Η απένταξη 11 εκατ. στρεμ. βοσκοτόπων θα οδηγήσει σε προβλήματα και με την Ενιαία Ενίσχυση προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι

22/8/2014

Η απένταξη 11 εκατ. στρεμ. βοσκοτόπων θα οδηγήσει σε προβλήματα και με την Ενιαία Ενίσχυση προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι Δεν έκαμψε τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων η χθεσινή ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ σχετικά με τη διόρθωση των προβλημάτων πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013.
Σύμφωνα με όσα δηλώνουν καθημερινά στον ΑγροΤύπο, η κυβέρνηση απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Επίσης αναφερόμενοι στο γεγονός ότι τα προβλήματα θα λυθούν στο 90% τονίζουν ότι το υπόλοιπο 10% είναι περίπου 10.000 παραγωγοί. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών οργανώσεων που επικοινωνήσαμε μας επισήμαναν ότι ένας μικρός αριθμός κτηνοτρόφων είχε ελλιπή στοιχεία, οπότε μετά από ένσταση και προσκόμιση των στοιχείων αυτών πιθανόν να δικαιωθεί. Η πλειοψηφία όμως των κτηνοτρόφων δεν πληρώθηκε διότι το προηγούμενο έτος «βίαια και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε τις επιλέξιμες εκτάσεις», μας αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Τάκης Πεβερέτος.
Έτσι 11 εκατ. στρέμματα βοσκότοποι περίπου – σύμφωνα με τον ίδιο – που τα προηγούμενα χρόνια αναγνωρίστηκαν ως επιλέξιμες εκτάσεις απεντάχθηκαν.
Και προσθέτει: «Είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα από ότι φαίνεται. Ακόμα και να “γιατρευτεί” το θέμα με την εξισωτική υπάρχουν και άλλα προβλήματα που παραμένουν. Για να λάβει κάποιος την εξισωτική θα πρέπει να έχει από 20 στρέμματα βοσκότοπων και άνω (στα ορεινά) Αυτό μπορεί να αλλάζει κάθε δέκα χρόνια έπρεπε δηλαδή να έχει αλλάξει από πέρσι. Τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ ίσως λύσουν το πρόβλημα σε ένα ποσοστό 90%. Άλλο ένα θέμα είναι ότι θα δώσουν τα χρήματα σιγά – σιγά μέχρι το τέλος του 2014 ενώ οι κτηνοτρόφοι τα χρειάζονται αυτή την περίοδο για να αγοράσουν ζωοτροφές».

«Θα ζητηθούν επιστροφές χρημάτων»

Σύμφωνα με τον ίδιο όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό: «Βγάζοντας έξω 11 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπων που τα θεωρούσαν επιλέξιμα μέχρι τον Ιούνιο του 2014 έρχεται η Κοινότητα και λέει ότι με τα στρέμματα τεκμηρίωσαν και έλαβαν πέρσι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες την Ενιαία Ενίσχυση. Άρα θα πρέπει να μας επιστρέψετε πίσω περίπου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, 37 εκατ. ευρώ. Υπήρχε ένα διαχειριστικό σχέδιο εδώ και 2 περίπου χρόνια το οποίο υποτίθεται ότι θα έλυνε το πρόβλημα των βοσκοτόπων που ξεκινάει από παλιά. Αντί λοιπόν να καθίσουν και να συζητήσουν το θέμα με τους κτηνοτρόφους το έκαναν εν κρυπτώ. Αν το ζήτημα δεν λυθεί σύντομα να ξέρετε ότι πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με τις δηλώσεις του 2014 αφού και αυτές που ολοκληρώθηκαν ως τις 15 Μαΐου έγιναν με βάση τα 11 εκατ. στρέμματα που ήταν επιλέξιμα μέχρι τότε.

ΠΕΚ: Θέλουμε άμεση καταβολή των χρημάτων της εξισωτικής

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καμπούρης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) μας αναφέρει για το θέμα: «Αύριο 23/8, στη μια το μεσημέρι στην Κοζάνη, έχουμε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κουκουλόπουλο με βασικό θέμα την εξισωτική αλλά θα αναφερθούμε και σε άλλα θέματα του κλάδου όπως στον καταρροϊκό πυρετό, παλαιότερες πληρωμές και νέα ΚΑΠ». Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, ο κ. Καμπούρης μας δήλωσε: «Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ δεν μας ικανοποιεί. Ποτέ δεν είχαμε πολλές δόσεις πάντα είχαμε μόνο δύο. Τα χρήματα ήταν 160 εκατ. ευρώ και όχι 130. Θέλουμε τα χρήματα άμεσα για να συντηρήσουν τα κοπάδια τους και τις οικογένειές τους».

Να συνδράμουν και οι δήμοι στη λύση με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια

Με τη βοήθεια των δήμων θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια σύμφωνα με τον κ. Νίκο Δημόπουλο, Πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Καβάλας. Ειδικότερα ο κ. Δημόπουλος υπογραμμίζει στον ΑγροΤύπο: «Μας λένε ότι θα λυθεί το πρόβλημα στο 90%. Τι θα γίνει όμως με το υπόλοιπο 10%. Μιλάμε για περίπου 10.000 κτηνοτρόφους. Όσα μας παρουσιάζουν δεν είναι λύσεις».
Και συνεχίζει: «Οι δήμοι δεν έχουν καμία τεχνογνωσία με τις επιλέξιμες εκτάσεις. Οι δήμοι δίνουν βοσκότοπο όταν κάνουμε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ σε συνεργασία με τις Ενώσεις και δεν κοιτούν τι είναι επιλέξιμο και τι όχι. Το πρόβλημα λοιπόν θα λυθεί μόνο αν ο κάθε δήμος αναλάβει για τους κτηνοτρόφους του να δει ποιοι είναι επιλέξιμοι βοσκότοποι, τι δικαιώματα έχει ο κάθε κτηνοτρόφος και στο τέλος όταν κάποιοι συνάδελφοί μας από άλλους δήμους δεν έχουν βοσκότοπους σε επίπεδο Π.Ε. να μοιράζονται βοσκότοποι σε αυτούς».

Πολλά τα παράπονα των απλών κτηνοτρόφων

Δεκάδες είναι όμως καθημερινά και τα τηλεφωνήματα αναγνωστών μας στα γραφεία του ΑγροΤύπου, που μας ζητούν να αναφερθούμε στο θέμα ελπίζοντας ότι θα ακουστεί η γνώμη τους από τους παράγοντες του ΥπΑΑΤ οι οποίοι διαχειρίζονται τα θέματα αυτά. Πιο συγκεκριμένα κτηνοτρόφοι από τη Δράμα μας ανέφεραν: «το υπουργείο δεν κράτησε τις δεσμεύσεις του όπως ζητάει να κάνουμε εμείς. Στους ορεινούς όγκους οι εκτάσεις χαρακτηρίζονταν ως βοσκότοποι. Γιατί στους γηγενείς πληθυσμούς που παραδοσιακά ασχολούνται και διαθέτουν κάποιες εκτάσεις τις οποίες καλλιεργούνγια την παραγωγή ζωοτροφών επιβάλει η Διεύθυνση Δασών να πληρώσουν 530 ευρώ το στρέμμα. Είναι σαν να αγοράζουμε ξανά τη γη λοιπόν που είχαμε εδώ και χρόνια και μάλιστα με τόσο υψηλό τίμημα; Κάποτε μας ζητούσαν 100 ευρώ το στρέμμα και τώρα 530. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Και επιπλέον δεν πληρωνόμαστε ποτέ στην ώρα μας;»
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
 Πηγη:agrotypos.gr