Δεν επιστρέφουν το ΦΠΑ στους αγρότες οι ΔΟΥ περιμένοντας τις καταστάσεις με τις οφειλές στον ΟΓΑ

 19-11-2014

Δεν επιστρέφουν το ΦΠΑ στους αγρότες οι ΔΟΥ περιμένοντας τις καταστάσεις με τις οφειλές στον ΟΓΑ Παρά τη σχετική εγκύκλιο, που ορίζει επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος εντός 90 ημερών, οι ΔΟΥ όλης της χώρας δεν προχωρούν στην πληρωμή της επιστροφή ΦΠΑ στους δικαιούχους,
μετά από οδηγία του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την οποία περιμένουν καταστάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΓΑ, ΙΚΑ κ.λ.π.), έτσι ώστε να προχωρήσουν σε συμψηφισμό με τυχόν οφειλές τους. Και αυτό γιατί έχει νομοθετηθεί ο συμψηφισμός των επιστροφών του ΦΠΑ αγροτών με οφειλές στον ΟΓΑ. Σύμφωνα με εγκύκλιο, που πρόσφατα εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κ. Κατερίνα Σαββαΐδου, προβλέπονται αυτοματοποιημένες διαδικασίες, με τις οποίες θα συμψηφίζεται η επιστροφή φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου, με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:
α) Για τη διενέργεια συμψηφισμών θα χρησιμοποιείται η βάση δεδομένων Ασφαλιστικών Οφειλών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).
β) Τα αιτήματα συμψηφισμού οφειλών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποβάλλονται προς την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφει εντός 3 ημερών.
γ) Αν το αίτημα συμψηφισμού υποβληθεί από τις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφεται σε πραγματικό χρόνο (online).
δ) Μετά τον συμψηφισμό και εφόσον υπάρχει υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή, αυτή θα γίνεται αμέσως και χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.
ε) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει αδυναμία χρήσης της εφαρμογής της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., η επιστροφή των φόρων θα μπορεί να γίνεται με χορήγηση «Βεβαίωσης μη οφειλής» ή έντυπης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αρμόδιο Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Να επισημάνουμε πως οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) έχουν πληρώσει το σύνολο του ΦΠΑ στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο του 2013 σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, ακόμη και σε αγορές μηχανημάτων. Να θυμίσουμε επίσης πως η επιστροφή του ΦΠΑ είναι ήδη μειωμένη από 11% σε 6% που αυτό σημαίνει και περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους αφού υπάρχει εντέλει αύξηση του κόστους παραγωγής. Επιπλέον της καθυστέρησης, οι αγρότες κινδυνεύουν να μη βρουν ούτε ευρώ στους λογαριασμούς τους.

Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να είναι «ανενεργή» προηγούμενη εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 835, η οποία ανέφερε ότι η επιστροφή του ΦΠΑ σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος οφείλει να έχει ολοκληρωθεί εντός προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η εν λόγω εγκύκλιος όριζε ότι οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, που αφορούν παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2013 υποβάλλονται για το έτος 2014 από την 1η Απριλίου 2014 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
 πηγη:www.agrotypos.gr