Reuters: Κανένα πρόβλημα με εκροές καταθέσεων

16.01.2015

Reuters: Κανένα πρόβλημα με εκροές καταθέσεων
Τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας, παρατηρήθηκαν εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά τα χρήματα παρέμειναν στην Ελλάδα, χωρίς κάποια ένδειξη σημαντικής φυγής, όπως είχε συμβεί το 2012, δηλώνουν Έλληνες τραπεζίτες στο Reuters.
Συγκεκριμένα, οι εκροές καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων υπολογίζονται στα 3 δις ευρώ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τρεις τραπεζίτες, κάτι που σημαίνει μείωση 2% στις καταθέσεις σε έναν μήνα και πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2012.

«Οι καταθέτες ανησυχούν και παρακολουθούν στενά το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές», παρατήρησε ένα τραπεζίτης σε κάποια από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας. «Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν βλέπουμε αναπαραγωγή του 2012 μέχρι τώρα», ξεκαθάρισε.

Οι τραπεζίτες και ανώτατος αξιωματούχος είπαν πως οι αναλήψεις οφείλονται εν μέρει και στα Χριστούγεννα και στις υψηλές φορολογικές πληρωμές.

«Δεν υπάρχει κόκκινος συναγερμός ότι τα χρήματα εκρέουν στο εξωτερικό. Υπήρξαν αυξημένες αναλήψεις για την αποπληρωμή των φορολογικών λογαριασμών, αλλά τα λεφτά φεύγουν από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και εισρέουν στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, παραμένοντας στο σύστημα», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ακόμη, με βάση τα λεγόμενα των τραπεζιτών, κάποιοι αποταμιευτές έλαβαν προληπτικά μέτρα, όπως τα να μετατρέψουν τα μετρητά σε ομόλογα, αγοράζοντας αμοιβαία κεφάλαια από τράπεζες με έδρες εκτός Ελλάδας ή ανανεώνοντας τιε καταθέσεις για βραχύτερο διάστημα.

Αυτή η εικόνα, όπως σχολιάζει το Reuters, είναι μακριά από την περίοδο του 2012, όταν η απειλή του Grexit ώθησε τους Έλληνες να αδειάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι τράπεζες έχουν χάσει 69 δις ευρώ, ήτοι σχεδόν το 30% των καταθέσεων από το 2010.

«Δεν ζούμε το σύνδρομο του 2012, την ίδια βαθμίδα αναλήψεων για να κρύψουν τα μετρητά κάτω από το στρώμα ή σε ασφαλή μέρη, ούτε τον ίδιο βαθμό μεταβιβάσεων στο εξωτερικό», σημείωσε ταμίας σε ελληνική τράπεζα.


πηγη:www.paseges.gr