Αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται οι πρώτες πληρωμές για τη βιολογική γεωργία του 2012

 21/11/2014

Αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται οι πρώτες πληρωμές για τη βιολογική γεωργία του 2012
Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές για τα προγράμματα της Βιολογικής Γεωργίας.
«Ουσιαστικά τελειώνει την επόμενη εβδομάδα η εκπαίδευση που πρέπει να γίνει κατά το νόμο. Από εκεί και πέρα ξεκινούν οι διαδικασίες πληρωμής, δηλαδή όποια ΔΑΟΚ μας αποστέλλει λίστες με δικαιούχους θα πληρώνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, υπηρεσιακό στέλεχος του ΥπΑΑΤ. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινούν για το 2012 στις αρχές του Δεκεμβρίου και μόλις ολοκληρώνεται η πληρωμή σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για το 2012, θα ξεκινά αμέσως η διαδικασία πληρωμής της βιολογικής γεωργίας για το 2013. Ως προς τη βιολογική κτηνοτροφία οι πληρωμές θα καθυστερήσουν και άλλο λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τα βοσκοτόπια.
Για τον λόγο αυτό οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιούν ξανά ελέγχους στους φακέλους των 3.240 κτηνοτρόφων που έχουν ενταχθεί στα προγράµµατα της βιολογικής κτηνοτροφία προκειµένου να επιβεβαιώνεται ότι η κάθε εκµετάλλευση έχει στη διάθεσή της και τα αντίστοιχα βοσκοτόπια.
Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και για τα δύο έτη φθάνει τα 112 εκατ. ευρώ περίπου, αν και το ποσό που τελικά θα πιστωθεί εκτιµάται ότι θα είναι αρκετά µικρότερο.
Με το θέμα των καθυστερήσεων στις πληρωμές στα βιολογικά ασχολήθηκε πρόσφατα και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης. Σε ανακοίνωση μάλιστα της Περιφέρειας αναφέρεται ότι: «Άμεση ήταν η ανταπόκριση στην παρέμβαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη προς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βιοκαλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι».
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού επεσήμαινε τις καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβάσεων των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων των βιοκαλλιεργητών και των κτηνοτρόφων, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, παράγοντα ανασταλτικό για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους, ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να δοθεί η σχετική οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους.
Στην απάντησή του ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος τον ευχαρίστησε θερμά για την ενέργειά του αυτή, τον ενημερώνει ότι στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των δικαιούχων για τη δράση της «βιολογικής γεωργίας».
Σε ότι αφορά τη δράση της «βιολογικής κτηνοτροφίας» αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχουν λυθεί τα θέματα επιλεξιμότητας των δηλουμένων βοσκοτόπων, ώστε να μειωθεί το ποσοστό σφάλματος στην πληρωμή των δικαιούχων ετών 2012 και 2013.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr