Φορολογικό και ρυθμίσεις οφειλών στην λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης


24.02.2015 


Φορολογικό και ρυθμίσεις οφειλών στην λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησηςΟι αλλαγές στο φορολογικό και οι ρυθμίσεις των ο0φειλών με 100 δόσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία αποστέλλεται σήμερα στις Βρυξέλλες με τον φόβο της αρνητικής απάντησης και της απήχηση των εσωκομματικών αντιδράσεων προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με με «non paper» που δόθηκε στη δημοσιότητα, στη λίστα περιλαμβάνεται ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Περιλαμβάνεται επίσης μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα, που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Στη λίστα υπάρχουν ακόμη όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως δίκαιο φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό) και ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα – μείωση της γραφειοκρατίας.

Επιπλέον, στη λίστα θα περιλαμβάνονται αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεσμεύσεις για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Δημοσίων Εσόδων, για αξιολόγηση στο Δημόσιο και κινητικότητα χωρίς απολύσεις, ενώ θα γίνεται αναφορά για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.

Για μεταρρυθμίσεις «κυρίως δομικής φύσης» έκανε λόγο κυβερνητικός αξιωματούχος και στους Financial Times. Για παράδειγμα, θα γίνεται αναφορά σε τρόπους αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα, που -κατά τις εκτιμήσεις- θα μπορούσε να αποφέρει 2 δισ. ευρώ έως 2,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Πάντως, τα μέτρα δεν θα είναι κοστολογημένα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα. Ωστόσο, οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν κάποιες από τις παρεμβάσεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν το εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς αυτά θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί σήμερα το πρωί στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη.

Στις 11:00 το πρωί της Τρίτης θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ενώ αύριο θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει «απόφαση» των θεσμών για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων παρά μόνο μια «πρώτη εκτίμηση», που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών. Αυτοί με τη σειρά τους θα συνεδριάσουν σήμερα το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα για να εξετάσουν την εν λόγω λίστα.

πηγη:www.paseges.gr