Προβλήματα δημιούργησε φέτος η τηλεπισκόπηση στις πληρωμές ενιαίας και συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος

 26/3/2015

Προβλήματα δημιούργησε φέτος η τηλεπισκόπηση στις πληρωμές ενιαίας και συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος Προβλήματα με τις πληρωμές της ενιαίας αλλά και της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος του 2014, αντιμετωπίζουν πολλοί παραγωγοί λόγω των σφαλμάτων της τηλεπισκόπησης. Η εφαρμογή της τηλεπισκόπησης, ως εργαλείο διοικητικού ελέγχου για τη διασταύρωση των δηλωθέντων αγροτεμαχίων και βοσκοτόπων από τους παραγωγούς,
αναμενόταν να μειώσει τη γραφειοκρατία και το χρόνο που απαιτείται για το διοικητικό έλεγχο, ωστόσο φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή της κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας. «Μπορεί με τη διαδικασία αυτή να αποκλείονται επιτήδειοι που παράνομα δηλώνουν μεγαλύτερες εκτάσεις, παράλληλα όμως αποκλείονται και αρκετοί ειλικρινείς παραγωγοί που δεν ευθύνονται για λάθη που τους καταλογίζονται», καταγγέλλουν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο. Το πρόβλημα συζητήθηκε σε συνάντηση εκπροσώπων της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης (ΑΕΣ) Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στο πρόβλημα αναφέρεται και ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, σε σχετική ερώτηση που απευθύνει στον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Τσικίτας, πρόεδρος της ΑΕΣ Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τη διοίκηση του Οργανισμού, «στις περιοχές που η δήλωση ΟΣΔΕ γίνεται με τηλεπισκόπηση υπάρχει πρόβλημα κάθε χρόνο. Τα προβλήματα από επικαλύψεις που συνέβαιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μετά από τη διασταύρωση των στοιχείων από τον ΟΚΕΠΕΠΕ, επιλύνονταν μέσα από την συνεργασία του Οργανισμού με τους κατά τόπους φορείς (πύλες). Αυτό όμως δεν συνέβη το 2014. Η τηλεπισκόπηση «κλείδωσε» στα μέσα Σεπτεμβρίου και από τότε δεν ξανάνοιξε για να γίνουν οι διορθώσεις.

Εμείς ζητήσαμε από το υπουργείο στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται κάποια «απάτη» να τιμωρηθούν οι παραγωγοί. Όμως στα λάθη από τις «επικαλύψεις» των αγροτεμαχίων θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση για να πληρωθούν οι παραγωγοί την ενιαία ενίσχυση αλλά και τη συνδεδεμένη. Όσοι καλλιέργησαν σιτάρι αλλά δήλωσαν βαμβάκι να μην πληρωθούν. Μόνο στη Θεσσαλονίκη είχαμε 8.500 παραγωγούς που έκαναν το ΟΣΔΕ με τηλεπισκόπηση. Μιλάμε για περίπου 250.000 αγροτεμάχια. Μέσα σε αυτό τον αριθμό υπάρχουν και παραγωγοί που δεν πληρώνονται λόγων λαθών από επικαλύψεις. Αλλά και στην υπόλοιπη χώρα όπου υπήρχε η τηλεπισκόπηση δημιουργήθηκαν ανάλογα προβλήματα και οι παραγωγοί δεν εισέπραξαν τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης και στης συνδεδεμένης βάμβακος.

Επικαλύψεις 1 ή 2 στρεμμάτων βγάζουν εκτός επιλεξιμότητας όλη τη δήλωση ΟΣΔΕ. Έχουν δικαίωμα όλοι αυτοί να προχωρήσουν σε διορθώσεις και όπου υπάρχει πρόβλημα να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι. Εδώ και μήνες ζητώ από τη διοίκηση να ανοίξει το σύστημα για να γίνουν διορθώσεις αλλά δεν εισακούστηκα. Αν δεν δοθεί το δικαίωμα των «διορθώσεων» θα υπάρξουν το επόμενο χρονικό διάστημα «έντονες» αντιδράσεις των παραγωγών προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ερώτηση Κασαπίδη στη Βουλή
Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κασαπίδης αναφέρει τα εξής:
«Η εφαρμογή της τηλεπισκόπησης ως εργαλείο διοικητικού ελέγχου για τη διασταύρωση των δηλωθέντων αγροτεμαχίων και βοσκοτόπων από τους παραγωγούς αναμενόταν να μειώσει τη γραφειοκρατία και το χρόνο που απαιτείται για το διοικητικό έλεγχο. Όμως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Π.Ε. Κοζάνης σε αυτή τη διαδικασία, για ελέγχους του 2014, ήταν πολλά και σημαντικά.

Ενώ πράγματι με την τηλεπισκόπηση αποκλείονται επιτήδειοι που παράνομα δηλώνουν μεγαλύτερες εκτάσεις από τις πραγματικές, παράλληλα, αποκλείονται και αρκετοί ειλικρινείς παραγωγοί που δεν ευθύνονται για λάθη που τους καταλογίζονται. Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μάλιστα έχουν αποκλειστεί ολόκληρες ενότητες, όπως η Σιάτιστα, η Γαλατινή, το Μικρόκαστρο, η Μεταμόρφωση κ.α.
Το πρόβλημα αυτό προέκυψε εξαιτίας της κακής ψηφιοποίησης που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και εξαιτίας κακού χαρτογραφικού υποβάθρου, που είναι αρκετά παλιό και σε ορισμένες περιπτώσεις κακής ποιότητας.

Επειδή περίπου το 30% των δικαιούχων ενίσχυσης αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξόφληση των επιδοτήσεών του.
Επειδή δεν αναζητούνται δικαιολογίες για τα λάθη που έγιναν (για τους λόγους που προαναφέρθηκαν) αλλά είναι ευκαιρία αυτά να διορθωθούν για τις δηλώσεις του 2014 και να πληρωθούν οι παραγωγοί.
Επειδή έχουν εντοπισθεί η πλειοψηφία των λαθών στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων που δημιουργούν σωρεία προβλημάτων στις δηλώσεις ανυποψίαστων παραγωγών.
Επειδή στην εποχή που διανύουμε η κατάσταση είναι οριακή για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα και οποιαδήποτε απώλεια εσόδων δύναται να αποβεί καταστροφική γι αυτές.

Ερωτάται ο υπουργός:
1. Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες (άδεια άμεσης πρόσβασης στο σύστημα) ώστε να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες αλλαγές και διορθώσεις τηλεπισκόπισης για το 2014 για να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί;
2. Τι σκοπεύετε να πράξετε σε επίπεδο χώρας ώστε να μη συμβούν τα ίδια προβλήματα με τη διαδικασία τηλεπισκόπησης τις επόμενες χρονιές;
3. Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την πίστωση του υπόλοιπου της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς έπειτα και από τη διαδικασία των διορθώσεων;».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr