«Ευρώ-δολάριο» κινεί τα σιτηρά

27/03/2015

Παπαδογιάννης Γιάννης
Στην ελληνική αγορά για το σκληρό σιτάρι επικρατεί στασιµότητα, µε τις τιµές να δείχνουν σηµάδια ισορροπίας. Οι τοπικοί µύλοι αγοράζουν µικρές παραγωγικές ποσότητες στα 310-320 ευρώ ο τόνος παραδοτέα ανάλογα ποιότητας.
Η προσφορά σίτου ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση, καθώς οι αγοραστές είναι καλυµµένοι ενώ η αγορά δείχνει πτωτική. Με τα σηµερινά δεδοµένα όσο πλησιάζουµε προς την νέα σοδειά οι τιµές θα µειώνονται εκτός αν δούµε αλλαγή σκηνικού στην ασταθή για την ώρα εξαγωγή.

Στη λίστα της Φότζια  για άλλη µια εβδοµάδα οι τιµές στα σκληρά έµειναν αµετάβλητες. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 350-355 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 70%) στα 340-345 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι. Αντιθέτως,  στο Μιλάνο επίσης σηµειώθηκε µείωση των τιµών κατά 8 ευρώ ο τόνος, µε τα καλά σκληρά να βρίσκονται µεταξύ 345-353 ευρώ ο τόνος. Τα γαλλικά σκληρά σιτάρια συνεχίζουν να διορθώνουν µε τις τιµές αυτή την εβδοµάδα να χάνουν άλλα 10 ευρώ, κυµαινόµενες µεταξύ  320-325 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

Εν τω µεταξύ, στο χρηµατιστήριο του Σικάγο αντέδρασε ανοδικά µε όχηµα την καλή πορεία των πωλήσεων / εξαγωγών και κάποιες καιρικές ανησυχίες. Η γενικότερη ενίσχυση του δολαρίου τις τελευταίες εβδοµάδες πιέζει όλα τα δηµητριακά. Στα µέσα της περασµένης εβδοµάδας, όµως η αµερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι προτίθεται µεν να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά όχι άµεσα ούτε απότοµα. Αυτή η είδηση έδωσε µια παροδική ανάσα στο πτωτικό ευρώ και ενίσχυσε τα εµπορεύµατα.  Εξαιρώντας αυτή την παρένθεση, το αδύναµο ευρώ τόνωσε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών σοδειών, µε αποτέλεσµα τα γαλλικά µαλακά σιτάρια να ενισχυθούν τιµολογιακά. Τα συµβόλαια Μαΐου βρίσκονται πλέον στα 193 ευρώ ο τόνος, αυξηµένα κατά 5 ευρώ σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα.


πηγη:www.agronews.gr