Υποδομές και αποθήκες για σιτηρά και ελαιούχους χρειάζεται η Ευρώπη

 17/12/2014 

Σκούρτας Αποστόλης 
Την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων για τη βελτίωση των υποδομών και της αποθηκευτικής ικανότητας σε σιτηρά και ελαιούχους σπόρους αναδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 16 Δεκεμβρίου,
από τη Rabobank και τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών Copa-Cogeca.
Οι εν λόγω βελτιώσεις θα μεγιστοποιήσουν το εμπόριο και θα εξασφαλίσουν επάρκεια ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους της Ε.Ε., ενώ επισημάνθηκε πως αποτελούν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες που θα πρέπει να ενταχθούν στο επενδυτικό σχέδιο των 315 δις ευρώ που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ.
Η αλυσίδα εφοδιασμού σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει η Rabobank. Το 2014, έχουμε μια μεγαλύτερη από τα συνηθισμένα συγκομιδή σιτηρών, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2024 σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν. Η ΕΕ έγινε η κορυφαία αγορά στις εξαγωγές σιτηρών παγκοσμίως φέτος, και θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο του εμπορίου μελλοντικά. Οι αποθηκευτικοί χώροι δεν είναι επαρκείς και δεν θα είναι ούτε το 2024, εάν δεν ληφθούν μέτρα, επισημαίνει ο επενδυτικός όμιλος.
«Η μελέτη είναι πολύ επίκαιρη ενόψει της επιτυχημένης συγκομιδής του τρέχοντος έτους και των δυσκολιών εμπορευματικής διακίνησης που προβλέπονται για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε  ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για τα δημητριακά, Μάξ Σούλμαν. «Η τάση της παραγωγικότητας σιτηρών επιβεβαιώνει ότι όλο και περισσότερα εμπορεύματα θα μεταφερθούν από την ενδοχώρα. Οι εμπορευόμενοι θα πρέπει να απελευθερώσουν τα σημεία συμφόρησης στις υποδομές αποθήκευσης για να επωφεληθούν από τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες και να μεγιστοποιήσουν το διεθνές εμπόριο. Η χωρητικότητα αποθήκευσης πρέπει να είναι πιο στρατηγική, εάν θέλουμε οι αγρότες να επωφεληθούν από την ενιαία αγορά», καταλήγει.
 «Οι υλικοτεχνικές υποδομές της ΕΕ για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες. Η Ανατολική Ευρώπη θα είναι η κύρια περιοχή ανάπτυξης χάρη στις αποδόσεις και τις δυνατότητες των εξαγωγών», δήλωσε ο Βίτο Μαρτιέλι, αναλυτής για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους της Rabobank. «Αυτό παρουσιάζει ευκαιρίες για τους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες και συλλέκτες της Δυτικής Ευρώπης που θέλουν να διαφοροποιήσουν τις επιλογές προμηθειών. Η Γερμανία και η Γαλλία αναμένεται να δουν ανάπτυξη κυρίως στην εσωτερική προέλευση. Οι παίκτες με πανευρωπαϊκές φιλοδοξίες θα πρέπει να αυξήσουν τις ευκαιρίες προμηθειών στην Ανατολική Ευρώπη μέσω των υλικοτεχνικών περιουσιακών στοιχείων, να είναι παρόντες στις χώρες προορισμού στη Νότια Ευρώπη, και να ενισχύσουν την εσωτερική προέλευση στις χώρες τους», τονίζει.
Οι Copa-Cogeca καλούν συνεπώς την ΕΕ να διασφαλίσει ότι τα σχέδια αυτά θα συμπεριληφθούν το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ των 315 δις ευρώ, καθώς υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, που θα επιτρέψει σε πολλούς να επιστρέψουν στην εργασία. Ο γεωργικός τομέας της ΕΕ πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο του σχεδίου, δεδομένου ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, εκτιμούν οι Copa-Cogeca Ωστόσο, από τις 1000 αιτήσεις που ήδη είναι σε αναμονή, πολύ λίγες ή και καθόλου σχετίζονται με τη γεωργία. Αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί, τονίζουν οι δύο οργανώσεις.

Πηγή: rabobank-food-agribusiness-research.pr
πηγη:www.agronews.gr