Πιο φθηνή αγροτική γη έφεραν τα πολλά δημητριακά

25/02/2015

Γιαννακοπούλου Φανή 
Για πρώτη φορά εδώ και 28 περίπου χρόνια µειώθηκε το προηγούµενο έτος η αξία της αγροτικής γης στις µεσοδυτικές πολιτείες των Ηνωµένων Πολιτειών (ΗΠΑ), ως αποτέλεσµα της υποχώρησης των τιµών των δηµητριακών,
σύµφωνα µε την Οµοσπονδιακή Τράπεζα του Σικάγο (Chicago Fed).

Πτώση της τάξης του 3% σηµείωσε το 2014 η αξία της αγροτικής γης στις κύριες παραγωγικές περιοχές καλαµποκιού και σόγιας των ΗΠΑ (Ιλινόις, Ιντιάνα και Αιόβα), σύµφωνα µε την Chicago Fed. Η υποχώρηση αυτή, που σηµειώνεται για πρώτη φορά από το 1986, αποδόθηκε στη µείωση των αγροτικών εισοδηµάτων λόγω των χαµηλών τιµών πενταετίας στα σιτηρά µετά τις σοδειές ρεκόρ την περασµένη χρονιά σε καλαµπόκι και σόγια. Η πτώση των τιµών των σιτηρών, δηµιούργησε ανησυχία στους αναλυτές για µια ενδεχόµενη «φούσκα».

«Οι χαμηλές τιµές στο καλαµπόκι και τη σόγια ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στη µείωση της αξίας της αγροτικής γης. Παράλληλα, οι χαµηλές τιµές στα σιτηρά πέρσι αντισταθµίστηκαν από τη βελτίωση του κτηνοτροφικού τοµέα, όπου υπήρχε αύξηση αποδόσεων αφήνοντας κάποια περιθώρια ανάκαµψης στις τιµές της γης στα τέλη του 2014», σύµφωνα µε τη Chicago Fed. Μάλιστα, οι τιµές της αγροτικής γης πέρσι συνέχισαν να αυξάνονται στο Ουισκόνσιν, όπου οι αγρότες επενδύουν κυρίως στην παραγωγή ζωικού κεφαλαίου.

Την τελευταία φορά που οι τιµές της γης στις µεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έπεσαν ήταν το διάστηµα 1984-86 και υποχώρησαν κατά 40% (στην Αιόβα οι τιµές υποχώρησαν έως και 50%), έπειτα κινήθηκαν διορθωτικά για 3 χρόνια. Ο λόγος ήταν το αυξηµένο κόστος δανεισµού που ασκούσε σηµαντικές πιέσεις στις εκµεταλλεύσεις. Τώρα, όµως η Chicago Fed εκτιµά ότι «οι συνθήκες αγροτικού δανεισµού έχουν µικρή επίδραση στον τοµέα» και η µεγάλη πλειοψηφία των αγροτικών επιχειρήσεων δεν αναµένεται να έχουν το 2015 πρόβληµα στη διαχείριση των δανείων τους».

Μεγαλύτερη πίεση, όπως και τη δεκαετία του ’80, υφίστανται οι τιµές στην αγροτική γη της Αιόβα. Το 2014 έπεσαν κατά 8,9%, καταγράφοντας πτώση για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ιστορικά στην πολιτεία της Αιόβα καλλιεργούνται οι µεγαλύτερες εκτάσεις καλαµποκιού και σόγιας, όµως πέρσι λόγω των καιρικών συνθηκών επηρεάστηκε η παραγωγή της και για 18.000 µπούσελ έχασε τον τίτλο της κορυφαίας πολιτείας στην παραγωγή καλαµποκιού. Τέλος, οι αποδόσεις ήταν ασυνήθιστα κάτω από αυτές σε Ιλινόις και Ιντιάνα και το 2013 και το 2014.

Οι τιμές της αγροτικής γης παρακολουθούνται στενά από την Οµοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), τους τραπεζίτες και τους προµηθευτές αγροκτηµάτων µιας και η γη αποτελεί βασική εγγύηση για τα περισσότερα αγροτικά δάνεια. Το 2010, οι τιµές της γης για καλλιέργεια σιτηρών είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω αυξανόµενης ζήτησης για βιοκαύσιµα και εξαγωγές.Όµως τα περσινά χαµηλά επίπεδα στις τιµές των σιτηρών απέτρεψαν τους αγρότες από επενδύσεις στη γη.

«Μακροπρόθεσμα δεν θα έχουµε µια σηµαντική πτώση στις τιµές της γης. Επίσης, δεν αναµένεται µεγάλος αριθµός αναγκαστικών πωλήσεων αγροτικής γης το 2015 για την κάλυψη δανειακών αναγκών», σύµφωνα µε τον Ντέιβιντ Όπενταλ, ανώτερο στέλεχος της  Chicago Fed. Ωστόσο, σύµφωνα µε έρευνα της τράπεζας πάνω από το 50% των αγροτών που νοικιάζουν γη περιµένουν περαιτέρω µείωση τιµών σε αντίθεση µε το 1% που εκτιµά πως οι τιµές µπορεί να ανακάµψουν. 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Ασφαλής επένδυση οι αγροτικές εκτάσεις στην Ευρώπη


Την ώρα που στις ΗΠΑ την περσινή χρονιά οι τιµές της αγροτικής γης υποχώρησαν κατά 3%, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριµένα στην Αγγλία οι τιµές ανέβηκαν κατά 15%, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της διεθνούς εταιρίας συµβούλων ακινήτων Knight Frank.

Η αγορά γης στην Αγγλία, που αποτελεί το µεγαλύτερο µέρος αγροτικής γης του Ηνωµένου Βασιλείου «ακολούθησε έναν έντονα αυξητικό ρυθµό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 µε τις τιµές να εκτινάσσονται στις 19.583 λίρες ανά εκτάριο (περίπου 2.600 ευρώ ανά στρέµµα). Επίσης, «η αξία της αγροτικής γης στην Αγγλία δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 2.700 ευρώ το στρέµµα µες το 2015»,  προβλέπει ο Άντριου Σίρλει, αναλυτής της Knight Frank.
Παρόλα αυτά, ο συµβουλευτικός όµιλος εκτιµά ότι το γενικότερο απαισιόδοξο κλίµα για τα αγροτικά εµπορεύµατα στις αγορές, µε τις τιµές το περασµένο έτος να πέφτουν για το κτηνοτροφικό σιτάρι (21%), την ελαιοκράµβη (-14%) και το γάλα (-19%) ίσως αποθαρρύνει τους αγρότες από πιθανή επέκταση των εκµεταλλεύσεών τους. 

Επιπρόσθετα, στη διακύµανση της αξίας της αγροτικής γης καταλυτικό ρόλο θα έχουν και οι επικείµενες γενικές εκλογές στη Βρετανία στις αρχές Μαΐου, που µπορεί να φέρουν αλλαγές στη φορολογία της γης. Όµως, όπως σηµειώνουν οι αναλυτές της Knight Frank µοναδικό ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο εν µέσω της γενικότερης οικονοµικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη αποτελεί η κατοχή αγροτικών εκτάσεων.
 
πηγη:www.agronews.gr