Μειωμένη κατά 5,3% η σοδειά σιτηρών το 2015 λέει η copa-cogeca

 15/12/2014

Σκούρτας Αποστόλης 
Μετά από μια επιτυχή σοδειά το 2014, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 322,4 εκατ. τόνους, οι εξαγωγές σιταριού θα είναι σε καλό επίπεδο και τα αποθέματα σιτηρών της ΕΕ στο μέγιστο τους.
Όμως, οι νέες εκτιμήσεις για τις φυτεύσεις σιτηρών της ΕΕ σχετικά με την παραγωγή του 2015 δείχνουν πτώση της τάξης του 5,3% και η σοδειά υπολογίζεται στους 305 εκατ. τόνους, όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας για τα δημητριακά των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa- Cogeca στις 12 Δεκεμβρίου.
«Η επιτυχημένη φετινή συγκομιδή επιβεβαιώθηκε, ανερχόμενη συνολικά σε 322,4 εκατ. τόνους. Αλλά η ποιότητα ήταν χαμηλή σε ορισμένα κράτη μέλη, λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Μαξ Σούλμαν.

«Με πολλά φυτοπροστατευτικά προϊόντα σταδιακά να αποσύρονται σε σταθερή βάση, πολλά από τα μέλη μας έχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη προστασίας των καλλιεργειών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Το επόμενο έτος, οι φυτεύσεις αναμένεται να είναι ελαφρώς προς τα κάτω κατά 0,9% με αποτέλεσμα αναμενόμενη περικοπή της παραγωγής σε ποσοστό 5,3%», δήλωσε ο Σούλμαν.

«Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια καλή εργαλειοθήκη στην διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων: φυτών ανθεκτικών στις ασθένειες, νέων και καλύτερων ποικιλιών, έρευνα και ανάπτυξη, καλά φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να πάρουμε το μέγιστο δυναμικό από τις καλλιέργειες μας και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων», τόνισε.

Πηγή: copa-cogeca.be
 Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου