Θα πραγματοποιηθούν παρακρατήσεις της ενιαίας ενίσχυσης για χρέη προς ΟΓΑ, δηλώνει ο Πάρις Κουκουλόπουλος

 17/10/2014


Κανονικά θα γίνει ο συμψηφισμός των αγροτικών ενισχύσεων με τα χρέη προς τον ΟΓΑ, όπως προέκυψε από λεγόμενα του Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Π. Κουκουλόπουλος,
στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Μάλιστα επικαλέστηκε το δεδικασμένο που υπάρχει σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών, όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος. Ο υπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας ότι αφορά πολύ λίγους παραγωγούς και ότι στο σύνολο των 2,7 δις ευρώ που θα λάβουν οι αγρότες ως πληρωμές μέχρι το τέλος του χρόνου τα ποσά που θα παρακρατηθούν είναι μόλις 1,5%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ληξιπρόθεσμα προς τον ΟΓΑ ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων για τα 45 εκατ. ευρώ θα υπάρξει συμψηφισμός με επιστροφές φόρων, δηλαδή ΦΠΑ και αγροτικού πετρελαίου που έχουν λαμβάνειν οι οφειλέτες ενώ για τα υπόλοιπα 45 εκατ. ευρώ θα υπάρξουν παρακρατήσεις από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ. Είπε επίσης ότι αρκετοί αγρότες ενδέχεται να «γλιτώσουν» την παρακράτηση εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση αυτή θα έρθει σύντομα στη Βουλή, δηλαδή πριν τα τέλη Οκτωβρίου όταν και θα αρχίσουν οι παρακρατήσεις.

Την ίδια ώρα από του βήματος της ΠΑΣΕΓΕΣ ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης, εξέφραζε την άποψη πως μόνο με την συναίνεση των παραγωγών θα πρέπει να συμψηφίζονται οι οφειλές προς των ΟΓΑ μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που κατατίθενται τα ποσά των άμεσων ενισχύσεων, όπως γίνεται και με τις εισφορές του ΕΛΓΑ. Όσον αφορά τα ποσά των επιστροφών ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης πετρελαίου, ανέφερε πως από εκεί μπορεί να γίνεται παρακράτηση των οφειλών των δικαιούχων προς τον οργανισμό.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, είχε καυτηριάσει την τακτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης λέγοντας ότι η παρακράτηση έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των κοινοτικών ενισχύσεων. «Ας δεχτούμε ότι ο συμψηφισμός με επιστροφές ΦΠΑ, ΕΦΚ, εξισωτικές κλπ που προέρχονται από κονδύλια του ελληνικού Δημοσίου έχει μια λογική για όσους δεν πληρώνουν τις εισφορές τους. Όμως η φιλοσοφία των κοινοτικών ενισχύσεων είναι να αναπληρώσουν ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος που έχουν οι αγρότες από το κόστος παραγωγής τους. Μην τους το στερείτε κι αυτό», είπε απευθυνόμενος στον κ. Κουκουλόπουλο.


14/10/2014

Μπορούν να γίνουν παρακρατήσεις της ενιαίας ενίσχυσης από τον ΟΓΑ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν 

Σε αυτόματο συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ, ύψους 730 εκ. ευρώ, με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων, θα μπορεί να προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από την Κομισιόν, όπως προκύπτει από έγγραφο του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Dacian Ciolos. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτής της επιστολής.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Τάσο Χανιώτη, επικεφαλή της Διεύθυνσηs Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Χανιώτης δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «δεν γνωρίζει η υπηρεσία μας για την ύπαρξη της συγκεκριμένης επιστολής του αρμόδιου Επιτρόπου. Επειδή όμως το θέμα έχει ξανασυζητηθεί στην Ελλάδα, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι μετά από σχετικό ερώτημα που έκανα στους νομικούς μου συμβούλους μου ανέφεραν ότι υπάρχει μια νομική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή που έκαναν η Φιλανδία και η Δανία, η οποία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να παρακρατήσουν κοινοτικούς πόρους που δίνονται στους αγρότες».

Με βάση τον σχεδιασμό, η παρακράτηση των ποσών θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών συνολικό ποσό 1,1 δισ. ευρώ περίπου, που αφορά το τσεκ της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης. Από τα ποσά αυτά αναμένεται να παρακρατηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τρέχοντος έτους.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
 πηγη: www.agrotypos.gr