Ξανά στη Βουλή η τροπολογία για αφορολόγητο επιδοτήσεων

 16/12/2014 

Με την τροπολογία εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια αγρότη και της οικογένειας του, ως 9.000 ευρώ.Τσατσάκης Γιάννης
Την τροπολογία με τις φορολογικές και όχι μόνο ρυθμίσεις για τους αγρότες όπως το αφορολόγητο των κοινοτικών επιδοτήσεων, το ακατάσχετο και την εξαίρεση από τη φορολογία των τεκμήρια διαβίωσης
επαναφέρουν προς ψήφιση στη Βουλή 17 βουλευτές της ΝΔ.
Με την τροπολογία εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια αγρότη και της οικογένειας του, ως 9.000 ευρώ.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια τροπολογία που είχε κατατεθεί πριν από 5 περίπου εβδομάδες αλλά απορρίφθηκε χωρίς καν να συζητηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος να διερευνηθούν οι πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις της.
Αυτή τη φορά οι βουλευτές –με επικεφαλής τους κ.κ. Τζαμτζή και Αυγενάκη- την κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με αυτήν:
-Eξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ.
-Eξαιρούνται από την φορολογία εισοδήματος, τα τεκμήρια διαβίωσης,
-Kαταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες,
-Θεσπίζεται αφορολόγητο των κοινοτικών ενισχύσεων
-Προστατεύονται οι κοινοτικές ενισχύσεις από πιθανές παρακρατήσεις
-Εξαιρούνται οι αγρότες της υποχρέωσης καταβολής προκαταβολής φόρου.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «στο τέλος του χρόνου οι αγρότες, είτε τηρούν καταστάσεις εσόδων – εξόδων είτε «κρατούν» βιβλία, θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%. Όμως ακόμη, α) δεν έχουν εξαιρεθεί από την φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών, τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι το ύψος των 9.000 ευρώ. (Δέσμευση Χ. Θεοχάρη), β) Φορολογούνται ως τεκμήρια διαβίωσης τα χωράφια, σπίτι, οικόπεδο, μηχανήματα, ενώ πληρώνουν 2ηφορά ΕΝΦΙΑ για όλα τα παραπάνω εκτός από τα μηχανήματα. Ακόμη, ενώ τα έσοδα ενός αγρότη είναι πολύ μικρά, με τον συνυπολογισμό και την φορολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης καλείται να πληρώσει τα μισά ως φόρο.»
Π.χ. , ένας αγρότης με κέρδος 5.000 ευρώ και τεκμήρια διαβίωσης ύψους 15.000 ευρώ (ελάχιστα για μία αγροτική οικογένεια), τότε καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.950 ευρώ και αν συνυπολογισθεί η προκαταβολή φόρου 27,5%, τότε το ποσό φθάνει τα 1.950 + 536, 25 = 2.486,25 ευρώ. Δηλαδή, από το κέρδος των 5.000 ευρώ, μείον 2.486,25 μένουν 2.513,75 ευρώ.
Όπως υπογραμμίζουν οι Βουλευτές: «η φορολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης πρέπει να καταργηθεί. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο αγρότης ενώ είναι παραγωγός και όχι επιτηδευματίας, του έχει επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δίδονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους αγρότες,  με  στόχο την συνέχιση της καλλιέργειας από τον αγρότη, δεν πρέπει να θεωρούνται εισόδημα και δεν πρέπει να φορολογούνται, ούτε και να παρακρατούνται.»
Επιπλέον, «η καταβολή προκαταβολής φόρου ορίσθηκε από το 55% στο 27,5%. Όμως, η αγροτική επιχείρηση δεν έχει σταθερή παραγωγή (ζημιές από καιρικά φαινόμενα, αρρώστιες κ.α.) ούτε αποδίδει σταθερό εισόδημα. Η καταβολή προκαταβολής φόρου έστω και 27,5 % για την πλειοψηφία των αγροτών είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη και πρέπει να καταργηθεί», υπογραμμίζουν στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι υπογράφοντες βουλευτές.
Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας:
«Άρθρο......
α. Εξαιρούνται από την φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ
β. Εξαιρούνται από την φορολογία εισοδήματος, τα τεκμήρια διαβίωσης.
γ. Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες.
δ. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν φορολογούνται.
ε) Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν παρακρατούνται.
στ) Οι αγρότες εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής προκαταβολής φόρου.»

Οι προτείνοντες βουλευτές
1. Αυγενάκης Λευτέρης Βουλευτής Ν. Ηρακλείου
2. Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Ν. Πέλλας
3. Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Ν. Τρικάλων
4. Κοντογιάννης Γιώργος Βουλευτής Ν. Ηλείας
5. Νταβλούρος Αθανάσιος Βουλευτής Ν. Αχαΐας
6. Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Ν. Λέσβου 
7. Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Πιερίας
8. Πατριανάκου Φεβρωνία Βουλευτής Ν. Λακωνίας
9. Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ν. Ηλείας
10. Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Ν. Καβάλας
11. Ταμήλος Μιχαήλ Βουλευτής Ν. Τρικάλων
12. Μακρή Ζέττα Βουλευτής Ν. Μαγνησίας
13. Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας
14. Τζαβάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ηλείας
15. Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας
16. Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Ν. Λάρισας
17. Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Καβάλας

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου