Οι συμβάσεις σώζουν μόνο τη βιομηχανική πατάτα

20/01/2015  


Σκούρτας Αποστόλης
Μειωµένη κατά το ήµισυ σε σύγκριση µε πέρυσι είναι η τιµή παραγωγού στην ανοιξιάτικη πατάτα, παρά την πρόσκαιρη άνοδο της τιµής κατά 1-2 λεπτά, κυρίως εξαιτίας της ζήτησης που παρατηρήθηκε στην αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι τιµές για τις περισσότερες ανοιξιάτικες κυµαίνονται από 16 µέχρι 20-22 λεπτά το κιλό, ανάλογα µε την ποιότητα και την ποικιλία του προϊόντος. Γενικότερα, η χρονιά χαρακτηρίζεται δύσκολη από τους παραγωγούς, καθώς φέτος οι τιµές είναι µειωµένες έως και 50% σε σύγκριση µε πέρυσι, όταν και η τιµή παραγωγού έφτανε από 35 µέχρι 40 λεπτά το κιλό. Οι φετινές τιµές δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος παραγωγής, µε πολλούς να στρέφονται σε λιγότερο πολυδάπανες καλλιέργειες.

 Ενδεικτικά, για την επιτραπέζια, ένας καλός µέσος όρος παραγωγής υπολογίζεται στους 4 µε 7 τόνους. Αντίστοιχα, το κόστος αυτής της ποσότητας διαµορφώνεται περίπου στα 600 ευρώ, ενώ το κέρδος του παραγωγού είναι  περί τα 620-630 ευρώ, σύµφωνα µε τις τωρινές τιµές. «Ο παραγωγός µαθηµατικά µπαίνει µέσα µε αυτές τις τιµές», δηλώνει στην Agrenda ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αµυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος.

Εποµένως, η καλλιέργεια τη νέα περίοδο αναµένεται µειωµένη, αφού είναι δύσκολο να στηριχθεί.
Για τη χειµερινή πατάτα, οι παραγωγοί εκτιµούν ότι καταστράφηκε το 80% της παραγωγής, ενώ η αγορά της ∆υτικής Ελλάδας, για να καλύψει τις ανάγκες της, προχωρά σε αθρόες εισαγωγές από άλλες χώρες.
Αντίθετα, η βιοµηχανική πατάτα προσφέρει µεγαλύτερη σταθερότητα, καθώς µε τις συµβάσεις που υπογράφονται µε τα εργοστάσια «φεύγει» και δεν µένει στις αποθήκες.

πηγη:www.agronews.gr