Εκούσιο συμψηφισμό κρατικών επιδοτήσεων με χρέη εξετάζει ο ΟΓΑ

 01/12/2014 

Συμψηφισμό κρατικών επιδοτήσεων με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ με τη συγκατάθεση του αγρότη-οφειλέτη προωθεί ο ΟΓΑ, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο υποδιοικητής του Οργανισμού, Κανέλλος Τούντας.

Μιλώντας στην κρητική εφημερίδα «Πατρις», ο κ. Τούντας αναφέρει ότι
αυτή τη στιγμή ο συμψηφισμός γίνεται για τα κρατικά χρήματα που έχουν λαμβάνειν οι αγρότες, δηλαδή την επιστροφή ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο. «Στη συνέχεια, οτιδήποτε είναι εκείνο που μένει ως υπόλοιπο, εξετάζουμε να έχει τη δυνατότητα με υπεύθυνη δήλωσή και κατά επιθυμία του να μπορεί να συμψηφίζεται με τις κρατικές επιδοτήσεις», δηλώνει ο κ. Τούντας.
Δεν διευκρινίζει, ωστόσο, τι μέλει γενέσθαι με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, περιοριζόμενος να δηλώσει απλά ότι «αν ψηφιστεί από τη Βουλή, η τροπολογία που έχει κατατεθεί προς ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ, οι επιδοτήσεις δεν κινδυνεύουν.»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, το σύνολο των οφειλετών προς τον ΟΓΑ ανέρχεται σε περίπου 248.000, ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 150.000 αγρότες είναι μικροφειλέτες.
«Επομένως, μετά τον συμψηφισμό με τις κρατικές ενισχύσεις, το ποσό εκείνο που θα περισσεύει θα μπορούσε να καταβληθεί στους αγρότες. Θα μπορούσε, δηλαδή, να βρεθεί μια φόρμουλα έπειτα από συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες και να αποφευχθεί ο κίνδυνος οικονομικής ασφυξίας», επισημαίνει.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τούντα έχει ως εξής:
Τελευταία ακούμε συνέχεια για συμψηφισμούς των χρεών των αγροτών και για παρακρατήσεις των ενισχύσεων τους. Τελικά τι γίνεται με αυτό το θέμα;
Καταρχάς θέλω να διευκρινίσω πως αν ψηφιστεί από τη Βουλή, η Τροπολογία που έχει κατατεθεί προς ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ, οι επιδοτήσεις δεν κινδυνεύουν.
Βασικός άξονας είναι ο συμψηφισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών, με κρατικά χρήματα. Πρόκειται για συμψηφισμούς βασικά μέσω της επιστροφής του  ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών των αγροτών, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί πάντα ο αγρότης να οφείλει και ενώ όταν του οφείλει το κράτος να μη γίνεται συμψηφισμός των οφειλών του. Στη συνέχεια, οτιδήποτε είναι εκείνο που μένει ως υπόλοιπο, εξετάζουμε να έχει τη δυνατότητα με υπεύθυνη δήλωσή και κατά επιθυμία του να μπορεί να συμψηφίζεται με τις κρατικές επιδοτήσεις.
Ο γνώμονας και η λειτουργία του σχεδιασμού για τις παρακρατήσεις θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση του αγρότη. Το σύνολο των οφειλετών προς τον ΟΓΑ ανέρχεται σε περίπου 248.000, ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 150.000 αγρότες είναι μικροφειλέτες. Επομένως, μετά τον συμψηφισμό με τις κρατικές ενισχύσεις, το ποσό εκείνο που θα περισσεύει θα μπορούσε να καταβληθεί στους αγρότες. Θα μπορούσε, δηλαδή, να βρεθεί μια φόρμουλα έπειτα από συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες και να αποφευχθεί ο κίνδυνος οικονομικής ασφυξίας.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το 3ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νέων Αγροτών. Ποιος ο στόχος των σεμιναρίων αυτών που διοργανώνει ο ΟΓΑ σε ολόκληρη τη χώρα;
Αντιλαμβανόμενοι την ολοένα αυξανόμενη αναγκαιότητα στις μέρες μας, για εκπαίδευση των νέων αγροτών σε καινοτόμες πρακτικές και διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις των ημερών μας, προγραμματίσαμε και υλοποιούμε αυτό τον κύκλο σεμιναρίων, τον οποίο στοχεύουμε να επεκτείνουμε και σε ολόκληρη την Κρήτη.
Ο ΟΓΑ διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα παραγωγής που πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει βασικό άξονα οικονομικής ανάπτυξης. Η πολιτική μας στηρίζεται σε 5 βασικούς πυλώνες:
• στην κοινωνική δικαιοσύνη
• στη δίκαιη απονομή κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεων και λοιπών παροχών στους αγρότες, σεβόμενοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές
• στη βιωσιμότητα του ταμείου, χωρίς να πηγαίνει ούτε ένα ευρώ χαμένο
• στη διασφάλιση των κρατικών εσόδων και
• στην ενίσχυση του αγροτικού επαγγέλματος και παράλληλα στη δυνατότητα που παρέχεται στους νέους αγρότες να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα. Πιστεύω ότι μέσα από την οικονομική κρίση δίδεται η ευκαιρία να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Δηλαδή, στον πρωτογενή τομέα παραγωγής
Το 3ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο, που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού περισσότεροι από 250 αγρότες παρακολούθησαν τις εργασίες του από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εμείς θεωρούμε ότι ο Έλληνας αγρότης είναι Ευρωπαίος επιχειρηματίας αγρότης, γι' αυτό το λόγο και εντάξαμε στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου, πέραν όσων πρακτικών γεωργικών και όχι μόνο αντικειμένων ενδιαφέρουν τους Κρήτες αγρότες, θεματικές ενότητες για επιχειρηματικότητα, καινοτομία,συστήματα εφοδιαστικής διανομής όπως και ενότητα μέσα από την οποία προκύπτουν οι διαδικασίες και οι τρόποι χρηματοδότησης για όσους θέλουν να ξεκινήσουν το αγροτικό επάγγελμα.
Στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που διανύουμε, με τα ποσοστά ανεργίας υψηλά και τους δείκτες απασχόλησης και επενδύσεων να καταγράφουν συνεχή υποχώρηση, ιδιαίτερα στην κατηγορία των νέων ανθρώπων, είναι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω επενδυτικών και άλλων ευκαιριών. Μεταξύ αυτών και η επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση, σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως στον πρωτογενή τομέα που προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ποια η προοπτική της Αγροτικής Εστίας σε ότι έχει να κάνει με επιδόματα και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες?
Ο ΟΓΑ συνεχίζοντας το κοινωνικό του έργο βρίσκεται κοντά στην αγρότισσα πολύτεκνη μητέρα και ενισχύει την ανάγκη να παραμείνει αυθύπαρκτη. Αναγνωρίζοντας το ρόλο της στην προσπάθεια να διατηρηθεί συνεκτικός ο κοινωνικός ιστός, προχωρούμε, στο πλαίσιο του θεσμικού και κοινωνικού ρόλου της Αγροτικής Εστίας, στην παροχή χρηματικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ σε 450 πολύτεκνες μητέρες που τα παιδιά τους σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας.
Οι ενέργειες στην κατεύθυνση ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος και σεβασμού προς το αγροτικό επάγγελμα θα συνεχιστούν. Με παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν ως γνώμονα τη συνέχιση και ενίσχυση του αγροτικού επαγγέλματος και της αγροτικής οικονομίας, προωθούνται μέτρα και ενέργειες, τα οποία προστατεύουν και παροτρύνουν όλους εκείνους που υπηρετούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής να συνεχίζουν να εργάζονται για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του.

Τελικά τι κερδίζουν οι αγρότες από την πρόσφατη ρύθμιση για συνταξιοδότηση στα 62 έτη? Για ποιους ισχύει? Τι πρέπει να προσέξουν?
Καταφέραμε με νομοθετική μας παρέμβαση και έχοντας άριστη συνεργασία με το σύνολό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, να διορθώσουμε αδικίες του παρελθόντος για τον αγροτικό πληθυσμό. Πιο πρόσφατη η ρύθμιση για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 67 στα 62 χρόνια για όσους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης με παράλληλη δυνατότητα αναγνώρισης έως και 7 πλασματικών ετών. Με δεδομένο ότι ο χρόνος ασφάλισης με καταβολή εισφορών στον ΟΓΑ ξεκινά από το έτος 1988 έως το έτος 2014 οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν ασφαλιστεί προηγουμένως σε άλλο ταμείο και αν δεν συμπληρώνουν τα 40 έτη να κάνουν χρήση των πλασματικών ετών. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η αίτηση συνταξιοδότησης δεν θα διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως τονίζεται και στην εγκύκλιο μας.

Συμπληρώσατε 3 μήνες στη θέση του υποδιοικητή του ΟΓΑ. Θα μπορούσατε να κάνετε έναν σύντομο απολογισμό του μέχρι τώρα έργου σας;
Στον ΟΓΑ η προσπάθεια μας για προσφορά συνολικά στον αγροτικό κόσμο είναι διαρκής και πρώτιστη προτεραιότητα. Πρώτα ο αγρότης λοιπόν. Βασική μας επιδίωξη είναι να εκσυγχρονίσουμε ηλεκτρονικά τον Οργανισμό, ώστε να παρέχει αμεσότερα τις υπηρεσίες του στους ασφαλισμένους, μειώνοντας παράλληλα και τη γραφειοκρατία. Εφαρμόζουμε το σκεπτικό του e-επιχειρείν, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας προς τον Έλληνα αγρότη επιχειρηματία.
Σημαντική είναι η νομοθετική μας παρέμβαση για τη ρύθμιση της μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 67 στα 62 χρόνια.
Εκτός αυτής της ευεργετικής διάταξης για όσους είναι κοντά στα όρια συνταξιοδότησης, δημιουργεί για τους νέους ανθρώπους, ισχυρό κίνητρο ασφάλισης και συνεπούς καταβολής των εισφορών, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της προοπτικής του ΟΓΑ.
Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους αγρότες, οι οποίοι έχουν οφειλές προς τον Οργανισμό, να τις αποπληρώσουν χωρίς να τους προκαλούμε οικονομική ασφυξία και δυσχέρεια στη συνέχιση του αγροτικού τους επαγγέλματος. Ιδιαίτερα δε μετά την πρόσφατη ρύθμιση την οποία πέρασε η κυβέρνηση για τις 100 δόσεις και την οποία θα είμαστε πολύ σύντομα σε θέση να εφαρμόσουμε, θεωρούμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες για αποπληρωμή των χρεών τους χωρίς να ασφυκτιούν.
Όμως δεν σταματάμε μόνο εκεί, δουλεύουμε αδιάκοπα και επεξεργαζόμαστε συνεχώς νέους τρόπους, ώστε να διευκολύνουμε τους ασφαλισμένους του οργανισμού στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών οφειλών τους, έχοντας ως πρώτο στόχο τη βιωσιμότητα και την αυθύπαρκτη παρουσία του Οργανισμού.
Διευρύνουμε την παρουσία του ΟΓΑ σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα δημιουργώντας νέα τοπικά παραρτήματα. Παράλληλα στηρίζουμε το θεσμό των ανταποκριτών, οι οποίοι αποτελούν τον συνδετικό κρίκο όργανό του ΟΓΑ με την τοπική κοινωνία, εξυπηρετώντας καθημερινά εκατοντάδες ασφαλισμένων.
Δεν απεμπολούμε όμως και τον κοινωνικό μας ρόλο, είμαστε κοντά στον αγροτικό πληθυσμό και για αυτό το λόγο αναγεννήσαμε την Αγροτική Εστία, ώστε να παρέχουμε ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών, τις οποίες έχουν τόσο ανάγκη οι αγρότες αυτή την περίοδο που δοκιμάζεται καθημερινά το εισόδημα τους. Υπηρεσίες όπως το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, η δωρεάν παροχή εισιτηρίων σε θέατρα, η δωρεάν παροχή βιβλίων και η στήριξη των 450 πολύτεκνων μητέρων μέσω της παροχής του επιδόματος των 1.000 ευρώ, καθώς ακόμη και μια σειρά από παροχές που επεξεργαζόμαστε και θα απολαύσουν οι αγρότες το 2015. Τέλος επιταχύνουμε την αποπληρωμή όσων συνεργάζονται με τον Οργανισμό σε βάθος τριμήνου, προκειμένου να μην καθίστανται πιστωτές του, αλλά ουσιαστικοί συνεργάτες.

πηγη:www.agronews.gr