Αυξημένη κατά 2 εκατ. τόνους η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, εκτιμά το IGC

28/11/2014 

Σκούρτας Αποστόλης 
Η συνολική παραγωγή των διεθνών σιτηρών (σιτάρι και δευτερεύοντα σιτηρά) προβλέπεται αυξημένη κατά 2 εκατ. τόνους, στους 1,990εκατομ, κυρίως εξαιτίας της ανοδικής αναθεώρησης για το καλαμπόκι στην Κίνα,
πιάνοντας εικονικά το περσινό ρεκόρ. Αμετάβλητος έκλεισε το Νοέμβριο ο Δείκτης του IGC για τα Σιτηρά και τους Ελαιούχους σπόρους.
Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού προβλέπεται ελάχιστα μειωμένη στους 475 εκατ. τόνους για το 2014/15, δίχως να υπάρχει σημαντική αλλαγή σε σχέση με πέρυσι. Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας προβλέπεται οριακά αυξημένη από τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου, στους 308 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με πέρυσι.
Αναλυτικότερα:
Η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού είναι ελάχιστα μειωμένη, αλλά στους 717 εκατ. τόνους, εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ υψηλού, με ετήσια αύξηση 1% εξαιτίας της αύξησης της καλλιεργούμενης έκτασης. Με την ζήτηση να ενεργοποιείται από τις χαμηλότερες τιμές, η χρήσης στα τρόφιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνεται ταχύτερα από τον μέσο όρο. Η εκτιμώμενη κατανάλωση στις ζωοτροφές αυξήθηκε κατά 2 εκατ. τόνους από αυτή του Οκτωβρίου, και 7% από πέρυσι, σημειώνοντας υψηλό τριετίας. Η μέση τιμή εξαγωγών ήταν ελαφρώς σταθερότερη από τον Οκτώβριο, ενώ οι αγορές σκληρού αντιστέκονται στην μειωμένη διαθεσιμότητα.
Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού προβλέπεται αυξημένη κατά 3 εκατ. τόνους σε σχέση με τις εκτιμήσεις Οκτωβρίου, και ελάχιστα μειωμένη από την περσινή. Η διεθνής ζήτηση αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ υψηλού, ωθούμενη από 3% κέρδος στην κατανάλωση ζωοτροφών. Οι αξίες εξαγωγών αυξήθηκαν ελαφρώς το Νοέμβριο και, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού, οι διακυμάνσεις των τιμών περιορίστηκαν μεταξύ των βασικών περιοχών προέλευσης.
Κυρίως εξαιτίας της μικρότερης σοδειάς στην Ινδία, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2014/15 προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς συγκριτικά με πέρυσι. Με την ζήτηση να αναμένεται να φτάσει στα ύψη, τα τελικά στοκ βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους σε τέσσερα χρόνια. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού το 2015 προβλέπεται να αυξηθεί, εξαιτίας μεγάλων αγορών από την Κίνα και την υπό-σαχάρια Αφρική. Οι εξαγωγές της Ταϋλάνδης προβλέπεται να αυξηθούν και το 2014 και το 2015.

πwww.agronews.gr