Σε στάση αναμονής ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή 30 εκατ. της εξισωτικής μέχρι την έκδοση ενός ΦΕΚ. Οι διορθώσεις στα βοσκοτόπια ίσως καθυστερήσουν την Ενιαία

 16/10/2014

Σε στάση αναμονής ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή 30 εκατ. της εξισωτικής μέχρι την έκδοση ενός ΦΕΚ. Οι διορθώσεις στα βοσκοτόπια ίσως καθυστερήσουν την Ενιαία Με αγωνία αναμένουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι να ενημερωθούν από το ΥπΑΑΤ πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 αλλά και των υπολοίπων προηγουμένων ετών (2008 - 2012).
Τα οποία προηγούμενα υπόλοιπα σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες του ΑγροΤύπου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αγγίζουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4 εκατ. ευρώ περίπου. Και ενώ το Υπουργείο τηρεί σιγή ιχθύος, πληροφορίες μας από τον Οργανισμό Πληρωμών αναφέρουν ότι από χθες (15/10) είναι έτοιμη μια πληρωμή ύψους 30 εκατ. ευρώ αλλά για διαδικαστικούς λόγους (έκδοση ΦΕΚ) δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και αυτή την στιγμή. Κύκλοι του ΥπΑΑΤ μας αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι η πίστωση να πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, οπότε τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα το Σάββατο (για όσους δικαιούχους έχουν λογαριασμό την τράπεζα Πειραιώς) ή από την Δευτέρα, 20/10 για τους δικαιούχους που διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό σε άλλες τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι η επικείμενη πληρωμή των 30 εκατ. ευρώ αφορά τους δικαιούχους που έχουν λάβει την προκαταβολή στην πληρωμή του Αυγούστου και τους μισούς που εντάχθηκαν μετά τον έλεγχο των ενστάσεων (οι υπόλοιπο μισοί θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα). Σε ερώτησή μας σχετικά με το πόσα χρήματα υπολείπονται για να εξοφληθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2013, στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ μας κάνουν γνωστό ότι αυτά ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, επειδή πολλοί αναγνώστες μας ερωτούν πότε θα «φαίνεται» η πληρωμή στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ (καταχωρώντας τα στοιχεία τους), στελέχη του Οργανισμού μας έκαναν γνωστό ότι λογικά αυτό θα είναι εφικτό από το βράδυ της Παρασκευής.

Ενιαία Ενίσχυση και ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

Όσον αφορά τις δύο επίσης πολυαναμενόμενες πληρωμές της Ενιαίας Ενίσχυσης που αφορά το σύνολο σχεδόν των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών καθώς και της επιστροφής του ειδικό φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου (δεύτερη δόση) τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Αφενός μεν για την πρώτη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω διορθώσεων στα βοσκοτόπια τελικά θα πραγματοποιηθεί μετά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (μέχρι προχθές ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε τέλη Οκτωβρίου με αρχές Ιανουαρίου). Αφετέρου για την δεύτερη δόση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου λόγω του προβλήματος με τον ΗΔΙΚΑ ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα πληρωθεί. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια για εξόφλησή του μέσα στον Νοέμβριο.

Οι τελευταίες πληρωμές

Να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα της Τετάρτης, 15/10, έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πληρωμές για το Μέτρο 112- Νέοι Αγρότες του ΠΑΑ 2007-2013,σε 1.420 δικαιούχους (σε Αττική, Δυτική Ελλάδα και Α. Μακεδονία - Θράκη) με συνολικό ποσό τα 17.659.250 ευρώ. Επιπλέον έγιναν πληρωμές των Μέτρων 211 και 212 (Εξισωτικής Αποζημίωσης) του έτους 2008, σε 6 δικαιούχους με συνολικό ποσό τα 15.016,40 ευρώ και του έτους 2009 σε 8.429 δικαιούχους με το συνολικό ποσό των 288.051,68 ευρώ.
Επίσης σήμερα ανακοινώθηκε ότι με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από το Εθνικό και Κοινοτικό πλαίσιο ελέγχων, στάλθηκαν προς πληρωμή στην αρμόδια τράπεζα, το συνολικό ποσό των 6.544.951,47 ευρώ για συνολικά 36.343 δικαιούχους της Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών (υποχρεώσεις μηνός Σεπτεμβρίου 2014) και το συνολικό ποσό των 24.000,00 ευρώ για 16 δικαιούσους της Πρόωρης Συνταξιοδότησης Καπνοπαγωγών (υποχρεώσεις γ’ τριμήνου οικ. έτους 2014).
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr


 πηγη: www.agrotypos.gr