Βελτιώνεται η παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας


02.02.2015 

Βελτιώνεται η παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας
Αρκετά υψηλό βαθμό βελτίωσης της παραγωγικότητας του γεωργικού τομέα της παρουσίασε η Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2013, φθάνοντας το 110% του συνολικού συντελεστή παραγωγικότητας.
Επίσης, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που πραγματοποίησε σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο μέσος ρυθμός μεταβολής της παραγωγικότητας της ελληνικής γεωργίας μεταξύ 2011 – 2013 ήταν στο 109%, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής παραγωγικότητας ήταν 1,2%, αρκετά υψηλότερος από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Όσον αφορά τον συνολικό συντελεστή παραγωγικότητας (ΣΣΠ) είναι ένα βασικό μέτρο των οικονομικών επιδόσεων της γεωργίας και μια σημαντική κινητήρια δύναμη των γεωργικών εισοδημάτων. Δείχνει πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιεί ο γεωργικός τομέας τους πόρους που είναι διαθέσιμοι για να μετατρέψει τις εισροές σε εκροές. Οι εισροές και οι εκροές ρυθμίζονται ποιοτικά από τη στάθμιση των αντίστοιχων όγκων τους με βάση την τιμή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι από έτος σε έτος διακυμάνσεις του ΣΣΠ μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες εκτός του γεωργικού ελέγχου, όπως οι καιρικές συνθήκες ή οι ασθένειες.

Η παραγωγικότητα στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, κατά το χρονικό διάστημα 2011-2013 ο ΣΣΠ έχει αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένα από τα νέα κράτη μέλη, όπως η Ρουμανία (132%), η Κύπρος (130%) και η Λετονία (126%). Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης αυτός δείχνει μια απότομη πτώση στη Μάλτα (58%) και μία μικρή μείωση στην Ιρλανδία (93%), το Λουξεμβούργο (94%) και τη Σλοβενία (95%).

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής παραγωγικότητας μεταξύ 2005 και 2013, ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών. Η σημαντικότερη μείωση πραγματοποιήθηκε από τη Μάλτα (-7,2%), ακολουθούμενη από τη Δανία (-1,5%), τη Σλοβενία (-1,3%), την Ιταλία και το Λουξεμβούργο (-1,1%), την Ιρλανδία (-0.8%) και τη Σουηδία (- 0,3%). Κατά την ίδια περίοδο, ο ΣΣΠ παραμένει στάσιμος στη Γαλλία, στη Κροατία και στη Σλοβακία, ενώ τα περισσότερα από τα κράτη μέλη είδαν αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας κατά την περίοδο 2005-2013. Η πιο σημαντική αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας παρατηρήθηκε στη Ρουμανία (+ 3,8% σε ετήσια βάση). Όσον αφορά τις διαφορετικές ομάδες της Ε.Ε., η ΕΕ των 13 νέων κρατών μελών (+ 2,1%) παρήγαγε ένα ρυθμό ανάπτυξης που ήταν τρεις φορές υψηλότερος από ό, τι στην ΕΕ των 15 παλαιών κρατών μελών (+ 0,7%) κατά την περίοδο 2005-2013.

Όπως προαναφέρθηκε οι ετήσιες μεταβολές του ΣΣΠ επηρεάζονται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, η μέση ετήσια μεταβολή σε 8 συναπτά έτη (2005-2013) μπορεί να υποδηλώσει μια τάση. Όσον αφορά τον ΣΣΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ-Ν13 μειώθηκε το χάσμα παραγωγικότητας και προσέγγισε το υψηλότερο επίπεδο της ΕΕ-15. Ο κύριος παράγοντας αυτής της αύξησης μπορεί να είναι, σε πολλές περιπτώσεις, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, αλλά και η βελτίωση των αποδόσεων.

Για περισσότερα δείτε εδώ (στα αγγλικά) την σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr