Στα 72 σεντς ανά λίμπρα βλέπει το βαμβάκι το 2014-2015 η ICAC

07/01/2015 

Σκούρτας Αποστόλης
Κατά 1 σεντ, στα 72 σεντς ανά λίμπρα μείωσε η ICAC τις εκτιμήσεις της για τη μέση τιμή στο βαμβάκι το 2014/2015, ενώ για την περίοδο 2015/2016, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο, προβλέπει μείωση στην παραγωγή κατά 1,53 εκατ. τόνους, στους 24,55 εκατ. τόνους.

Πρόκειται για την τέταρτη ετήσια διαδοχική μείωση της παραγωγής, στο χαμηλότερο επίπεδο σε έξι χρόνια, ενώ μειωμένη παραγωγή προβλέπεται και στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.
«Η παραγωγή της Βραζιλίας προβλέπεται να μειωθεί κατά 10%, στους 1,5 εκατ. τόνους, ως αντίδραση στις χαμηλές τιμές διεθνώς», αναφέρει η ICAC. Παράλληλα, οι χαμηλές τιμές και η ξηρασία αναμένεται να μειώσουν κατά 47%, στους 470.000 τόνους, την παραγωγή της Αυστραλίας, προσθέτει.
Όπως σημειώνει η επιτροπή, οι χαμηλές τιμές στο βαμβάκι αποτελούν «μακροπρόθεσμο πρόβλημα», ακόμα και αν τα διεθνή αποθέματα μειωθούν για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, όπως προβλέπει, εξαιτίας της επίδρασης των αδύναμων αξιών.
Ωστόσο, δεν αναμένεται να δημιουργηθεί έλλειμμα παραγωγής, με την κατανάλωση να προβλέπεται αυξημένη κατά 280.000 τόνους, στους 24,67 εκατ. τόνους, σημειώνει η διεθνής επιτροπή. Πράγματι, η αγορά έχει δουλειά ακόμα να κάνει ώστε να ελαττώσει τα διεθνή αποθέματα που αναμένεται να βγάλουν τη σεζόν καταγράφοντας ρεκόρ στους 21,25 εκατ. τόνους.
«Ακόμα και με χαμηλότερη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση τα επόμενα χρόνια, θα χρειαστούν πολλές σεζόν ώστε να τα αποθέματα να μειωθούν και να φτάσουν σε βιώσιμα επίπεδα», λέει η ICAC, ενώ οι χαμηλές τιμές πιθανότατα θα συνεχίσουν να υφίστανται για όσο διάστημα η αγορά προσαρμόζεται.
Η πίεση που ασκείται στις τιμές αυξάνεται ακόμα περισσότερο από την επέκταση των αποθεμάτων στις εξαγωγικές χώρες, όπου τα αποθέματα που είναι άμεσα διαθέσιμα στην αγορά, έχουν ιδιαίτερη επίδραση στις τιμές. «Μέχρι το τέλος του 2014/15, τα αποθέματα σε χώρες εκτός της Κίνας, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 20%, κοντά στους 9 εκατ. τόνους», τονίζει η επιτροπή. Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αυτής θα πραγματοποιηθεί από τις παραγωγικές χώρες και θα προκαλέσει μείωση των εξαγωγών κατά 15%, στους 7,5 εκατ. τόνους.
Η αύξηση των αποθεμάτων αποδίδεται ευρέως στην αλλαγή που έγινε στο καθεστώς επιδοτήσεων της Κίνας, όπου η εισαγωγή εγγυημένης τιμής το 2011, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά των διεθνών τιμών, προκάλεσε κύμα πωλήσεων από τους αγρότες στο κράτος.
Οι φετινές μεταρρυθμίσεις φαίνεται ότι περιορίζουν το «χτίσιμο» των αποθεμάτων της χώρας σε βάρος του όγκου εισαγωγών, το οποίο συνεπάγεται «χτίσιμο» των αποθεμάτων στις χώρες που εξάγουν.

πηγη:www.agronews.gr