Άμεσο ξεκαθάρισμα των κανόνων της νέας ΚΑΠ ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις

08.12.2014 

Άμεσο ξεκαθάρισμα των κανόνων της νέας ΚΑΠ ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις
Τον κίνδυνο να ισχύσουν διαφορετικές πολιτικές στα κράτη μέλη σχετικά με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., επισήμαναν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca, κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησής τους με τον νέο Επίτροπο Γεωργίας Hogan, την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου. Οι πρόεδροι τόνισαν πως είναι απαραίτητη οι ανάγκη απλούστευσης των νέων κανόνων προειδοποιώντας πως πρόκειται για «ένα γραφειοκρατικό τέρας».
Αναλυτικότερα, κατά την συνάντηση με τον νέο Επίτροπο Γεωργίας, οι πρόεδροι των δύο Πανευρωπαϊκών οργανώσεων χαιρέτισαν τα σχέδιά του για απλούστευση της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, και επεσήμαναν τους τομείς όπου είναι ζωτικής σημασίας η ανάληψη δράσης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Copa, κ. Albert Jan Maat, προειδοποίησε για την υπερβολική γραφειοκρατία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, ιδιαίτερα για τα πολύπλοκα οικολογικά μέτρα, καθώς και για τον κίνδυνο να ισχύσουν διαφορετικές πολιτικές σε διαφορετικά κράτη μέλη. Οι αγρότες επίσης ανησυχούν επειδή ο χρόνος εξαντλείται και δεν ξέρουν ακόμα όλους τους κανόνες που απαιτούνται για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ως εκ τούτου ο κ. Maat κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει στους αγρότες μια ορισμένη περίοδο ανοχής στην εφαρμογή των νέων μέτρων κατά το πρώτο έτος της μεταρρύθμισης. «Πρέπει επίσης να διευκρινιστούν τα εκκρεμή ερωτήματα για το πρασίνισμα το συντομότερο δυνατόν και να καταστεί δυνατόν οι εθνικές διοικητικές αρχές να παρέχουν βοήθεια και συμβουλές στους αγρότες», είπε.

Με την σειρά του ο πρόεδρος της Cogeca, κ Pees, τόνισε «Σε μια εποχή που ο υπόλοιπος κόσμος επικεντρώνεται στην παραγωγή περισσότερων τροφίμων, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι τα οικολογικά μέτρα δεν θα οδηγήσουν σε χωράφια εκτός παραγωγής. Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους ψάχνουν για λύσεις που θα διαφυλάσσουν τους φυσικούς πόρους και ταυτόχρονα θα ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν ένα οικονομικά βιώσιμο μέλλον και ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση».

Οι Copa-Cogeca, κατά συνέπεια, καλωσόρισαν την δήλωση του κ Hogan ότι η απλοποίηση της αγροτικής πολιτικής θα είναι μια κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ Hogan τους είπε για τα σχέδιά του να ξεκινήσει μια πλήρης και αναλυτική εξέταση προκειμένου να προσδιοριστούν τα στοιχεία και οι περιοχές που μπορούν να απλοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένου του κανόνα των 3 καλλιεργειών, και είπε ότι έχει δεσμευτεί να παραδώσει τα αποτελέσματα μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας του. Μάλιστα, προέτρεψε τις Copa-Cogeca, να υποβάλουν έναν κατάλογο μέτρων. Γεγονός που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους προέδρους των οργανώσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των συνεταιρισμών όλης της Ευρώπη.

Επίσης, προέτρεψαν τον Επίτροπο να υιοθετήσει όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ για την περίοδο 2014-20 πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, διαφορετικά κινδυνεύουν να αναβληθούν μέχρι τον Μάιο του 2015, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες των αγροτών, των κατόχων δασών και των γεωργικών συνεταιρισμών της Ε.Ε..

Μέτρα για την κρίση του εμπάργκο

Επιπλέον, με πολλούς αγρότες και συνεταιρισμούς της ΕΕ να πλήττονται σοβαρά από τις επιπτώσεις της ρωσικής κρίσης, οι Copa-Cogeca ζήτησαν πιο στοχευμένη στήριξη, ιδίως για τις χειρότερες περιοχές που επλήγησαν. Η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Φινλανδία, για παράδειγμα, έχουν χάσει την κύρια εξαγωγική αγορά τους για τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα, ιδίως τα τυριά, βλέποντας πτώση τιμών κατά περίπου 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, προειδοποίησε ο κ Maat. Απαιτούνται επίσης μέτρα για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, του χοιρείου και του βοείου κρέατος, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ Pees επισήμανε «Χρειαζόμαστε υποστήριξη για να βρούμε νέους τρόπους διάθεσης της παραγωγής μας στην αγορά, όπως στις αναδυόμενες οικονομίες για τις οποίες πρέπει να αφαιρεθούν οι υγειονομικοί φραγμοί και άλλα περιττά για το εμπόριο εμπόδια στο. Πρέπει επίσης να συσταθούν εκστρατείες προώθησης. Η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας. Περαιτέρω πρόσθετα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. του 2015, είναι απαραίτητα προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση των αγορών και η έξοδος των αγροτών και των συνεταιρισμών τους από το αγροτικό επάγγελμα».

Ο κ Hogan δεν απέκλεισε πρόσθετη υποστήριξη, ειδικά για χώρες όπως η Πολωνία, των οποίων ο τομέας των μήλων δέχθηκε ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα, αλλά και για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, και της Φινλανδίας.

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη:www.paseges.gr