Μπελάδες με τα δικαιώματα φέρνουν τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια γης

09/01/2015

Όλα τα μισθωτήρια που συνάπτονται ή ανανεώνονται µετά το 2014 πρέπει να δηλωθούν ηλεκτρονικά µέσω της σχετικής εφαρμογής του Taxis.Τσατσάκης Γιάννης
Χωρίς δικαιώµατα ενίσχυσης κινδυνεύουν να µείνουν αγρότες, που νοικιάζουν χωράφια και τα οποία δεν έχουν φροντίσει να θεωρήσουν ηλεκτρονικά µέσω Taxisnet οι ιδιοκτήτες τους,
όπως αποκαλύπτει τετρασέλιδος φάκελος της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Ιανουαρίου αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Profi. Το θέµα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της έναρξης υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣ∆Ε.
Όλα τα μισθωτήρια που συνάπτονται ή ανανεώνονται µετά το 2014 πρέπει να δηλωθούν ηλεκτρονικά µέσω της σχετικής εφαρμογής του Taxis.
Αντιµέτωποι µε τον κίνδυνο να απωλέσουν καλλιεργητικά δικαιώµατα και τις ενισχύσεις που συνδέονται µε αυτά  βρίσκονται οι παραγωγοί που θα καλλιεργήσουν φέτος σε νοικιασµένη αγροτική γη τα µισθωτήρια της οποίας δεν έχουν υποβληθεί και θεωρηθεί ηλεκτρονικά –τόσο από τους εκµισθωτές όσο και από τους ίδιους τους παραγωγούς.
Το ζήτηµα αφορά αγρότες που ήδη µισθώνουν αγροτικές εκτάσεις αλλά και εκείνους που σκοπεύουν να το κάνουν και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της έναρξης υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε. Σύµφωνα µε το καθεστώς φορολόγησης των µισθωµάτων αγροτικών ακινήτων που βρίσκεται σε ισχύ από πέρυσι, τα  ενοικιαστήρια συµβόλαια που συνάπτονται µετά το 2014 ή όσα ανανεώνονται µετά την ηµεροµηνία αυτή πρέπει να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά µέσω του taxisnet.
 Όπως είναι λογικό, οι αγρότες-ενοικιαστές «καίγονται» να εµφανίσουν τα συµβόλαια αυτά στο φετινό ΟΣ∆Ε προκειµένου να θεµελιώσουν δικαιώµατα. Ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες, είτε λόγω αµέλειας είτε λόγω «ανοιχτών» εκκρεµοτήτων (E9, κληρονοµικά κλπ) δεν έχουν προχωρήσει στην ηλεκτρονική υποβολή των µισθωτηρίων µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί-ενοικιαστές να βρίσκονται ουσιαστικά «στον αέρα».


πηγη:www.agronews.gr