Έκπληξη το ράλι στα σκληρά

  21/07/2014 

Παπαδογιάννης Γιάννης
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο µετά από εβδοµάδες πτώσης φαίνονται κάποια σηµάδια σταθεροποίησης. Οι τιµές έχουν γυρίσει στα χαµηλά του 2011
και αυτό κινητοποίησε τους αγοραστές µαλακού σίτου. Βέβαια οι αναλυτές θεωρούν πως δύσκολα θα δούµε κάποιο σηµαντικό ράλι καθώς υπάρχουν πολλά στάρια προς πώληση στην Ρωσία και Ουκρανία, ενώ και στην Ευρώπη βρισκόµαστε στο θερισµό. Στη Γαλλία οι τιµές των µαλακών εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση κυµαινόµενες µεταξύ 177-179 ευρώ/τόνο.
Στην λίστα της Φότζια οι τιµές συνεχίζουν να επηρεάζονται από το «ευρωπαϊκό» ράλι. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 300-305 ευρώ/τόνο παράδοση σε Ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 70%) στα 290-295 ευρώ/τόνο παράδοση σε ιταλικό λιµάνι. Στη Γαλλία επίσης αυξηθήκαν άλλα 30 ευρώ από την προηγούµενη εβδοµάδα φτάνοντας τα 330 ευρώ/τόνο παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Στον Καναδά όπου ακούγονται καιρικά προβληµατάκια οι τιµές για την εξαιρετική ποιότητα σκληρών ενισχύθηκαν λίγο φτάνοντας τα 418 δολάρια Καναδά (287 ευρώ/τόνο).

Στην αγορά µας (εδώ αναφέροµαι µόνο στα σκληρά) κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας σηµειώθηκαν πωλήσεις προς εξαγωγή για τα άνευ προδιαγραφών (20-30% υαλώδη) στα 265 ευρώ/τον FOB. Πλέον κουβέντες γίνονται στα 270 ευρώ/τόνο και αρκετοί έµποροι θεωρούν πως σύντοµα θα πληρωθούν αυτά τα επίπεδα από τους Ιταλούς. Για τα καλά στάρια ακόµα δεν έχει ανοίξει η αγορά από πλευράς εξαγωγής.

Είναι γεγονός πως κανένας δεν περίµενε τέτοιο ράλι στα σκληρά, το οποίο προκλήθηκε λόγω του προβληµατικού καιρού στη Γαλλία και της χαµηλότερης παραγωγής στην Ιταλία. Παράγοντες της αγοράς στέκονται στη µεγάλη διαφορά τιµής µεταξύ µαλακού και σκληρού σίτου θέλοντας να τονίσουν πως πλησιάζουµε σε υπερβολικά επίπεδα για τα σκληρά. Μην ξεχνάµε πως πλησιάζουµε στον Αύγουστο που οι µύλοι (τοπικοί και ιταλικοί) δεν είναι πολύ δραστήριοι, ενώ από Σεπτέµβρη θα είναι διαθέσιµη και η φηµισµένη παραγωγή του Καναδά.  


Πηγή: www.agronews.gr