Ετοιμάζεται νέος αναπτυξιακός νόμος


03.02.2015

Ετοιμάζεται νέος αναπτυξιακός νόμος
Αναζωπυρώνεται το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα αφού εδώ και μήνες είχε παγώσει λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας ενώ όπως αναφέρουν πηγές του νεοσύστατου υπέρ - υπουργείου Οικονομίας τα τηλέφωνα άρχισαν και πάλι να χτυπούν.
Το υπουργείο Οικονομίας ήδη ξεκίνησε την εκπόνηση νέου αναπτυξιακού νόμου. Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να ξεκινήσει η εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού νόμου ο οποίος, θα δώσει έμφαση στις παραγωγικές μεσαίες επιχειρήσεις, με βάση και την εμπειρία της προηγούμενης περιόδους και με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Η επενδυτική κοινότητα βλέπει μία διάθεση υποστήριξης από την Ευρώπη. Δημιουργείται ένα μομέντουμ για τους διεθνείς επενδυτές. Παρά την υψηλού ρίσκου πολιτική ρητορική, βλέπουν ότι ο επενδυτικός κίνδυνος απομακρύνεται, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων αποκτά ένα πιο συμβατικό πλαίσιο, που μπορεί να καταστεί προσοδοφόρο» τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

Όπως αναφέρουν, πολλοί ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι το πολιτικό ρίσκο έχει εξαφανιστεί, διακρίνουν τη διαμόρφωση περιβάλλοντος πολιτικής σταθερότητας και προεξοφλούν ότι η Ελλάδα θα βγει από το σπιράλ της ύφεσης σύντομα.

Έμφαση στις μεσαίες επιχειρήσεις

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας την άμεση εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα απευθύνεται σε παραγωγικές μεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο νέος νόμος θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.
Πρώτον, θα ενσωματώνει τις νέες κατευθύνσεις της ΕΕ για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Δεύτερον, θα αξιοποιήσει όλη την εμπειρία των προηγούμενων ετών, που έδειξε ότι τα χρήματα του αναπτυξιακού νόμου μπορούν να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία.
Τρίτον, θα δοθεί έμφαση στις παραγωγικές επιχειρήσεις και, χωρίς να εγκαταλείπεται η ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η ανάγκη για περισσότερες δουλειές θέτει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών γεννητριών σε δεύτερη μοίρα.

«Θέλουμε τις ΑΠΕ, αλλά τα φωτοβολταϊκά δεν θα έχουν την προνομιακή θέση του παρελθόντος, καθώς έχει συνεκτιμηθεί ότι δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας» σημειώνουν πηγές του υπουργείου.

Όπως αναφέρουν, πρόκειται για την εκκίνηση μίας διαδικασίας για ένα «νέο, μοντέρνο, επενδυτικό δίκαιο που θα ενσωματώνει την εμπειρία της κρίσης, θα βρίσκεται απολύτως ευθυγραμμισμένο με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ θα είναι απολύτως συμβατό με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ο νέος νόμος θα απευθύνεται «στις παραγωγικές επιχειρήσεις, στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία».

«Η λογική είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που διασφαλίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το νέο αναπτυξιακό δόγμα προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συνυπάρχει με την προσφορά κοινωνικού μερίσματος, δηλαδή και με τη συμμετοχή της κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία» συνεχίζουν.

 Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μία στροφή σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που μπορεί να επιδράσει αποφασιστικά στην αναγέννηση της οικονομίας. «Αντί να δοθούν για πολλά σε λίγους, θα δοθούν αρκετά σε πολλούς» καταλήγουν.

πηγη:www.paseges.gr