Ακόμα ψάχνουν τη λύση για τις πλημμύρες στα τενάγη Φιλίππων

 12-12-2014

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ., Γ. Παυλίδης

 Με την επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην ανατολική Μακεδονία, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Παυλίδης.
Ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. επισκέφτηκε τα τενάγη Φιλίππων,
το φράγμα στο χείμαρρο «Μαρμαρά», το λιμάνι «Απόστολος Παύλος», ενώ συναντήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου, με εκπροσώπους των ιχθυεμπόρων και του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.


Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, είπε, καταρχάς, ότι η επίσκεψη έγινε για λόφους ουσίας. Είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά ορισμένα προβλήματα της περιοχής, όπως τις πλημμύρες στα τενάγη Φιλίππων.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει τους γεωργούς πολλά χρόνια, όπως είπε, επίκειται να γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου που θα καθαρίσει την κεντρική τάφρο και θα καθαιρέσει τα επικίνδυνα να καταρρεύσουν τμήματα της γέφυρας Παλαιοχωρίου.

Παράλληλα με το έργο αυτό, θα γίνουν δύο ακόμα παρεμβάσεις με σκοπό την εκτροπή των νερών που καταλήγουν στα τενάγη από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και από την πλευρά των συνόρων των Νομών Καβάλας-Σερρών.

Επίσης, πρόκειται να διοργανωθεί μία ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των Τ.Ο.Ε.Β. (Τοπικών Οργανώσεων Έγγειων Βελτιώσεων) της λεκάνης απορροής των τεναγών και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.

Ο Γ. Παυλίδης ενημερώθηκε και για την πορεία του μεγάλου έργου του φράγματος στο χείμαρρο «Μαρμαρά». Η κατασκευή του φράγματος, είπε, υπολογίζεται ότι θα τελειώσει έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Έως τότε, συμπλήρωσε, θα γίνει και η μελέτη για την πρόβλεψη του τελικού κόστους κατασκευής του αρδευτικού δικτύου της περιοχής, που θα είναι το επόμενο στάδιο του έργου.

Η διοίκηση της Π.Α.Μ.-Θ., ανέφερε ο Γ. Παυλίδης, θεωρεί, επίσης, απαραίτητη τη δημιουργία ενός φορέα που θα διαχειρίζεται τη σημαντική αυτή υποδομή για τον πρωτογενή τομέα.

Όσον αφορά το λιμάνι «Απόστολος Παύλος», ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, επιθεώρησαν το έργο της επέκτασης και θωράκισης του προσήνεμου μόλου.

«Εξασφαλίσαμε τη δέσμευση του εργολάβου, ότι έως το τέλος Μαΐου 2015 θα έχει ολοκληρώσει την επέκταση και τη θωράκιση του μόλου. Έτσι, θα ακολουθήσει το δεύτερο σημαντικό έργο στο λιμάνι της Καβάλας, που είναι η εγκατάσταση των πλωτών εξεδρών», είπε ο Γ. Παυλίδης.

Σχετικά με την ιχθυόσκαλα Καβάλας, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των ιχθυεμπόρων του ζήτησαν να παρέμβει, ώστε να απεμπλακεί η διαχείριση από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α.) και ο τζίρος των συναλλαγών, που είναι υψηλός, να ενισχύσει την τοπική οικονομία.

Τέλος, αναφέρθηκε στην απόφαση να λειτουργήσει η αγορά της Καβάλας την τελευταία Κυριακή του 2014, έπειτα από αίτημα αρκετών εμπόρων, καθώς και στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχτεί στον ποταμό Έβρο (προς το παρόν, είπε, δεν υπάρχει κανένας σοβαρός κίνδυνος, παρά μόνο κάποιες υλικές ζημιές).

Εν συνεχεία, ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. ρωτήθηκε για διάφορα θέματα, όπως η διέλευση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου T.A.P., η κατασκευή καινούργιων σταθμών διοδίων και των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) στην Εγνατία οδό, για την παραχώρηση σε ιδιώτη των περιφερειακών αεροδρομίων Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, για την υψηλή ανεργία στην Π.Α.Μ.-Θ., την ανακαίνιση της ιχθυόσκαλας Καβάλας κ.ά.

Σχετικά με το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η ανεργία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει μειωθεί αρκετές ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Ωστόσο, παραμένει το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της περιοχής και για την αντιμετώπιση του χρειάζεται μία μελέτη για τη συνολική ενίσχυση της Π.Α.Μ.-Θ. και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Καταλήγοντας, κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα, να πάρουν καθαρή θέση στο αίτημα της χορήγησης βίζας 72 ωρών στους Τούρκους επισκέπτες της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

 Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου


πηγη:www.k-tipos.gr