Από 28 Αυγούστου υποχρεωτική η έκδοση συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου


05/03/2015 

Δούσκα Ελένη
Περιθώριο μέχρι τις 28 Ιουλίου δίνεται στους ενδιαφερόμενους συνταγογράφους και επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων προκειμένου να εξοικειωθούν με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής,
να υποβάλλουν τα σχόλιά τους, μέχρι να καταστεί υποχρεωτική στις 28 Αυγούστου η έκδοση συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου, με σκοπό να την προμηθευτεί κάποιος αγρότης.
Αυτό προκύπτει από σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας της Φυτικής Παραγωγής, Σπύρος Ζωγράφος.
Πιο αναλυτικά, η σχετική εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:
Η υπηρεσία μας ανακοινώνει ότι, μετά την ψηφιακή υπηρεσία του μητρώου των συνταγογράφων που ολοκληρώθηκε, η ηλεκτρονική εφαρμογή «Συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων» του άρθρου 3 της εν λόγω Απόφασης αναρτάται στην ιστοσελίδα http://e-services.minagric.gr/ και είναι διαθέσιμη για χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο συνταγογράφο.
Παρέχεται στους ενδιαφερόμενους χρονικό διάστημα μέχρι τις 28-7-2015 με σκοπό:
Α) Την εξοικείωση με την εφαρμογή των ενδιαφερομένων συνταγογράφων και επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων. Η έκδοση συνταγών μέχρι τις 28-7-2015 καταχωρείται στο σύστημα και πρέπει να είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία.
Β) Την υποβολή σχολίων με σκοπό τη βελτίωση της Παρεχόμενης υπηρεσίας
Γ) Την ανάπτυξη ιδιωτικών πακέτων από κάθε ενδιαφερόμενο, παρά το γεγονός ότι η ψηφιακή υπηρεσία της συνταγογράφησης θα παρέχεται δωρεάν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας.
Στις 28-7-2015 η δημιουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής ολοκληρώνεται και μετά από τις 28-8-2015 καθίσταται υποχρεωτική η έκδοση συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου με σκοπό να είναι δυνατή η προμήθειά του.
Σε γενικές γραμμές η ηλεκτρονική εφαρμογή της συνταγογράφησης έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Α. Η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων ενημερώνεται αυτόματα από τα στοιχεία της συνταγής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.
Β. Παρέχεται ο κωδικός της κάθε συνταγής και σε γραμμωτό κώδικα (barcode) με σκοπό την απλοποίηση του συστήματος.
Γ. Σε κάθε έντυπο συνταγής μπορούν να καταγράφονται περισσότερες από μία καλλιέργειες ή περισσότεροι από ένας καταπολεμούμενοι στόχοι.
Δ. Ο χρόνος έκδοσης της συνταγής συνιστάται να είναι προγενές τερος του χρόνου πώλησης των γεωργικών φαρμάκων, καθώς με τον τρόπο αυτό απλοποιείται περαιτέρω η διαδικασία και διασφαλίζεται ότι το περιεχόμενο της συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου πρέπει να είναι σύμφωνο με όσα ορίζονται: α) στη συσκευασία του γεωργικού φαρμάκου καθώς και β) στις διατάξεις του Παραρτήματος Δ ́ του ν.4036/2012 (Α ́8) και της με αριθ. 8197/90920/ 22-7-2013 κοινής Υπουργικής απόφασης (Αρχές Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας).
Ε. Με την επιλογή: «Αποθήκευση– άμεση πώληση» μπορεί να γίνεται η συνταγογράφηση από υπεύθυνο επιστήμονα καταστήματος εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και η άμεση πώληση με αυτόματη ενημέρωση των στοιχείων της ψηφιακής υπηρεσίας ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
ΣΤ. Τα πεδία συμπλήρωσης της συνταγής χρήσης κάθε γεωργικού φαρμάκου είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στη με αριθ. 9497/104760/20-8-2014 Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ (Β ́2310) και παρέχεται η δυνατότητα στον επιστήμονα συνταγογράφο να παράσχει επιπλέον οδηγίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, ιδίως σχετικά με τις πηγές κινδύνου, την έκθεση του χρήστη, τον ορθό τρόπο αποθήκευσης, το χειρισμό και την εφαρμογή, την ασφαλή διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή, τη διαχείριση των κενών συσκευασίας και τις εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου.
Ζ. Προϋπόθεση για τη λιανική πώληση γεωργικού φαρμάκου σε επαγγελματία χρήστη είναι η έκδοση συνταγής. Αντιθέτως, για τα ερασιτεχνικής χρήσης σκευάσματα η έκδοση συνταγής δεν αποτελεί προϋπόθεση.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική εγκύκλιο με Συνταγογράφηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.pdf

πηγη:www.agronews.gr