Νέο ΠΑΑ: Έως 50.000 ευρώ ενίσχυση για Νέους Αγρότες και start up επιχειρήσεις. Το 11% του συνολικού προϋπολογισμού στα Σχέδια Βελτίωσης

 17/7/2014

Νέο ΠΑΑ: Έως 50.000 ευρώ ενίσχυση για Νέους Αγρότες και start up επιχειρήσεις. Το 11% του συνολικού προϋπολογισμού στα Σχέδια Βελτίωσης Σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουλίου, κατατίθεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ.
Μια πρώτη γενική «γεύση» των μέτρων - χωρίς τους πίνακες χρηματοδότησης - έδωσε στην δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα η Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ η οποία καταρτίζει τις λεπτομέρειες του προγράμματος και το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί αγώνα δρόμου ώστε να προλάβει τα χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί από την Ε.Ε. Στην πρόταση που καταθέτει σήμερα η χώρα μας αναφέρεται ότι την νέα προγραμματική περίοδο για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών οι επιδοτήσεις θα φθάνουν τα 50.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρηματοδότηση για «start up» επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπυ και σε αυτό το πρόγραμμα του νέου ΠΑΑ η χρηματοδότηση ανά επιχείρηση θα αγγίζει τα 50.000 ευρώ.
Επίσης, στο νέο πρόγραμμα επιχειρείται να καλυφθούν – σύμφωνα με κύκλους τους ΥπΑΑΤ – τα κενά του παρελθόντος. Έτσι ότι δεν κάλυπταν (επενδυτικά) μέχρι σήμερα τα leader θα χρηματοδοτούνται μέσω των «Προγραμμάτων Περιοχών Ολοκληρωμένης Αναπτυξιακής Παρέμβασης».
Παράλληλα και σε αυτό το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που θα ισχύσει μέχρι το 2020 σημαντικός θα είναι και ο ρόλος των γνωστών μας Σχεδίων Βελτίωσης. Καλά πληροφορημένες πηγές του ΥπΑΑΤ, μας κάνουν γνωστό ότι τα Σχέδια Βελτίωσης θα αγγίζουν το 11% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
 Πηγη:agrotypos.gr