Τιμές στα 18 λεπτά/κιλό για το καλαμπόκι και συμβολαιακή στο κριθάρι ανακοίνωσε η ΕΑΣ Βόλου για όλους τους Θεσσαλούς παραγωγούς

 14-10-2014

Τιμές στα 18 λεπτά/κιλό για το καλαμπόκι και συμβολαιακή στο κριθάρι ανακοίνωσε η ΕΑΣ Βόλου για όλους τους Θεσσαλούς παραγωγούς Παρέμβαση στην αγορά επιχειρεί να κάνει - σε πανθεσσαλικό επίπεδο - η ΕΑΣ Βόλου, ανακοινώνοντας από τη μία πλευρά τιμές παραγωγού για το καλαμπόκι στα 18 λεπτά το κιλό
αλλά και εφαρμόζοντας συμβολαιακή γεωργία στο κριθάρι (η υπογραφή των συμβολαίων ξεκινάει από αύριο 15/10 και θα διαρκέσει έως τις 15/11). Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Νικήτας Πρίντζος, στις προθέσεις του Δ.Σ. είναι να ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα συμβολαιακή γεωργία και για το καλαμπόκι ενώ η Ένωση θα «κλείσει» από τώρα αποθηκευτικούς χώρους σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα έτσι ώστε οι Θεσσαλοί παραγωγοί να μην έχουν μεγάλα μεταφορικά έξοδα.

Επίσης, ο κ. Πρίντζος μιλώντας στον ΑγροΤύπο, αναφέρθηκε γενικά στο θέμα της συμβολαιακής γεωργίας τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα πάει μπροστά η ελληνική γεωργία. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν συμφωνεί με όσους ανακοινώνουν προγράμματα συμβολαιακής χωρίς να καθορίζουν τις τιμές.

Ειδικότερα, ο κ. Πρίντζος μιλώντας στον ΑγροΤύπο τόνισε: «Πριν από περίπου 15 ημέρες ξεκίνησε στην περιοχή μας η συγκομιδή του καλαμποκιού και ανακοινώσαμε τιμή παραγωγού στα 18 λεπτά συν ΦΠΑ. Επίσης, ανακοινώσαμε την τιμή που θα προμηθεύονται οι κτηνοτρόφοι το καλαμπόκι για την επόμενη χρονιά στα 21 λεπτά το κιλό. Πρέπει να πάμε απαραιτήτως σε συμβολαιακή γεωργία διότι αλλιώς δεν κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και όταν αναφέρομαι στη συμβολαιακή γεωργία εννοώ την πραγματική έννοια του όρου. Αν λοιπόν δεν ανακοινώσεις τιμή δεν μπορείς να μιλάς για συμβολαιακή γεωργία. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι λάθος αυτό το οποίο γίνεται. Εμείς ανακοινώσαμε ότι του χρόνου όταν γίνει η συγκομιδή στο κριθάρι (Μάιο - Ιούνιο) θα το αγοράσουμε από τον παραγωγό στα 18 λεπτά το κιλό».
Και πρόσθεσε: «Το ανακοινώσαμε τώρα ώστε τις επόμενες 15 ημέρες που θα ξεκινήσει η σπορά των δημητριακών στον Θεσσαλικό κάμπο να ξέρει ο παραγωγός πώς να προγραμματίσει τις καλλιέργειές του. Παράλληλα ανακοινώνουμε και την τιμή στα 21 λεπτά το κιλό που θα αγοράσει ο κτηνοτρόφος. Προσανατολιζόμαστε επίσης μέχρι τέλος του μήνα να ανακοινώσουμε συμβολαιακή γεωργία και στο καλαμπόκι».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου σημείωσε: «Ότι ανακοινώνουμε είναι σε πανθεσσαλικό επίπεδο διότι το συνεταιριστικό κίνημα στο Θεσσαλικό χώρο κατέρρευσε. Άρα κάποιος πρέπει να σταθεί όρθιος να δώσει το παράδειγμα ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταφέρουμε να το αναστήσουμε και να πάμε σε μια μεγάλη συνεταιριστική οργάνωση με κλαδικούς τομείς».

 πηγη:www.agrotypos.gr