιμή πιστεύω ότι θα περάσει καλά, γιατί ο καταναλωτής πάντοτε ενδιαφέρεται να έχει ποιοτικά προϊόντα ή εν πάση περιπτώσει να έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε δυο-τρία διαφορετικά προϊόντα, ανάλογα με το τι τον ενδιαφέρει και τη χρήση για την οποία το θέλει και ανάλογα που βρίσκεται.
Για την επιτυχία της Ελλληνικής Προεδρίας σχετικά με τη Συμφωνία του Τριλόγου για το Σχέδιο Κανονισμού προώθησης αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ και σε Τρίτες Χώρες
Την περασμένη εβδομάδα, βρισκόμουν στις Βρυξέλες για να ολοκληρώσουμε τον τελευταίο Τρίλογο και να επέλθει συμφωνία σε ότι αφορά ένα μεγάλο πρόγραμμα προώθησης των αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης, φυσικά και της Ελλάδος, που αφορά ας πούμε στο καλάθι των προϊόντων της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό πρόγραμμα προώθησης αυτών των ευρωπαϊκών προϊόντων, κυρίως εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, σε αγορές τρίτων χωρών.
Τετραπλασιάζονται, λοιπόν, τα κονδύλια του προγράμματος. Η Ευρώπη πρώτη φορά κάνει μια τόσο συστηματική προσπάθεια να προωθήσει τα ποιοτικά της προϊόντα εκτός ευρωπαϊκών συνόρων και η Συμφωνία αυτή ήταν μεγάλη προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία και κατάφερε να το ολοκληρώσει εγκαίρως.
Για το πλέγμα δράσεων του ΥπΑΑΤ σχετικά με την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπισης της ανεργίας
Μετά τις Βρυξέλλες, επισκέφθηκα τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και δη στην Ελλάδα, όπου είναι ένα από τα πιο οξυμμένα κοινωνικά μας προβλήματα αυτή τη στιγμή.
Η γεωργία ανέκαθεν μπορούσε να απασχολήσει νέους κι όταν λέω νέους όχι μόνον αναγκαστικά ανέργους που θα πάνε να σκάψουν το χωράφι ή θα δουλέψουν στο θερμοκήπιο και λοιπά, αλλά νέους σε όλη τη γκάμα των διαφορετικών γνώσεων που έχουν. Δηλαδή από τον απόφοιτο του γυμνασίου, του λυκείου, μέχρι τον απόφοιτο του διδακτορικού διπλώματος. Επομένως έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος, ποιοι άνθρωποι θα βρουν δουλειά, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα έναν σημαντικό κλάδο, όπως είναι ο κλάδος της γεωργίας, της μεταποίησης, της εμπορίας και της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.
Εκεί λοιπόν έγινε μια εκτενής συζήτηση από κορυφαίους ανθρώπους, γνωστούς οικονομολόγους και επιστήμονες, που τους είχαμε δει και εδώ να συζητούν για τα θέματα της Ελλάδας. Είχα λοιπόν την ευκαιρία κι εγώ να συμμετέχω σε αυτές τις συζητήσεις και φυσικά να παρουσιάσω τις δικές μας προτάσεις, τις προτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τι κάνει και τι θα ήθελε να κάνει και πού θα μπορούσε το Ίδρυμα να βοηθήσει, παίζοντας έναν καταλυτικό ρόλο προς αυτό το σκοπό.
Δημοσιογράφος: Ο αγροτικός τομέας πως μπορεί να συμβάλλει και μέσω πολιτικών δικών σας; Προγραμματίζετε κάποια προγράμματα, κάποιες δράσεις για να βρουν διέξοδο στη γεωργία ευρύτερα νέοι οι οποίοι είναι άνεργοι και οι οποίοι θα μπορούσαν να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο;
Υπουργός: Βεβαίως και υλοποιούμε προγράμματα και δράσεις. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, είναι ανοιχτό το πρόγραμμα των νέων αγροτών που είναι ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στο να οδηγήσει περίπου 8.000 ανθρώπους στον παραγωγικό τομέα. Θα είναι επίσης σε λίγο καιρό ανοιχτό το πρόγραμμα απασχόλησης 100 ερευνητών, όπως είναι οι Καθηγητές στα πανεπιστήμια ή στα ερευνητικά κέντρα, στα ερευνητικά ινστιτούτα. Τα προηγούμενα χρόνια η υποστήριξη της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας είχε σχεδόν «παγώσει», παρά το ότι μιλούμε για την είσοδο καινοτομιών σε αυτόν τον τομέα σε όλα του τα βήματα. Επίσης, θα προσλάβουμε 150 περίπου μεταδιδακτορικούς επιστήμονες, που μαζί με 150 πτυχιούχους από μεταπτυχιακά τμήματα θα έρθουν και θα καταπιαστούν με διάφορα εφαρμοσμένα προγράμματα για τον κλάδο της γεωργίας σε όλη του την ευρύτητα δηλαδή, στη φυτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη μελισσοκομία κι αλλού.
Η υποστήριξη των νέων αγροτών και των νεοεισερχόμενων μέσω και της νέας ΚΑΠ
Ήδη «τρέχουμε» και στη νέα ΚΑΠ δράσεις και για την υποστήριξη των νέων. Να σας δώσω μία είδηση τώρα, γιατί μόλις χτες πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο και πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα περάσει και από το δικό μας Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε όπου θα προεδρεύσω για να περάσουν οι λεγόμενες «κατ΄ εξουσιοδότηση πράξεις». Είναι ένας δύσκολος όρος, είναι όμως το τελευταίο βήμα που αν το καταφέρουμε τότε θα είμαστε σίγουροι, ότι ναι, η νέα ΚΑΠ θα αρχίσει από την 1/1/2015, δηλαδή σε λίγους μήνες. 
Τι είναι λοιπόν αυτή η νέα ΚΑΠ για το θέμα των νέων που συζητούμε; Το πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού είναι αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό διαρθρωτικό πρόβλημα που έχει, όχι μόνον η Ελλάδα, που έχει πραγματικά ένα δημογραφικά γηρασμένο αγροτικό πληθυσμό, αλλά όλη η Ευρώπη, αφού μόνο το 6% των Ευρωπαίων αγροτών είναι σήμερα κάτω των 40 χρονών, δηλαδή σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν αγρότες. Άρα γι’ αυτό το σκοπό πιέσαμε και στη νέα ΚΑΠ έχει ληφθεί η απόφαση ότι μας δίνει τη δυνατότητα έως και 2% του προϋπολογισμού, που είναι πολλά χρήματα, να ξοδευτούν για την είσοδο, την υποστήριξη της εισόδου νέων ανθρώπων σε αυτόν τον τομέα.
Δημοσιογράφος: Άρα μας λέτε επί της ουσίας ως στατιστικό στοιχείο από τη στιγμή που το 6% είναι πάνω από 40..
Υπουργός: Μόνο το 6% είναι κάτω από 40 ετών.
Δημοσιογράφος: Συγνώμη, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό επαγγελματικό.
Υπουργός: Βεβαίως και χαίρομαι ειλικρινά που στη χώρα μας, διότι η είσοδος νέων αγροτών δεν είναι μόνον τα παιδιά που βλέπω, έχουν κατ’ αρχήν τρία χαρακτηριστικά. 
Πρώτον, τα παιδιά αυτά μπαίνουν κατ’ επιλογήν στον πρωτογενή τομέα. Στα παρελθόν, γιατί κι εγώ από αγροτική οικογένεια προέρχομαι, κάποιος έμενε στη γεωργία γιατί δεν τα κατάφερνε να μάθει γράμματα ή μια τέχνη. Άρα γινόντουσαν γεωργοί κάποιοι και έπαιρναν την εκμετάλλευση του πατέρα τους από ανάγκη. Σήμερα, όμως βλέπω πολλά παιδιά που πηγαίνουν στον τομέα με επιλογή τους, με μεράκι και με ενθουσιασμό και δεν μπορείτε να φανταστείτε τι καινούρια πράγματα κάνουν.
Το δεύτερο είναι ότι την είσοδο νέων αγροτών δεν τη βλέπουμε δηλαδή μονάχα για να λύσουμε το πρόβλημα της απασχόλησης και της ανεργίας. Όχι. Η είσοδος νέων αγροτών είναι συνυφασμένη με την καινοτομία. Τα νέα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την πληροφορική, με το διαδίκτυο, καταλαβαίνουν πολύ καλά τι σημαίνει σωστή πιστοποίηση. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 186 ομάδες νέων αγροτών που δουλεύουν στην παραγωγή. Δείτε πως πάει η Ομάδα Παραγωγών στο Βελβεντό που παράγει ροδάκινα, δείτε πως πάνε τα παιδιά της ΘΕΣΓΑΛ με το γάλα που είναι μια ομάδα νέων κτηνοτρόφων κλπ.
Το τρίτο και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε «φρέσκα» μυαλά, με την έννοια ότι επιθυμούν να αξιοποιήσουν νέα σχήματα, καταλαβαίνουν τη συμβολαιακή παραγωγή, δεν πάνε μεμονωμένα να πουν «παράγω μόνος μου, πάω να πουλήσω το προϊόν μου και τώρα ψάχνω να βρω αγοραστή». Το αντίθετο. Έχουμε σχεδόν σε όλους τους τομείς της παραγωγής συμβόλαια, αυτό θέλει η αγορά, το καταλαβαίνουν και οι αγρότες και δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο τι θέλει ο καταναλωτής.
Για τις επικείμενες Ευρωεκλογές
Πιστεύω ότι οι εκλογές είναι το κύριο πολιτικό χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας μας και φυσικά θα δώσουν μηνύματα. Ειδικά, αυτές οι εκλογές που είναι και διπλές εκλογές, δηλαδή θα έχουμε σε δημοτικό επίπεδο Δημάρχους, σε περιφερειακό επίπεδο Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες και φυσικά και Ευρωεκλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά με αυτά τα συστήματα, δηλαδή επιλογή υποψηφίων και σταυρό και φυσικά κατηγοριοποίηση με τη μορφή κομμάτων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πιστεύω ότι είναι κρίσιμες για όλους και για την Κυβέρνηση την ίδια, σαφέστατα. Αν θα δει δηλαδή ότι πραγματικά χάνει όλους τους Περιφερειάρχες, δε θα είναι ένα μήνυμα; Αλλά από την άλλη μεριά αν πραγματικά κερδίσει αρκετές Περιφέρειες δε θα είναι πάλι ένα θετικό μήνυμα ότι ο κόσμος εμπιστεύεται αυτή την Κυβέρνηση των δυο κομμάτων;
 πηγη: www.paseges.gr