Η πρόσβαση των νέων γεωργών σε χρηματοδοτήσεις προτεραιότητα της Commisssion

04.12.2014 

Η πρόσβαση των νέων γεωργών σε χρηματοδοτήσεις προτεραιότητα της Commisssion
Η βελτίωση της πρόσβασης των αγροτών σε χρηματοδότηση, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του γεωργικού τομέα όσον αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις, είναι το θέμα στο οποίο απασχολεί επί του παρόντος την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδιαίτερα των νέων που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους στον γεωργικό τομέα.
Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δουλεύει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανέφερε ο νεοδιορισθείς Επίτροπος για τη Γεωργία Phil Hogan ενώπιον των μελών της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
 
Όπως τόνισε ο Επίτροπος η γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη βρίσκονται στην καρδιά του σχεδίου της Επιτροπής Juncker για τις προτεραιότητες σχετικά με τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, και ήδη συνεργάζεται στενά με τον αντιπρόεδρο Katainen στην Ομάδα Έργου που συνδέεται με αυτή την προτεραιότητα.
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας, ως στρατηγικός τομέας, η γεωργία είναι σε θέση να συμβάλλει ουσιαστικά στη νέα οικονομική ατζέντα της Ε.Ε και επί του θέματος ανέφερε μερικούς βασικούς αριθμούς όπως:
- Ότι υπάρχουν 25 εκατομμύρια αγρότες και οι αγροτικές περιοχές καλύπτουν το 50% της επικράτειας της ΕΕ.
- Ότι ο αγροδιατροφικός τομέας παρέχει το  7% της απασχόλησης και το 3,5% της προστιθέμενης αξίας της ΕΕ
- Ότι οι αγροτικές περιοχές καλύπτουν το 20,6% (46,1 εκ) των θέσεων εργασίας στην ΕΕ
- Ότι στο πλαίσιο της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων, ο τομέας των γεωργικών ειδών διατροφής είναι ο 4ος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της ΕΕ, αυξάνοντας ε την τιμή των εξαγωγών της κατά 70% τα τελευταία 5 χρόνια (ταχύτερα από τις συνολικές εξαγωγές της ΕΕ).

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές διασυνδέσεις με άλλους τομείς της οικονομίας (γεωργικά εφόδια, μεταποίησης, μεταφορές, κ.λ.π.) και παράλληλα διαδραματίζει βασικό ρόλο που στην οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, επισήμανε πως προσφέρει μια καλή ευκαιρία για να μεγιστοποιηθεί η συμβολή του τομέα στην ατζέντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση και, στα πλαίσια αυτά, η νέα πολιτική αγροτικής ανάπτυξης θα αποτελέσει βασική κινητήρια δύναμη για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις αγροτικές περιοχές, την επιχειρηματική υποστήριξη των νέων επιχειρήσεων και της καινοτομίας. Επίσης, με την ώθηση στην γεωργική έρευνα, οι ευρωπαίοι γεωργοί θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στη γνώση για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ειδικά για τους νέους αγρότες τόνισε πως είναι σημαντικοί για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ με στόχο την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και τις επενδύσεις, καθώς η γήρανση εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον γεωργικό τομέα σε πολλά κράτη - μέλη, αν και πρόσφατα υπήρξαν σημάδια βελτίωσης.

Επίσης, τόνισε πως για πρώτη φορά στην ιστορία των 50 χρόνων της ΚΑΠ, ο πρώτος πυλώνας έχει ένα ειδικό μέσο για τη στήριξη των νέων αγροτών, το οποίο  είναι υποχρεωτικό για τα κράτη μέλη, δεσμεύοντας το 25% των ενιαίων ενισχύσεων για τα πρώτα πέντε χρόνια.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μέτρων στήριξης των νέων γεωργών στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, για παράδειγμα, τα υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης των επενδυτικών σχεδίων έως και 90 τοις εκατό για επενδύσεις σε υλικά περιουσιακά στοιχεία, υποστήριξη για πληροφορίες, συμβουλές και κατάρτιση, για δραστηριότητες συνεργασίας, κ.ο.κ.
 
Όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τόνισε πως είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να διερευνήσουν τα νέα χρηματοδοτικά μέσα που διατίθενται στα νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την προσέλκυση πρόσθετων κεφαλαίων και την πρόσβαση σε αυτά περισσότερων δικαιούχων..
 
Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη:www.paseges.gr