Τέλος για φέτος οι μετατάξεις στα φορολογικά των αγροτών

 16/02/2015 

Τσατσάκης Γιάννης
Μπαράζ ερωτήσεων από αγρότες αλλά και φοροτεχνικούς δέχθηκαν οι διοργανωτές της ηµερίδας µε τίτλο «Φορολογία Αγροτών» που πραγµατοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στην Καρδίτσα µε πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων της πόλης.

Οδηγός με ερωταπαντήσεις από το διαφωτιστικό συνέδριο που διοργανώθηκε στην Καρδίτσα

Στο σηµερινό φύλλο παραθέτουµε µερικές από αυτές µαζί µε τις απαντήσεις που δόθηκαν µε στόχο να φανούν χρήσιµες στους παραγωγούς στο δρόµο για την υποβολή των δηλώσεων:
• Αγρότης που πουλά τα προϊόντα του σε λαϊκή αγορά, έχει απλογραφικά βιβλία και τζίρο το 2014 8.000,00 ευρώ. Απαλλάσσεται από βιβλία, ΦΠΑ ή ταµειακή; ∆εν έχουν δικαίωµα απαλλαγής (δηλ. ένταξης στο καθεστώς του άρθρου 39 Φ.Π.Α) οι αγρότες, ακόµη και αν ο τζίρος τους είναι κάτω των 10.000,00 ευρώ.
• Κάποιοι αγρότες που έχουν λάβει φέτος δικαιώµατα κάτω του ορίου τήρησης (τους µείωσαν την ενιαία - όχι την παρακράτηση 8%) αλλά έχουν κάνει ένσταση, χωρίς να ξέρουν αν θα δικαιωθούν, τι κάνουνε; Αν τελικά δεν δικαιωθούν και έχουν παραµείνει στα βιβλία, θα θεωρείται ότι έχουν µείνει προαιρετικά, άρα υποχρεωτικά άλλα πέντε;
Εφόσον η ενίσχυση είναι κάτω του ορίου υποχρέωσης ένταξης, τότε µπορούν να βγουν από το καθεστώς υποχρεωτικής ένταξης χωρίς πενταετή παραµονή.
• Μπορούν οι λογιστές να απογράψουν το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο ως πάγια, αφού δεν τα αντιµετώπισαν ως εµπορεύµατα στη δήλωση µετάταξης αποθεµάτων; Εάν η απάντηση είναι θετική, µπορούµε να απογραφούν µε την ασφαλιζόµενη αξία του ΕΛΓΑ για αποσβέσεις;  Φυτικό και ζωικό κεφάλαιο µπορούν να απογραφούν ως πάγια, όχι όµως µε την ασφαλιζόµενη αξία του ΕΛΓΑ (γιατί είναι τεκµαρτή). Η απογραφή (αξιακή), πρέπει να γίνει µε την χρήση παραστατικών στοιχείων και τεκµηρίων.
• Για την ενίσχυση που θα λάβουν οι αγρότες τον Μάρτιο του 2015 και αφορά την χρήση 2014, τι γίνεται; Πρέπει να κοπεί τιµολόγιο φέτος για τις ενισχύσεις που αφορούν το 2013 και  εισπράχθησαν µετά το Μάρτιο του 2014; Κατά την άποψή µας, εκδίδουµε τιµολόγια µόνο για τις ενισχύσεις του έτος 2014. Ενισχύσεις που δόθηκαν εντός του 2014 και αφορούν το 2013, δεν τιµολογούνται γιατί αφορούν έτος για το οποίο η φορολόγηση έγινε µε αντικειµενικό προσδιορισµό. Σύµφωνα µε την ΠΟΛ.1003, από 01.01.15 δεν τιµολογούνται οι επιδοτήσεις.
•Η µετάταξη ξανά ενός αγρότη στο ειδικό καθεστώς µέχρι πότε δηλώνεται στο Μητρώο; Η µετάταξη γίνεται εντός του πρώτου 10ηµέρου κάθε έτους. Για τις φετινές µετατάξεις, είχε δοθεί παράταση έως τις 30.01.15.
• Η επιδότηση από τη «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΑΝ.1698/2005» καταχωρείται στα βιβλία; Και αν εκδίδουµε πάλι τιµολόγιο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, συµπεριλαµβάνεται στον υπολογισµό της ετήσιας επιδότησης για µετάταξη από το κανονικό καθεστώς στο ειδικό; Η επιδότηση από το πρόγραµµα δεν προστίθεται στην ενιαία ενίσχυση. Μόνο η ενιαία ενίσχυση είναι το κριτήριο ένταξης ή όχι στα βιβλία.
• Στην περίπτωση που σε κάποιον αγρότη κόψει τιµολόγιο το εκκοκκιστήριο το 2014 και αφορά ποσότητα του 2013, δεν ήταν απόθεµα όµως αλλά συµφωνία για καλύτερη τιµή, σε αυτήν την περίπτωση τι γίνεται; Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα ο αγρότης φορολογείται.
• Σε αγρότες του κανονικού καθεστώτος εκδόθηκε από έµπορο τιµολόγιο αγοράς, κακώς βέβαια. Πως το αντιµετωπίζουµε; Πρέπει να γίνει διόρθωση.
• Την εκκαθάριση που φέρνουν οι ενταγµένοι στο κανονικό καθεστώς καπνοπαραγωγοί, την οποία εκδίδει ο Καπνικός Συνεταιρισµός για πώληση καπνού, την αντιµετωπίζουµε ως αυτοτιµολόγηση ή πρέπει να εκδώσουµε κι εµείς παραστατικό πώλησης; Όχι, δεν εκδίδουµε παραστατικό.
•Αγρότης φυσικό πρόσωπο µε βιβλία, καταχωρεί στα έξοδα τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ που πλήρωσε το 2014. Ο ίδιος όµως πληρώνει και τις εισφορές τις συζύγου του στον ΟΓΑ. Αυτές έχει δικαίωµα να τις καταχωρήσει στα έξοδα; Όχι.
• Αγρότης εντάχθηκε υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς, όµως το 2014 οι επιδοτήσεις έπεσαν κάτω από τις 5.000 ευρώ και ο τζίρος του ήταν κάτω των 15.000 ευρώ. Αν θελήσει να παραµείνει στα βιβλία και την επόµενη χρονιά, αυτό σηµαίνει ότι θα παραµείνει υποχρεωτικά για 5 έτη, ή θα µπορεί να βγει από καθεστώς των βιβλίων οποτεδήποτε θελήσει; Μπορεί να βγει όποτε το θελήσει.
• Αγρότης που ήταν στο ειδικό καθεστώς µέχρι 30.06.14, εντάσσεται στο κανονικό από 01.07.14. Τι µεταχείριση θα έχουν τα τιµολόγια εξόδων ως προς τις συγκεντρωτικές καταστάσεις και το εισόδηµα και όταν έχουν εκδοθεί πριν την ένταξή του στο κανονικό καθεστώς; Υπάρχει περίπτωση ο παραπάνω αγρότης να υποβάλλει δύο συγκεντρωτικές, µία ως ειδικού και µία ως κανονικού καθεστώτος; Όχι. Όλες οι δηλώσεις γίνονται συνολικά.
•Στη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ έτους 2014, αναφέρεται και η Α’ δόση πετρελαίου της χρήσης 2013. Φορολογείται; Κατά την άποψη µας, δεν φορολογείται.
•Μισθωτήριο µε πολλούς εκµισθωτές, υποβάλλεται από όλους ή µπορεί έκαστος να αναφέρει το ποσοστό του ως 100%, κάνοντας επισήµανση στις σηµειώσεις ότι αφορά µέρος του αγροτεµαχίου; ∆εν απαιτείται να υποβληθεί απ’ όλους τους εκµισθωτές.
• Με ζηµιά από γεωργικά εισοδήµατα, η φορολόγηση των τεκµηρίων θα γίνει µε 13%. Με ζηµιά από εµπορική δραστηριότητα, η φορολόγηση θα γίνει µε 26%. Εάν κάποιος έχει και εµπορική δραστηριότητα και γεωργικά εισοδήµατα, µε ζηµιά και στις δύο περιπτώσεις, µε ποιο τρόπο θα φορολογηθεί στα τεκµήριά του; Κατά την άποψη µας, µε βάση τον συντελεστή της µεγαλύτερης ζηµιάς.

Oι επιδοτήσεις δεν μπαίνουν στα ακαθάριστα έσοδα
Οι επιδοτήσεις συμπεριλαμβάνονται στην έννοια των ακαθάριστων εσόδων για την εφαρμογή της ΠΟΛ.1024/7.01.14 και την ένταξή στο καθεστώς ΦΠΑ; Όχι. Η διάταξη ένταξης είναι απλή: 15.000 ευρώ τζίρο από πωλήσεις ή ενιαία ενίσχυση 5.000 και πάνω. Εάν και στις δύο περιπτώσεις τα όρια είναι κάτω από αυτά τα ποσά, το Μητρώο είναι υποχρεωμένο να προβεί στην αλλαγή από το κανονικό στο ειδικό καθεστώς, ενώ εσύ φέρεις το βάρος της απόδειξης των λεγομένων σου. Προτείνω επίσης, μαζί με το Μ2, να έχεις και μία εκτύπωση από τη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου φαίνονται οι πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης. Για όποιες αμφιβολίες διατηρεί ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. σχετικά με την αλήθεια των δεδομένων που προσκομίζει κάποιος, δεν έχει παρά να παραλάβει τη δήλωση και στη συνέχεια, ας ελέγξει την αλήθεια των δεδομένων σου, με την ολοκλήρωση της υποβολής της ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ.

Αγροτικές καλλιέργειες και φωτοβολταϊκά μέχρι 100 kW

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που έχουν φωτοβολταϊκά  μέχρι 100KW, στα βιβλία που τηρούν θα καταχωρήσουν και τα έξοδα για τις αγροτικές τους καλλιέργειες; Ενώ για τις καλλιέργειες δεν έχουν υποχρέωση να τηρούν βιβλία; Τι γίνεται με το ΦΠΑ από τα αγροτικά; Θα το πάρουν πίσω με τον παλιό τρόπο ή κάτι άλλο;
Δεν έχεις υποχρέωση για κάτι τέτοιο (δηλ. καταχώρηση στα βιβλία). Όμως, ακόμη και για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, θα χρειαστεί να κάνουμε ένα excel και να βγάλουμε το αποτέλεσμα. Οπότε μπορείς να τους καταχωρήσεις τα έξοδα και έσοδά τους, αλλά χωρίς να εμφανίζονται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Όλοι όσοι έχουν δραστηριότητα, η οποία τους υποχρεώνει σε τήρηση βιβλίων, δεν δικαιούνται να πάρουν πίσω τον ΦΠΑ. Ούτε έχουν δικαίωμα να συμψηφίσουν τον ΦΠΑ των αγροτικών εξόδων, με τον ΦΠΑ της παράλληλης δραστηριότητας που ασκούν. Το Φ.Π.Α των αγροτικών (ειδικό καθεστώς πάντα) , θα τον πάρουν πίσω κατ΄ αποκοπή (όπως παλιά), [ Έντυπο Φ.Π.Α Φ.6].

Πάγια και εξοπλισμός από Σχέδια Βελτίωσης
Αγρότης κανονικού καθεστώτος έχει μπει σε πρόγραμμα βελτίωσης εξοπλισμού. Π.χ. αγορά τρακτέρ (25% προσωπική συμμετοχή και 75% συμμετοχή του προγράμματος). Η αγορά έχει πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο και έχει περαστεί κανονικά στα βιβλία ως πάγιο. Στις 20.12.14 μπαίνουν τα λεφτά από το πρόγραμμα. Τι κάνουμε; Περνάμε ως λογιστές την επιδότηση κανονικά στα βιβλία παρόλο που το πάγιο αποσβένεται κατά 10% και εμφανίζουμε έσοδα; Ή μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο; Το ποσό της επιδότησης θα μειώσει την αξία του παγίου, και η απόσβεση θα διενεργηθεί στην υπόλοιπη αξία.


πηγη:www.agronews.gr