Η κατάρρευση στο ρούβλι εκτόξευσε τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού

18/12/2014

Επικρατεί ανησυχία ότι οι Ρώσοι αγρότες θα συσσωρεύσουν τη σοδειά τους ως αντιστάθμισμα στο δολάριο.Σκούρτας Αποστόλης 
Σε υψηλό 7 και 6 μηνών έφτασαν οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων σιταριού στο χρηματιστήριο του Παρισιού και του Σικάγο αντίστοιχα, εν μέσω της ανησυχίας που επικρατεί για μια πιθανή απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία.

Επικρατεί ανησυχία ότι οι Ρώσοι αγρότες θα συσσωρεύσουν τη σοδειά τους ως αντιστάθμισμα στο δολάριο.
Το ρούβλι, η πτώση του οποίου ανησυχεί ιδιαίτερα τους αγοραστές σιταριού, σημείωσε μικρό ράλι με άνοδο 10% έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου υπουργού οικονομικών ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει το εθνικό νόμισμα με τις πωλήσεις ξένου συναλλάγματος.
Παρόλα αυτά, με το ρούβλι να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα, επικρατεί ανησυχία ότι οι Ρώσοι αγρότες θα συσσωρεύσουν τις σοδειές τους ως αντιστάθμισμα στο δολάριο. «Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν το σιτάρι ως νόμισμα», δήλωσε ο Ντον Ρούζ, χρηματιστής από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι για κυβερνητικές κινήσεις για περιορισμό των εξαγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστούν επαρκείς προμήθειες για εγχώρια κατανάλωση, με τις συζητήσεις για τον περιορισμό να μην περιλαμβάνουν συγκεκριμένες χώρες που ευνοούνται (Αίγυπτος, Αρμενία).
«Οι αναμνήσεις από την πρόσφατη κρίση του 2010 αναδύονται», όταν και το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές εκτίναξε τις τιμές στα ύψη, και οι άνθρωπο έχασαν εκατομμύρια.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν την ανάγκη για υψηλότερες τιμές σιταριού, προσφέροντας άφθονα παραδείγματα προμηθευτών εκτός της Ρωσίας. «Πιθανόν να χάσουμε 1-3 εκατ. τόνους από τις ρωσικές εξαγωγές», υποστηρίζει ο Μπράιαν Χένρυ, αναλυτής τοθ ομίλου Benson Quinn.  «Όμως, η Ευρωπαική Ένωση μπορεί να αναπληρώσει ένα μέρος της απώλειας, όπως και η Αργεντινή», λέει.
Η SocGen επίσης χαρακτηρίζει το ράλι των τιμών σιταριού ως «αδικαιολόγητο» δεδομένου του εύρους των άλλων προμηθευτών σιτηρών που είναι διαθέσιμοι σε άλλες περιοχές. «Αναμένουμε την παραγωγή σιταριού του Καναδά και τον εξαγωγικό ρυθμό σιταριού της ΕΕ  να καλύψουν εύκολα τη διαφορά», υποστηρίζει η τράπεζα.
Επισημαίνεται πως τα προθεσμιακά Μαρτίου στην αγορά του Σικάγο αυξήθηκαν κατά 3,8% στα 6,46 δολάρια/μπούσελ, ενώ νωρίτερα είχαν φτάσει τα 6,48 δολάρια/μπούσελ. Στο Παρίσι, τα συμβόλαια Μαρτίου έκλεισαν 2% υψηλότερα, στα 195,75 ευρώ ο τόνος, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από τον Μάιο.


πηγη:www.agronews.gr