Θέμα ημερών η επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ ενώ μέχρι τέλος του έτους τα βιολογικά

27-10-2014 

 

Η β’ δόση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου είναι ζήτημα λίγων ημερών να επιστραφεί.
Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας, στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Θεόδωρου Παραστατίδη, σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.
«Δεν επιστρέφουμε ή επιστρέφουμε λιγότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε αυτούς που έχουν οφειλές στον ΟΓΑ, τους κρατάμε μια ετήσια εισφορά. Φαντάζομαι συμφωνείτε πως τα εθνικά λεφτά που με αίμα κυριολεκτικά μαζεύει και αθροίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν μπορούν να επιστραφούν από το κρατικό ταμείο σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές.
Το ίδιο ισχύει και για το ΦΠΑ. Είναι δυο λογαριασμοί στους οποίους υπάρχουν συμψηφισμοί με βάση το νόμο που ψηφίσαμε πριν από έξι μήνες, εξ ου και η μικρή καθυστέρηση».

Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Για ότι έχει να κάνει με τις πληρωμές σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε: «Για το ζήτημα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας θέλω να σας πω ότι η προσπάθεια που γίνεται για τα προγράμματα αυτά είναι να αποπληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους η εκκρεμότητα του 2012 και το νέο έτος να πληρωθεί το 2013. Υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση σε αυτές τις πληρωμές. Γίνεται μια προσπάθεια να καλυφτεί το χαμένο έδαφος.
Τόσο η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων όσο και η κάλυψη του μεγάλου κενού που υπάρχει σε πρότυπα και καινοτόμα προγράμματα όπως είναι της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, όπως επίσης και στα προγράμματα νέων αγροτών, που κουβαλάμε δυστυχώς εκκρεμότητες ακόμα και από το 2009, είναι ζητήματα που πρέπει οπωσδήποτε να λυθούν, καθώς έχουν πρακτική σημασία για τους δικαιούχους, κυρίως όμως έχουν έναν έντονο συμβολισμό: Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία κάνουν τη διαφορά στην ελληνική παραγωγή».
Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς λοιπόν να απογοητεύεις τον παραγωγό που έχει προσχωρήσει σε μια συγκεκριμένη καλλιεργητική πρακτική να υπάρχουν καθυστερήσεις στην πληρωμή του.
Δεν μπορείς να ζητάς ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και να καθυστερούν τα προγράμματα νέων αγροτών».


 πηγη:www.agrotypos.gr