Η δενδροκομία επάγγελμα με απόδοση και ικανοποιητικό εισόδημα

09-01-2015
   
Ικανοποιητικό εισόδημα αλλά και παρουσία των παραγόμενων προϊόντων στη διεθνή αγορά μπορεί να διασφαλίσει στους παραγωγούς η ενασχόληση με τη δενδροκομία, τα περιθώρια ανάπτυξης της οποίας είναι "τεράστια",
λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων Κοζάνης, Γιώργος Σιδηρόπουλος.
"Μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα και κεράσια, που έχουν ταΐσει τους προγόνους μας και έχουν δώσει πνοή στην ελληνική οικονομία σε χαλεπούς καιρούς, μπορούν και σήμερα να δώσουν επαγγελματική διέξοδο, αλλά και να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την οικονομική κρίση" τονίζει ο κ. Σιδηρόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει απόψε, στα Γρεβενά, σε εκδήλωση για τη δενδροκαλλιέργεια στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Βασικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να καλυφθεί το μεγάλο κενό ενημέρωσης των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γη, να αλλάξει η νοοτροπία τους, ώστε να μην "φοβούνται" να γίνουν επαγγελματίες, να υπάρχει πολυαπασχόληση και η προσπάθειά τους να μην επικεντρώνεται στην αύξηση της ποσότητας, αλλά στην ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιδηρόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας με αυτούς που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, αλλά και της δημιουργίας ενός χρηματοδοτικού εργαλείου για τον αγροτικό κόσμο, που θα λειτουργεί "προς όφελός του και όχι κερδοσκοπικά".
Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη θέσπισης δομών που θα βρίσκονται στο πλάι των παραγωγών, "δείχνοντάς τους τη σωστή κατεύθυνση άσκησης του λειτουργήματός τους που αφορά την καλλιέργεια της γης".
Ο κ. Σιδηρόπουλος εκτιμά ακόμη πως για την κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας, που θα έπρεπε να πρωτοστατεί, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι γεωπόνοι, που όπως υπογράμμισε "δεν σταθήκαμε δίπλα στους αγρότες στο βαθμό που θα έπρεπε και μας αναλογεί".


πηγη:www.dikaiologitika.gr