Εξισωτική του ’12 το Μάη, ποιοτικό πριμ ως το Πάσχα υποσχέθηκε ο Αποστόλου

19/03/2015  

 
Πάνε για τέλος του χρόνου οι πληρωμές γιια τη βιολογική κτηνοτροφία του 2013, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Β. Αποστόλου. Τερψιόπουλος Κωνσταντίνος
 Διαβεβαιώσεις ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα προγραμματίζεται να καταβληθεί το ποιοτικό παρακράτημα (Άρθρο 68) για το γάλα και μέχρι το τέλος του Μαΐου να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες της εξισωτικής αποζημίωσης και της ενιαίας ενίσχυσης, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου στους επικεφαλής των επτά κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης που τον επισκέφθηκαν την Πέμπτη 18 Μαρτίου.
Πάνε για τέλος του χρόνου οι πληρωμές γιια τη βιολογική κτηνοτροφία του 2013, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Β. Αποστόλου.

Πιο πίσω φαίνεται ότι πηγαίνουν οι πληρωμές για τη βιολογική κτηνοτροφία του 2013 οι οποίες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, θα  πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Όπως ανέφεραν στο Agronews οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, οι οφειλές από επιδοτήσεις και εξισωτικές αποζημιώσεις του 2012 φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ.

Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν ακόμα θεσαν στον υπουργό σειρά αιτημάτων που η κρητική κτηνοτροφία αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες, με βασικούς άξονες: τις ενιαίες ενισχύσεις, τις εξισωτικές αποζημιώσεις, το αφορολόγητο των επιδοτήσεων, τις μειώσεις του ΦΠΑ σε κτηνοτροφικά εφόδια αλλά και το ζήτημα της νέας ΚΑΠ.


Απέκλεισε ξανά φόρο σε αποζημιώσεις ή επιδοτήσεις



Από τη μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός, μετά το τέλος της τοποθέτησης του κτηνοτροφικού κλιμακίου, επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει φορολόγηση σε αποζημιώσεις ή επιδοτήσεις ενώ δήλωσε με σαφήνεια πως οι πληρωμές που αφορούν ενιαίες ενισχύσεις, επιστροφές φόρων και εξισωτικές αποζημιώσεις που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους, θα καταβληθούν μέχρι και τον Μάη του 2015, με πιο άμεση πληρωμή προς τον κλάδο αυτή που σχετίζεται με το Άρθρο 68.

Προσθετικά στα παραπάνω ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε πως θα ρυθμιστεί ο νόμος που αφορά τη φορολόγηση σταβλικών εγκαταστάσεων και αγροτεμαχίων προς όφελος των αγροκτηνοτρόφων ενώ επανέλαβε κάποιες μειώσεις που δρομολογούνται στο ΦΠΑ

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός φαίνεται να δήλωσε πως η φορολόγηση σε ποσοστό 13% από το πρώτο ευρώ δεν προβλέπεται να αποσυρθεί άμεσα από την κυβερνητική ατζέντα προκαλώντας τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων.


Σχέδιο με Περιφέρειες για τις επιλέξιμες εκτάσεις
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης για τις επιλέξιμες εκτάσεις. Όπως είπε ο κ. Αποστόλου το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τις περιφέρειες για τη διαμόρφωση διαχειριστικών σχεδίων για τις βοσκήσιμες, επιλέξιμες εκτάσεις. Οι υπηρεσίες δουλεύουν εντατικά, κατά τον κ. Αποστόλου, ώστε τα περιφερειακά, διαχειριστικά σχέδια να είναι έτοιμα το συντομότερο δυνατόν και να γίνει χωρίς προβλήματα η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας Κ.Α.Π.

ΦΠΑ και κόστος μεταφοράς
Ο κ. Αποστόλου απαντώντας σε αιτήματα κτηνοτρόφων είπε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση του ΦΠΑ με στόχο την πτώση του κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων.
Επίσης, ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των Κρητικών κτηνοτρόφων για επιδότηση του κόστους μεταφοράς των κτηνοτροφικών εφοδίων και των ζωοτροφών, πράγμα που ισχύει στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδος.
Επανέλαβε ότι θα τροποποιηθεί ο νόμος Σκανδαλίδη για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των μελών και του όγκου παραγωγής για τη σύσταση ομάδων παραγωγών σε περιοχές με ιδιαιτερότητες όπως είναι η Κρήτη.
Ακόμα ο κ. Αποστόλου απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Τέλος, δεν φάνηκε να αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα για περιφερειοποίηση των εισφορών – αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δηλαδή να επιστρέφονται με τη μορφή αποζημιώσεων σε περιπτώσεις θεομηνιών οι εισφορές που δίνουν οι ασφαλισμένοι κάθε περιφέρειας.


Το υπόμνημα των Κρητικών κτηνοτρόφων
Κύριε Υπουργέ,
η κτηνοτροφία της Κρήτης βιώνει την χειρότερη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου.  το υψηλό κόστος παράγωγης σε συνδυασμό  με την έλλειψη ρευστότητας της αγοράς και την μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια μας να σταθούμε με συνέπεια και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που προκύπτουν στην παραγωγική διαδικασία, που τόσο κόπο και ιδρώτα περικλείει μέσα της και τις 365 ημέρες του χρόνου.
Ένα σημαντικό στήριγμα-εργαλείο στην προσπάθεια μας αυτή και ειδικά την δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης,  είναι οι κοινοτικές ενισχύσεις. δυστυχώς όμως,  παρατηρούμε ότι χρόνο με το χρόνο κι αυτές,  μειώνονται δραματικά.
Την τελευταία πενταετία έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα με τα μετρά 211 και 212 (άξονας 2 του παα 2007-2013), την λεγόμενη και περιβόητη εξισωτική αποζημίωση. Η αδυναμία εύρεσης των απαραιτήτων κονδυλίων και το δαιδαλώδες νομικό-γραφειοκρατικό καθεστώς που διέπει τις υπουργικές αποφάσεις για την κατάθεση των δικαιολογητικών των υποψήφιων δικαιούχων, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καταβολή της. Επιπλέον, τα δυο τελευταία χρόνια έχει προκύψει και το σοβαρό πρόβλημα της μείωσης της επιλεξιμότητας των βοσκότοπων. πριν από περίπου ένα μηνά το υπουργείο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ,  χωρίς καμία ενημέρωση προς τα συνεταιριστικά και συνδικαλιστικά όργανα των κτηνοτροφών, μείωσε εκ νέου την επιλεξιμότητα των γαιών, με αποτέλεσμα να είμαστε όλοι μας σήμερα μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων. Κτηνοτρόφοι με εκατοντάδες στρέμματα κτηνοτροφικής γης να βρίσκονται προ οδυνηρών εκπλήξεων,  επισκεπτόμενοι τα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ανά την επικράτεια, ανακοινώνοντας τους οι υπάλληλοι ότι τα στρέμματα αυτά που κατέχουν, δεν κρίνονται ως επιλέξιμη γη για να τύχουν δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης. Παράλληλα κινδυνεύουν να απενταχθούν και από αλλά προγράμματα  μετρά του ΕΣΕΕΑ (βιολογική κτηνοτροφία, αυτόχθονες φυλές,  αρ: 68 κ. α. ) που ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς τους κτηνοτρόφους έχουν κριθεί δικαιούχοι.
Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Κρήτης σας καταθέτουμε σήμερα επιγραμματικά τις προτάσεις μας στα ζητήματα που αφορούν την εξισωτική αποζημίωση  και που  κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να τύχουν των απαραιτήτων αλλαγών.
Αλλαγή του νόμου επιλεξιμότητας βοσκότοπων και επαναφορά επιλεξιμότητας που ίσχυε μέχρι το 2012.
-Αυστηρός έλεγχος εισαγωγών ζωντανών ζώων στο νησί μας για αποφυγή ζωικών μεταδιδόμενων νόσων (καταρροϊκός πυρετός).
-Ζητάμε αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στην πραγματική αξία των ζώων και κάλυψη από τα 500μ υψόμετρο και πάνω, που τώρα δεν ισχύει, όπως και να είναι αποκλειστικά κρατικός φορέας.
-Επιδότηση ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση.
-Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων αλλά και της δημόσιας υγείας.».
Ο υπουργός αναγνώρισε τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων του νομού Χανίων και δεσμεύτηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα, που αποτελούν ζήτημα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους του νομού Χανίων.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας συνεδρίασε και ενημερώθηκε για την κουβέντα που έγινε στο υπουργείο και αποφάσισε να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα μέχρι να επιλυθούν τα δίκαια αιτήματά μας.
Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε το θέμα μέχρι και την παραμικρή του λεπτομέρεια. Ευελπιστούμε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως  την σοβαρότητα του και θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες και σε συνεννόηση μαζί μας,  να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα και οι αδικίες σε βάρος μας, σε βάρος των «φρουρών των Θερμοπυλών» που κάλλιστα μπορούμε να επαιρόμαστε ότι είμαστε οι Κρητικοί, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι!!!!.

πηγη:www.agronews.gr