ΚΑΠ, βιολογικά και προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες

 16/3/2015


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου συμμετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα, 16 Μαρτίου.
Τα κυριότερα θέματα που εξετάζονται στη σύνοδο αυτή είναι η τροποποίηση του κανονισμού για τη βιολογική γεωργία, η κατάσταση στην αγορά του γάλακτος, η εφαρμογή και απλούστευση της ΚΑΠ, η πορεία των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και η εξέλιξη των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων της Ε. Ένωσης στο γεωργικό τομέα (στα πλαίσια του θέματος θα τεθεί και η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά που αφορά και τη φέτα).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε. το σχέδιο Κανονισμού αποσκοπεί στο να προσαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στην υφιστάμενη κατάσταση της βιολογικής αγοράς της ΕΕ, που τετραπλασιάστηκε σε μέγεθος τα τελευταία 10 χρόνια.
Επίσης, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Γεωργίας θα αξιολογήσουν την κατάσταση της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων, τις τάσεις και τα μέτρα της ΕΕ στον τομέα του γάλακτος. Όσον αφορά την ΚΑΠ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την απλούστευσή της.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις εκκρεμότητας σχετικά με την επέκταση της επιλεξιμότητας των δαπανών των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης των ετών 2007-2013, των οποίων η περίοδος προγραμματισμού έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Για το θέμα η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει παράταση για ένα έτος καθώς η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της απελθούσας διαχειριστικής περιόδου βρίσκεται μόλις στο 63% (σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η νέα πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της) και ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά πολλά εκ των υπολοίπων κονδυλίων είναι ορατός. Το αίτημα της χώρας μας, όπως εκφράστηκε στην αντίστοιχη σύνοδο του προηγουμένου Δεκεμβρίου υποστηρίχθηκε από τις αντιπροσωπείες της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.
Τέλος αναμένεται από την Λιθουανική προεδρία ενημέρωση σχετικά με την έγκριση των νέων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020.

πηγη:www.agrotypos.gr