Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ξεκινούν οι πληρωμές Νέων Αγροτών

25/09/2014

H πρώτη δόση υπολογίζεται να φτάνει το 70% του εγκεκριµένου ποσού για την κάθε επένδυση του νέου αγρότη.Κοντονής Γιώργος
Να ξεκινήσουν την πρώτη εβδοµάδα του Οκτωβρίου προβλέπεται οι πληρωµές για το πρόγραµµα των Νέων Αγροτών σε όσες Περιφέρειες στείλανε τις εγκριτικές αποφάσεις στους δικαιούχους
κοντά στα τέλη Ιουλίου, όπως είναι οι ∆υτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, µε την πρώτη δόση να φτάνει το 70% του εγκεκριµένου ποσού.
H πρώτη δόση υπολογίζεται να φτάνει το 70% του εγκεκριµένου ποσού για την κάθε επένδυση του νέου αγρότη.
Έπειτα, σύμφωνα με τον γεωπόνο μελετητή Γ. Περουλάκη, αναµένεται να ακολουθήσουν οι και οι υπόλοιπες Περιφέρειες ενώ τελευταία που θα δώσει το «πριµ», σύµφωνα µε την σειρά που ανακοίνωσαν τις λίστες µε τα ονόµατα των δικαιούχων, θα είναι η Κρήτη. Σύµφωνα µε τον ∆ιευθυντή Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωµένης ∆ιεύθυνσης Πελοποννήσου Ευάγγελο ∆εληγιάννη, υπολογίζεται πως µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου θα πραγµατοποιηθούν οι πρώτες πληρωµές.
Πάντως αν και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του προγράµµατος Νέων Αγροτών, δίνει χρόνο σε κάθε εγκριθέντα να τακτοποιήσει εκκρεµότητες θα πρέπει οι δικαιούχοι να κινηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για τη διεκπεραίωση υποχρεώσεων όπως: εγγραφή στον ΟΓΑ και στο µητρώο αγροτών και έκδοση σχετικών αδειών ίδρυσης εγκατάστασης των κτηνοτροφικών µονάδων.
Σηµειωτέων ότι η µη τήρηση της υποχρέωσης να διατηρηθεί το µέγεθος εκµετάλλευσης σε ΜΑΕ και ΑΠΑ, µπορεί να δηµιουργήσουν προβλήµατα στις πληρωµές ή στη χειρότερη περίπτωση απένταξη από το πρόγραµµα νέων αγροτών και επιστροφή της πρώτης δόσης.


 Πηγή: www.agronews.gr