ΕΑΣ Καβάλας: Ανοίγει φτερά σε νέες αγορές και νέες επενδύσεις


22.01.2015 

ΕΑΣ Καβάλας: Ανοίγει φτερά σε νέες αγορές και νέες επενδύσεις
Με παρουσία στις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Αφρικής, αλλά και εκείνες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας με το brand «Kavala Coop» η ΕΑΣ Καβάλας σαλπάρει και για την Κίνα ώστε να ενισχύσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. ήδη η ΕΑΣ καταγράφει τζίρο κοντά στα 45 εκατ. ευρώ αλλά και εξαγωγές που φτάνουν τα 25 εκατ. ευρώ.
Κύριο εξαγώγιμο προϊόν της είναι το ακτινίδιο με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής του (10.000 τόνοι) να φεύγει εκτός Ελλάδος. Ο στόχος για το 2015, πάντως, αποτελεί η Κίνα. Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχο Σαραντίδη, ήδη έχουν κλειστεί οι πρώτες συμφωνίες με κινεζικές εταιρίες για την απορρόφηση των ελληνικών ακτινιδίων,

Ωστόσο για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές αναμένεται μια πιστοποίηση από την κινεζική πρεσβεία. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι η αύξηση της παραγωγής ακτινιδίων στους 13.000-14.000 τόνους σε βάθος τριετίας, αλλά και η διασφάλιση μλεσω των νέων επενδύσεων η μεγαλύτερη παραμονή του προϊόντος στο «ράφι» μέχρι το τέλος Μαΐου.

Στο επενδυτικό της πλάνο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ βρίσκεται η μετατροπή μέρους  του εκκοκκιστηρίου που διαθέτει σε ψυγεία για τη διατήρηση  των φρούτων αλλά και ο εκσυγχρονισμός κι επέκταση του συσκευαστηρίου της ελιάς.

«Θα διαθέσουμε 2,5 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εκκοκκιστηρίου σε ψυγεία. Τα ψυγεία που έχουμε τώρα είναι δυναμικότητας 7.000-7.5000 τόνων και με την επέκταση θα αυξηθούν κατά 1500 τόνους», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κώστας Λεπίδας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι παρόλο που η πανελλαδική παραγωγή ακτινιδίου φτάνει τους 150.000 τόνους, οι εγκαταστάσεις καλύπτουν μόλις το 1/5 της παραγωγής με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η αγορά από νωρίς με το προϊόν και μετά να βρίσκεται σε έλλειψη.
 
Η ΕΑΣ Καβάλας ιδρύθηκε το 1927 ως δευτεροβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση και σήμερα λειτουργεί στο πλαίσιο του νέου νόμου 4015 ως πρωτοβάθμιος Αγροτικός Συνεταιρισμός -που προέκυψε από τη συγχώνευση 33 αγροτικών συνεταιρισμών από τις περιοχές Καβάλας, Νέστου και Θάσου- με περισσότερα από 2.300 μέλη-παραγωγούς.

Σήμερα αντιπροσωπεύει και εμπορεύεται μεγάλη γκάμα προϊόντων με προεξέχοντα τα ακτινίδια, τα λευκά σπαράγγια, το καλαμπόκι, την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, τις ελιές θρούμπες Θάσου, σιτηρά, αραβόσιτο, φασόλια και διάφορα άλλα προϊόντα. Στο μεταξύ, ξεκίνησε πειραματικά την καλλιέργεια κερασιών και αχλαδιών με σκοπό να επεκταθεί περαιτέρω και σε αυτή την αγορά.


Πηγή:www.reporter.gr
Πηγή:www.paseges.gr