Ενδιαφέρον αγροτών για ένταξη στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων αλλά υπάρχουν ακόμα θολά σημεία

11/12/2014

Ενδιαφέρον αγροτών για ένταξη στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων αλλά υπάρχουν ακόμα θολά σημεία Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των αγροτών να ενταχθούν στη ρύθμιση Δένδια, που αφορά τα δάνεια της «κακής» υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ (τα 300 εκατ. από αυτά αφορούν αγρότες φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα συνεταιρισμούς, αγροτικές επιχειρήσεις κ.α.).
Είναι στην ουσία αγροτικά δάνεια που μεταφέρθηκαν στο «κακό κομμάτι» της Αγροτικής Τράπεζας και μέχρι τώρα δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Το αν θα λυθούν τα προβλήματα των «κόκκινων δανείων» των αγροτών με τη ρύθμιση Δένδια θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το θετικό είναι ότι θα μπορούν να ρυθμίσουν οι αγρότες δάνεια για τις περιπτώσεις που μέχρι σήμερα η τράπεζα δεν δεχόταν να συζητήσει. Το αρνητικό είναι ότι δεν γίνονται διαγραφές των επιτοκίων αλλά ρυθμίζεται το σύνολο της οφειλής.
Οι αγρότες, που είχαν ληξιπρόθεσμα δάνεια προς την πρώην ΑΤΕ, είχαν μείνει στον «αέρα», καθώς η ψήφιση της ρύθμισης του νόμου 3452/2014, που έγινε στις αρχές του 2014, επί υπουργίας Τσαυτάρη, έμενε «ανενεργή», φορτώνοντας με επιπλέον τόκους και προσαυξήσεις χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι απειλούνταν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεις.

Με τη ρύθμιση Δένδια, που κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (4307/2014) και ψηφίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου του 2014, δίνεται η δυνατότητα στις ίδιες τις τράπεζες να αποφασίζουν ποιος οφειλέτης είναι βιώσιμος και ποιος όχι, προκειμένου να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. Στη συνέχεια αν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώσει τρεις δόσεις «βγαίνει» αμέσως από τη ρύθμιση.

Με τη ρύθμιση μπορούν να διαγραφούν χρέη προς τις τράπεζες έως και 50% των συνολικών οφειλών του δανειολήπτη ή της δανειολήπτριας επιχείρησης, με την προϋπόθεση το υπόλοιπο που θα απομείνει ως οφειλή να μην υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη, των συνοφειλετών του και των εγγυητών του.

Η διαδικασία έχει ως εξής:
- Ο οφειλέτης υποβάλλει βεβαίωση προς την τράπεζα όπου αποτυπώνονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις του, ώστε να προσδιορισθεί η καθαρή περιουσιακή θέση του
- Η τράπεζα παρέχει την αιτούμενη ρύθμιση ή και διαγραφή σύμφωνα με κριτήρια για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου να αντεπεξέλθει στις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις. Η τράπεζα μπορεί να παράσχει ρύθμιση ή και διαγραφή υπό διαφορετικούς όρους από τους περιλαμβανόμενους στην αίτηση. Σε περίπτωση διαγραφής πίστωσης που έχει εγγυηθεί μερικά το Ελληνικό Δημόσιο η σχετική διαγραφή κατανέμεται αναλογικά και στο εγγυημένο ποσοστό.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η «ρύθμιση Δένδια» μπορεί να μειώσει έως και 50% την οφειλή, οι αγρότες θα βρεθούν μάλλον σε δυσκολότερη θέση σε σχέση με το «νόμο Τσαυτάρη», καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι τόκοι, πανωτόκια και προσαυξήσεις, που δεν διαγράφονται. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο η κ. Αγγελική Λαλούση, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, «για παράδειγμα αν ένας αγρότης με δάνειο 1.000 ευρώ, έχει πληρώσει τα 300 ευρώ και του έμεναν 700 ευρώ οφειλής, ενώ με τους τόκους υπερημερίας η οφειλή θα έχει φτάσει στα 2.000. Με τη ρύθμιση Τσαυτάρη ο αγρότης θα πλήρωνε μόνο τα υπόλοιπα 700 ευρώ της οφειλής, ενώ με τη ρύθμιση Δένδια θα πρέπει να αποπληρώσει το 50% των 2.000 ευρώ της «αυξημένης» από τα πανωτόκια οφειλής».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr