Στην ΕΒΖ το κόστος μεταφοράς με το νέο τιμολόγιο στα τεύτλα

 19/03/2015

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να συναφθεί και το δάνειο των 8,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση του 45% των οφειλομένων δεσμεύτηκε ο Αποστόλου.Λιάμης Λεωνίδας
Στα επίπεδα του 2014 θα κυμαίνεται η τιμολογιακή πολιτική της νέας σεζόν για τα τεύτλα, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα Πέμπτη,
όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε το πρωί της Πέμπτης 19 Μαρτίου με την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, στη Θεσσαλονίκη.
Μέσα στην ημέρα αναμένεται να συναφθεί και το δάνειο των 8,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση του 45% των οφειλομένων δεσμεύτηκε ο Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου αποκάλυψε, επίσης, πως την Πέμπτη 19 του μήνα αναμένεται να συναφθεί και το δάνειο των 8,5 εκατ. ευρώ, που έχει εγκριθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, για την εξόφληση του εναπομείναντος 45% των οφειλομένων για την εσοδεία του 2014, ώστε στο επόμενο διάστημα να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών. Το θέμα της σύναψης της δανειακής σύμβασης, όπως πληροφορείται το Agronews, αποτελεί αντικείμενων χειρισμών σε συνάντηση που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με συμμετοχή του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΒΖ ΑΕ, Δημήτρη Γιαννακίδη και του οικονομικού διευθυντή Χαράλαμπου Ράλλη, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, Χριστόδουλο Αντωνιάδη, ενώ φημολογείται ότι μετέχει και ο κ. Λαφαζάνης.
Με την ευκαιρία των τελευταίων εξελίξεων, εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από τους τευτλοπαραγωγούς «να ξεκινήσουν τη διαδικασία της σποράς γιατί το επιτρέπουν τώρα και οι συνθήκες, για να είμαστε την επόμενη χρονιά σε καλύτερο επίπεδο από αυτό του 2014, γιατί πρόκειται για μια δραστηριότητα, την οποία θεωρούμε εργαλείο – σημαία του αγροτικού χώρου στη Βόρεια Ελλάδα».
Απαντώντας σε ερώτημα του Agronews εάν είναι ρεαλιστικός ο στόχος να λειτουργήσουν, φέτος, πάνω από ένα εργοστάσια της ΕΒΖ, ο κ. Αποστόλου είπε ότι «μέσα στις υποχρεώσεις μας είναι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όλες τις μονάδες, υπό την προϋπόθεση  ότι θα μπορούν να λειτουργήσουν. Για παράδειγμα, αν έχεις λιγότερο από 30.000 στρέμματα, κάπου έχεις πρόβλημα λειτουργίας του εργοστασίου. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως να έχουν υπόψη τους οι παραγωγοί ότι δεσμευόμαστε ότι τα έξοδα μεταφοράς από τον τόπο παραγωγής, έως το εργοστάσιο που θα λειτουργήσει, καλύπτονται από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης».
Eπαναδέσμευση Αποστόλου για πληρωμές 320 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαίου
Αναφορικά με τις οικονομικές εκκρεμότητες προς τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επαναδεσμεύτηκε ότι με ορίζοντα 3μήνου θα καταβληθούν στους δικαιούχους συνολικά περί τα 320 εκατ. ευρώ, για αποζημιώσεις, εξισωτικές, βιολογικά κλπ., ενώ σχολίασε έντονα επικριτικά και το θόρυβο που ξέσπασε με τη μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή της συνδεδεμένης στο βαμβάκι.
«Είχαμε δώσει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο έλεγε ότι από τις 10 Μαρτίου ξεκινάμε. Αυτό που βιώσαμε, τουλάχιστον εγώ προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο. Δημιουργήθηκε μια αναστάτωση που δεν είχε και δεν έχει καμία βάση, επειδή αντί να ξεκινήσουμε τις πληρωμές στις 10 του μήνα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, το κάναμε στις 12 Μαρτίου» τόνισε ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε πως «ήδη ξεκίνησαν οι πληρωμές και σε ορίζοντα 3 μηνών, γύρω στα 320 εκατ. ευρώ, που αφορούν εξισωτικές αποζημιώσεις, προγράμματα βιολογικά και άλλες παλιές εκκρεμότητες, θα προχωρήσουν. Υπάρχουν τα χρήματα και οι απαραίτητες καταστάσεις και τα δικαιολογητικά και η καταβολή τους θα γίνει μέχρι και το τελευταίο ευρώ». Όσον αφορά στις πληρωμές που θα μπουν σε προτεραιότητα ειπώθηκε ότι ένα κομμάτι των αποζημιώσεων για τις περυσινές ζημίες από το χαλάζι, ό,τι έγινε έως το τέλος του 2014, ιδιαίτερα για περιοχές όπως η Μακεδονία που έχουν τέτοιο πρόβλημα, θα καταβληθούν πριν από το Πάσχα.
Επίσκεψη στους πλημμυροπαθείς των Σερρών
Ενόψει της επίσκεψής του στις πλημμυρισμένες περιοχές του νομού Σερρών, συνοδεία και της κ. Κόλλια – Τσαρουχά, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι «θα συζητήσουμε και θα συναποφασίσουμε με τους τοπικούς φορείς για τις πρώτες μας παρεμβάσεις που αφορούν και τις υποδομές στην Κερκίνη και γενικά στις παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές και, επιπλέον, έχοντας και την αρμοδιότητα της πρωτογενούς παραγωγής, θα δούμε κατά πόσο μπορούμε να αποζημιώσουμε τις απώλειες σε επίπεδο παραγωγής, εισοδήματος, δικαιωμάτων κλπ. Θα υπάρξει μια λεπτομερείς προσέγγιση στα ζητήματα αυτά, ώστε να ανακουφίσουμε ένα χώρο τον οποίο τον έχουμε απόλυτη ανάγκη, διότι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής, βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα».
Από την πλευρά της η κ. Κόλλια– Τσαρουχά στη σύντομη δήλωσή της και αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε μόλις προηγηθεί με τον κ. Αποστόλου, τόνισε ότι «τον ενημέρωσα για τον φλέγον θέμα των πλημμυρών στη Μακεδονία και τη Θράκη. Πρόκειται για λεκάνες απορροής ποταμών που έρχονται από τη Βουλγαρία, που σημαίνει πως θα πρέπει να ρυθμιστεί διακρατικά. Δεν είναι μόνο θέμα του υπουργείου. Θα επισκεφθούμε σήμερα την περιοχή των Σερρών και μετά από συμφωνία θα συνεννοηθούμε να μεταβούμε και να δούμε από κοντά και άλλες περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πλημμύρες. Η κυβέρνηση είναι δίπλα στα προβλήματα και προφανώς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό στην παρούσα χρονική στιγμή».

πηγη:www.agronews.gr