Στα 12.000 ευρώ αφορολόγητο για το αγροτικό εισόδημα

02/02/2015

Τσατσάκης Γιάννης
Τη θέσπιση αφορολόγητου εισοδηµατικού ορίου στα 12.000 ευρώ ανακοίνωσε ο κ. Λαφαζάνης προσθέτοντας ότι πρόκειται για µέτρο που θα έχει σηµαντική συνεισφορά στα αγροτικά εισοδήµατα, οδηγώντας σε σηµαντική αποσυµπίεση.

«Ο αγρότης υφίσταται µία φορολογική πίεση, η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή, σχεδόν ανυπόφορη γι΄ αυτούς που είναι ευσυνείδητοι», τόνισε χαρακτηριστικά  ο υπερ-υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Υπενθυµίζεται ότι το µέτρο αυτό όπως και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είχε εξαγγελθεί προεκλογικά από το ΣΥΡΙΖΑ. 

Μάλιστα, η τελευταία φορά που τα εισοδήµατα φορολογήθηκαν µε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ήταν το 2011 και αφορούσε τα εισοδήµατα του 2010. Επίσης, ο ανώτατος συντελεστής της χρονιάς εκείνης ήταν 45% για εισοδήµατα άνω των 100.000 ευρώ.

Στη νέα κλίµακα µε όριο τα 12.000 ευρώ θα υπάγονται όλα τα εισοδήµατα από κάθε πηγή και, σύµφωνα µε πληροφορίες, η νέα κλίµακα θα έχει περισσότερους συντελεστές, που θα αυξάνονται όσο µεγαλώνει και το εισόδηµα.
Το αφορολόγητο όριο ενδέχεται να ξεκινάει µε τις νέες µειωµένες αντικειµενικές αξίες από τα 200.000 ευρώ για τον άγαµο και να κλιµακώνεται ανάλογα µε την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθεί υπόψη και το οικογενειακό εισόδηµα. Πρόκειται από τους πρώτους νόµους που  θα έρθουν προς ψήφιση.

Να αναφερθεί ότι στο νέο οικονοµικό επιτελείο, την ευθύνη για τον τοµέα της φορολογίας θα έχει, όπως όλα δείχνουν, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονοµικών, Νάντια Βαλαβάνη.
 
πηγη:www.agronews.gr