Νέο κρούσμα ευλογιάς στη Λήμνο, ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι του νησιού

 04/12/2014

Μπάκας Κώστας
Μαζικά συμμετείχαν οι κτηνοτρόφοι σε ενημέρωση που πραγματοποίησε η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αττικής.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε λόγω κρούσματος ευλογιάς που επιβεβαιώθηκε σε εκτροφή προβάτων του νησιού, ενώ την ενημέρωση πραγματοποίησε ο Κτηνίατρος της υπηρεσίας Δημήτρης Μπουλιώτης.
Την Τετάρτη 3/12, οι κτηνοτρόφοι κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Μύρινας, προκειμένου να συναντηθούν με τον Δήμαρχο Λήμνου, Δημήτρη Μαρινάκη. Ο δήμαρχος βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σε εκδήλωση και έτσι κατευθύνθηκαν προς το Επαρχείο, για να συναντήσουν τον Έπαρχο Βαγγέλη Γιαρμαδούρο, ο οποίος επίσης απουσίαζε.
Τελικά τους κτηνοτρόφους είδε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης, ο οποίος και συζήτησε μαζί τους τα θέματα που τους απασχολούν. Ο κ. Αδαμίδης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των κτηνοτρόφων, ενημερώνοντας παράλληλα και για τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφερειακή Αρχή, για το συγκεκριμένο θέμα. Τέλος, ανέφερε πως θα αποσταλεί έγγραφο προς την Περιφέρεια με το οποίο θα γνωστοποιούνται τα αιτήματα των κτηνοτρόφων του νησιού.
Οι κτηνοτρόφοι αμέσως μετά, επισκέφθηκαν εκ νέου το Δημαρχείο Μύρινας, όπου συνάντησαν τον κ. Μαρινάκη μαζί με τον κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας κ. Μπουλώτη.
Αφού έγινε καταγραφή τον αιτημάτων των κτηνοτρόφων, οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν και αποφάσισαν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου, ενώ οι αρχές δεσμεύτηκαν να κάνουν  ότι περνάει από το χέρι τους για να; Βοηθήσουν  τους κτηνοτρόφους.
Ο Δήμος Λήμνου εξέδωσε δελτίο τύπου, το οποίο αναφέρει για την συνάντηση:
Με κτηνοτρόφους συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης.
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο κτηνίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Λήμνος διεκδικεί» κ. Δημήτρης Μπουλώτης.
Οι κτηνοτρόφοι επεσήμαναν στο Δήμαρχο την ανάγκη λήψης μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος που προέκυψε μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς σε κοπάδι της Λήμνου και ζήτησαν τη στήριξη του Δήμου. Επίσης, τόνισαν ότι πρέπει να αποζημιωθούν για τις απώλειες που έχουν υποστεί σε ζωικό κεφάλαιο λόγω των ασθενειών.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε από την πλευρά του στους κτηνοτρόφους ότι θα πρέπει να λάβουν και οι ίδιοι μέτρα αυτοπροστασίας, προκειμένου να μην υπάρξει εξάπλωση των ασθενειών.
Κατόπιν σχετικής εισήγησης του κ. Μπουλώτη, ο Δήμαρχος συμφώνησε να δημιουργηθούν σκάμματα απολύμανσης τροχών γύρω από τη ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων που έχει οριστεί περί την μολυσμένη εκτροφή, η οποία εντοπίστηκε στο Ρωμανού. Τα σκάμματα θα διανοιχθούν από μηχανήματα του Δήμου και σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Σαρρή. Η προμήθεια του απολυμαντικού θα γίνει από το Τμήμα Κτηνιατρικής.
Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης συμφώνησε να σταλεί επιστολή προς τους μεταφορείς, προκειμένου να ενημερωθούν ότι θα πρέπει να απολυμαίνουν τα φορτηγά τους, ενώ ο κ. Μπουλώτης επεσήμανε ότι θα γίνουν ενέργειες προκειμένου να δοθεί οδηγία από την Περιφέρεια προς τον Κυνηγετικό Σύλλογο, προκειμένου οι κυνηγοί να αποφεύγουν την περιοχή όπου έχει εντοπιστεί η μολυσμένη εκτροφή.
Τέλος, κατόπιν σχετικής πρότασης του κ. Μαρινάκη, συμφωνήθηκε να προγραμματιστεί μία συνάντηση αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον Δήμαρχο και τους εκπρόσωπους της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και των κτηνοτρόφων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Καρασμάνη.


ΠΗΓΗ:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου