Σημαντική αύξηση στην καλλιέργεια ελαιοκράμβης. Ανησυχία παραγωγών για βροχές και υψηλές θερμοκρασίες που ίσως οδηγήσουν σε πρόωρη ανάπτυξη των φυτών

 8-12-2014

Σημαντική αύξηση στην καλλιέργεια ελαιοκράμβης. Ανησυχία παραγωγών για  βροχές και υψηλές θερμοκρασίες που ίσως οδηγήσουν σε πρόωρη ανάπτυξη των φυτών Ενώ για στις περισσότερες καλλιέργειες οι συνεχείς φετινές βροχοπτώσεις δημιουργούν προβλήματα στην ελαιοκράμβη συνέβη μέχρι στιγμής το αντίθετο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπο, οι βροχές που πέφτουν βοηθούν τις καλλιέργειες αφού οι παραγωγοί δεν χρειάζεται να ποτίσουν. Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα εμφανίζεται αλλού. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν καλλιεργητές, ο συνδυασμός των βροχών με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ίσως έχουν σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθούν πρόωρα τα φυτά και είναι ορατό το ενδεχόμενο ακόμα και να ανθίσουν. Αν όμως ο χειμώνας (κρύο, χιόνι) βρουν ανθισμένη την ελαιοκράμβη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στις καλλιέργειες που φέτος είναι κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με πέρσι (σε ποσοστό 80% σύμφωνα με τον κ. Οδυσσέα Γαβρανίδη, Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας Φυτοενέργεια Α.Ε).
Μιλώντας για τη φετινή καλλιεργητική πορεία της ελαιοκράμβης με τον παραγωγό από τις Σέρρες, κ. Αλέξη Σούρλα μας αναφέρει: «το πρόβλημα με βάση και την ενημέρωση που έχω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έγκειται στο γεγονός ότι λόγω των βροχοπτώσεων τα φυτά έχουν αναπτυχθεί πρόωρα. Αυτό σε συνδυασμό και με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες δημιουργεί τον “κίνδυνο” η ελαιοκράμβη να ανθίσει “πρόωρα” γεγονός που θα είναι καταστροφικό αν ο φετινός χειμώνας έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια».
Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στη Δράμα. Σύμφωνα με παραγωγό, κ. Βασίλη Ευσταθόπουλο: «οι βροχές βοηθούν την ανάπτυξη των φυτών. Ωστόσο, η ανησυχία που έχουμε είναι τι θα γίνει τον χειμώνα με τα κρύα. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα οι χαμηλές θερμοκρασίες να “έβρισκαν” τα φυτά μικρότερα».
Καθησυχαστικός είναι από την πλευρά του – για την πορεία της καλλιέργειας – ο κ. Οδυσσέας Γαβρανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Φυτοενέργεια Α.Ε. ο οποίος σε ερώτησή μας αν οι καιρικές συνθήκες θα πρέπει να προβληματίζουν τους παραγωγούς μας αναφέρει: «η καλλιέργεια εξελίσσεται καλά. Δεν υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Έχουμε δει και χειρότερα».
Και πρόσθεσε: «τα στρέμματα φέτος είναι κατά πολύ αυξημένα. Εκτιμούμε αύξηση περίπου στο 80%.
Να σημειωθεί ότι η σπορά της ελαιοκράμβης ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα ο καιρός έχει σταθεί σύμμαχος αφού οι βροχές ευνοούν το φύτρωμα σε αντίθεση με πέρσι που η παρατεταμένη ανομβρία του φθινοπώρου δημιούργησε προβλήματα. Όσον αφορά την τιμή τα συμβόλαια που υπέγραψαν φέτος οι παραγωγοί με τα εργοστάσια είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Η καλλιέργεια ελαιοκράμβης πέρσι δεν ξεπέρασε τα 60.000 στρέμματα. Την καλλιεργητική περίοδο 2012/2013 κυμάνθηκε στα 50.500 στρέμματα. Το 2011/2012 η καλλιέργεια ξεκίνησε με περίπου 100.000 στρέμματα και τελικά έμειναν περίπου 60.000 μετά από τις ξηρασίες και τον παγετό.

IGC

Τέλος, σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) η σπορά ελαιοκράµβης στην Ε.Ε. για τη συγκοµιδή του 2015 είναι μειωμένες κατά 4.000.000 στρέμματα σε σχέση με πέρσι (64 εκατ. στρ.) σημειώνοντας χαμηλό τριετίας. Οι εκτιμήσεις αυτές οφείλονται στη μείωση καλλιέργειας στη Γερμανία που αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της Ε.Ε. (μείωση 6% στις σπορές σε σχέση µε πέρυσι, στα 1,3 εκατ. εκτάρια).
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr