Αναμένονται βελτιώσεις για την ρύθμιση των οφειλών με 100 δόσεις


29.01.2015 


Αναμένονται βελτιώσεις για την ρύθμιση των οφειλών με 100 δόσεις Αποφάσεις αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα για το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων από την νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να υπάρξει άμεση τόνωση των φορολογικών εσόδων και να μπει ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο.
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η πρώτη ευρεία σύσκεψη μεταξύ των μελών του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (Γ. Βαρουφάκης, Ν. Βαλαβάνη, Δ. Μάρδας) όπου στο τραπέζι έπεσαν όλα τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και αυτό της υστέρησης των φορολογικών εσόδων. Στη σύσκεψη δεν συμμετείχε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου η οποία απουσιάζει στο Παρίσι σε υπηρεσιακό ταξίδι.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συζητήθηκε κατά κύριο λόγο η συνεισφορά του οικονομικού επιτελείου στη σύνταξη των προγραμματικών δηλώσεων που αναμένεται να αναγνώσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου.

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων το ενδιαφέρον για την οποία έχει εξασθενίσει σημαντικά τους τελευταίους δυο μήνες και κυρίως μετά την προκήρυξη των εκλογών. Υπόψη του νέου οικονομικού επιτελείου τέθηκαν εισηγήσεις για άμεσες παρεμβάσεις στη ρύθμιση προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τους φορολογούμενους. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για καθορισμό της ελάχιστης δόσης στο 20% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη καθώς και επέκταση των 100 δόσεων ακόμη και για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Επίσης, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει οφειλές και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε το ελάχιστο ποσό της δόσης για φόρους και εισφορές δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% του οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη.

Σε κάθε περίπτωση μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με φορολογικά θέματα, όπως είναι η υποχρέωση πληρωμής όλων των φόρων που έχουν θεσπιστεί έως και το τέλος του 2014 προκειμένου να λήξει και η αβεβαιότητα και σύγχυση που υπάρχει σε φορολογούμενος αναφορικά με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μετά τις εκλογές και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

πηγη:www.paseges.gr