Μικρό Σκαθάρι Κυψέλης, μεγάλο πρόβλημα για μελισσοκόμους

26/03/2015 

Τερψιόπουλος Κωνσταντίνος
Σοβαρό κίνδυνο φαίνεται να αποτελεί το Μικρό Σκαθάρι Κυψέλης για τους μελισσοκόμους, όπως υποστηρίζει η ελληνική εντομολογική εταιρία αλλά και ο αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας για την προστασία της μελισσοκομικής παραγωγής.


Το ΜΣΚ λόγω των σοβαρών φθορών που δύναται να προκαλέσει  τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα του μελιού χαρακτηρίζεται ως παρασιτικό νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης στην ευρωπαϊκή ένωση, ενώ μετά την παρουσίαση τέτοιων κρουσμάτων στην Καλαβρία της Ιταλίας έχουν τεθεί προστατευτικά μέτρα από την ΕΕ που αφορούν την απαγόρευση αποστολής αλλά και εισαγωγής μελισσοκομικών προϊόντων από τρίτες χώρες ή και από μολυσμένες περιοχές.

Τι είναι όμως το ΜΣΚ;
Πρόκειται για σκαθάρι που μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε μεγάλους αριθμούς αν ευνοείται από τις συνθήκες και ζει εντός των προσβεβλημένων αποικιών τρεφόμενο με γόνο, μέλι και γύρη. Το ΜΣΚ κάτω από ορισμένες συνθήκες καταστρέφει κηρύθρες και προκαλεί ζημιές στην ποιότητα του μελιού αφοδεύοντας σε αυτό ή χρησιμοποιώντας το ως τροφή.  Είναι επιβλαβές για την εκάστοτε αποικία είτε βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης είτε έχει μεταμορφωθεί σε ενήλικο σκαθάρι. Πρόκειται για ανθεκτικό είδος μιας και μπορεί να αντέξει μέχρι και 9 μέρες χωρίς τροφή και νερό, 50 μέρες σε μια χρησιμοποιημένη κερήθρα και αρκετούς μήνες σε φρούτα.

Μέθοδοι εξάπλωσης.
Η   εξάπλωση   του   ΜΣΚ   εμφανίζεται  ως φυσικό επακόλουθο της ικανότητας πτήσης αυτών και ενισχύεται  από  την  μεταφορά  μελισσοδεμάτων,  αποικιών  μελισσών,  μελισσοσμηνών, πλαισιών  κηρήθρας  με   μέλι,   κεριού   ή   μελισσοκομικού   εξοπλισμού. Αξιοσημείωτο είναι πως το ΜΣΚ έχει τη δυνατότητα να πετάξει ως και 10km.

Ύποπτα δείγματα
 Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να διακρίνει κάποιος μελισσοκόμος αυγά του ΜΣΚ, προνύμφες ή και ενήλικα σκαθάρια, η προσβολή από το σκαθάρι παρουσιάζει κάποια κλινικά συμπτώματα που είναι σαφώς πιο ευδιάκριτα. Μερικά από αυτά είναι: Στοές  μέσα  στα  πλαίσια  (οι προνύμφες  που  σκάβουν  στοές  διά μέσου της  κηρήθρας), καταστροφή  του  γόνου  (τρώγεται  από  προνύμφες  ΜΣΚ) καθώς και τροποποίηση του χρώματος  του  μελιού.

Σε περίπτωση προσβολής από ΜΣΚ
Σε περίπτωση προσβολής ο εκάστοτε παραγωγός οφείλει να ενημερώσει άμεσα την αρμόδια αρχή ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα προστασίας. Οι ύποπτοι εξωγενείς οργανισμοί που εντοπιστούν πρέπει να σταλούν άμεσα στην αρμόδια αρχή για ταυτοποίηση εντός σφραγισμένου φακέλου και πάντοτε νεκρά από ψύξη.

Επιλογικά οι αρμόδιοι φορείς τονίζουν πως η καταγραφή των μελισσοκόμων στις εθνικές βάσεις δεδομένων  είναι αναγκαία, μιας και οι οργανωμένοι φορείς είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν λύσεις σε περίπτωση προσβολής αλλά και να αποτρέψουν την πιθανή εξάπλωση των ΜΣΚ.

πηγη:www.agronews.gr