Αυξημένα στην ΕΕ τα σκληρά σιτάρια

22/01/2015 

Παπαδογιάννης Γιάννης
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων για το σκληρό σιτάρι πραγµατοποιούνται τις τελευταίες µέρες µε τα φετινά αποθέµατα να µειώνονται σταθερά, την ώρα που η πρόσφατη έκθεση του Αµερικανικού υπουργείου USDA έφερε κι άλλη πτώση στο χρηµατιστήριο.

Οι τοπικές τιµές εξακολουθούν να είναι ψηλότερες των αντίστοιχων εξαγωγής και οι Ιταλοί πελάτες µας αδυνατούν να τις πληρώσουν. Ακόµα και στην περίπτωση των βόρειο-αφρικανικών χωρών, στις οποίες έχουµε πλέον το πλεονέκτηµα του φτηνότερου ευρώ από τους προηγούµενους µήνες, πωλήσεις δεν µπορούν να βγουν, κάτι στο οποίο συνηγορεί και η έλλειψη σηµαντικών στοκ.

Στη λίστα της Φότζια  τα σκληρά στάρια έχασαν 5 ευρώ ο τόνος σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 380-385 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 375-380 ευρώ ο τόνος. Στο Μιλάνο επίσης σηµειώθηκε µείωση τιµών κατά 2 ευρώ µε τα καλά σκληρά σιτάρια να βρίσκονται µεταξύ 386-394 ευρώ ο τόνος. Μεγαλύτερη ήταν η µείωση (-20 ευρώ) στις τιµές εισαγωγής σοδειάς του Καναδά στην Ιταλία. Πλέον οι τιµές βρίσκονται στα 460-463 ευρώ ο τόνος. Η πτωτική τάση µπορεί να οφείλεται και στη διαφαινόµενη αύξηση των εκτάσεων µε σκληρό στάρι την επόµενη σεζόν, µε τις αναλύσεις να µιλούν για αύξηση της παραγωγής σκληρού στην Ευρώπη κατά 8%.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο οι τιµές µειώθηκαν ως αποτέλεσµα της ανακοίνωσης της τελευταίας έκθεσης προσφοράς / ζήτησης δηµητριακών. Το Αµερικανικό υπουργείο USDA επιβεβαίωσε την υπερπροσφορά σιτηρών, η οποία καλύπτει την αντίστοιχη παγκόσµια ζήτηση. Για την ώρα, το µοναδικό στοιχείο που µπορεί να στηρίξει τις τιµές είναι ο περιορισµός των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας, βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, καθησυχάζοντας όσους φοβόντουσαν εκτεταµένες ζηµιές από τον παγετό.

Τέλος, στη Γαλλία, οι τιµές για τα συµβόλαια Μαρτίου κυµαίνονται πλέον στα 194 ευρώ ο τόνος.

πηγη: www.agronews.gr