Όλο το Σεπτέμβρη αιτήσεις για αποζημιώσεις απο τον περονόσπορο

29/08/2014 

Λασηθιωτάκη Πέλλα
Στις αρχές του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών από την πλευρά των αμπελουργών για την καταβολή αποζημιώσεων σχετικά με τις ζημιές από τον περονόσπορο του 2011.

Ο ΕΛΓΑ στέλνει τις σχετικές οδηγίες στους δήμους της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσει η κατάθεση των δικαιολογητικών στους δήμους πιθανόν και τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου. Οι αμπελουργοί θα έχουν προθεσμία ενός μήνα να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα με σκοπό να αποζημιωθούν, όπως είπε  ο διευθυντής του περιφερειακού παραρτήματος Κρήτης του ΕΛΓΑ Νίκος Δασκαλάκης. Στην ουσία δηλαδή μέσα στο Σεπτέμβριο όλοι οι ενδιαφερόμενοι αμπελουργοί πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά του στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
Από νωρίς  το πρωί της Πέμπτης 28 Αυγούστου είχε επικοινωνήσει με τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης και ενημερώθηκε προφορικά για το θέμα. Υπηρεσιακή ενημέρωση δόθηκε  από τα κεντρικά γραφεία και στον κ. Δασκαλάκη.
Όπως είναι γνωστό οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέσω ΠΣΕΑ και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω ΠΣΕΑ αποζημιώσεις για την παραγωγή λαμβάνουν μόνο οι επαγγελματίες αγρότες. Ήδη ο αμπελουργικός κόσμος όχι μόνο της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας είναι αγανακτισμένος από την καθυστέρηση, τριών και πλέον χρόνων, καταβολής των αποζημιώσεων.
Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, θα καταβάλλουν, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη κάθε προσπάθεια να συντομεύσουν το χρόνο πληρωμής. Όμως η γραφική δουλειά είναι πολλή και οι υπάλληλοι λίγοι, γεγονός που δυσκολεύει την κατάσταση.




 Πηγή: www.agronews.gr