Λύνονται τα θεσμικά για τα τεύτλα, μένουν εμπόδια ο καιρός και ο χρόνος

 30/03/2015 

Τη Δευτέρα το Δ.Σ. της βιομηχανίας ενέκρινε τη φετινή τιμολογιακή πολιτική που θα είναι η ίδια με αυτή που ίσχυσε πέρυσι.
Μέσα στο επόμενο 24ωρο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, να πραγματοποιηθεί η εξόφληση των τευτλοπαραγωγών για τις ποσότητες που παρέδωσαν την περυσινή σεζόν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μέσω του δανείου των 8,5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Τη Δευτέρα το Δ.Σ. της βιομηχανίας ενέκρινε τη φετινή τιμολογιακή πολιτική που θα είναι η ίδια με αυτή που ίσχυσε πέρυσι.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία από τα αποθεματικά της υπό εκκαθάριση Αγροτικής, μετά την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και η οποία επιτρέπει στη βιομηχανία να «βγάλει» τη φετινή σεζόν δίχως προβλήματα, φαίνεται να βάζουν ένα τέλος στις θεσμικές εκκρεμμότητες γύρω από την καλλιέργεια. Αυτά που μένουν, ωστόσο, τώρα να ξεπεραστούν είναι ο χρόνος –καθώς έχουν ήδη καθυστερήσει σημαντικά οι σπορές λόγω της αβεβαιότητας που προηγήθηκε- αλλά και ο καιρός, δεδομένου ότι πολλά χωράφια έχουν πλημμυρίσει από τις νεροποντές των τελευταίων ημερών.
Εγκρίθηκε το νέο τιμολόγιο
Στο μεταξύ, επίσημη έγκριση και ανακοίνωση της τιμολογιακής πολιτικής που θα ισχύσει στην φετινή καλλιεργητική περίοδο, τοποθέτηση νέων μελών στο Δ.Σ. και προώθηση των διαδικασιών, ώστε να αρχίσουν άμεσα να πιστώνονται στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών, τα οφειλόμενα της εσοδείας του 2014, περιείχε το «μενού» του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ ΑΕ, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Μαρτίου.
Με ανανεωμένο το ηθικό μετά και την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένο που εξασφαλίζει στην ΕΒΖ ύψους 30 εκατ. ευρώ, το Δ. Σ. της βιομηχανίας συγκλήθηκε νωρίτερα σήμερα και έδωσε, μετά από καθυστέρηση άνευ ιστορικού προηγουμένου, το πράσινο φως για την τιμολογιακή πολιτική του 2015, η οποία θα είναι απολύτως ίδια με εκείνη που ίσχυσε και πέρυσι. Όπως ανέφερε στο Agronews ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ζαχαροβιομηχανίας κ. Δημήτρης Γιαννακίδης «στείλαμε ήδη τις καταστάσεις στις γεωπονικές υπηρεσίες και θα ισχύσει ό,τι και το 2014». Ελπίδα όλων τώρα είναι να κρατήσει κάποιες ημέρες ο καιρός ώστε να ξεκινήσει η σπορά σε όσο το δυνατό περισσότερα στρέμματα, καθώς αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί και το μοναδιαίο κόστος παραγωγής στο εργοστάσιο ή στα εργοστάσια που θα λειτουργήσουν φέτος.
Εκ βάθρων αλλαγή στα μέλη του Δ.Σ.
Όσον αφορά στο έτερο θέμα που απασχόλησε το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ, αυτό είχε να κάνει με την αντικατάσταση του συνόλου των παλαιών μελών της διοίκησης. Επιβεβαιώνοντας πλήρως προηγούμενα ρεπορτάζ του Agronews και της Agrenda, στο νέο Δ. Σ. της βιομηχανίας τοποθετήθηκαν, εκτός από τον κ. Δ. Γιαννακίδη, που αναλαμβάνει CEO και αντιπρόεδρος και τον κ. Γ. Κυπαρισσίδη – Κοκκινίδη, ο οποίος χρίστηκε πρόεδρος, τα υπόλοιπα νέα μέλη είναι οι κ. κ. Γιάννης Παναγής, αγροτοσυνδικαλιστής από τις Σέρρες, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, ο Πέτρος Χασανίδης, πρόεδρος εργατικού κέντρου Ορεστιάδας, ως εκτελεστικό μέλος, ο Αθανάσιος Αποστολόπουλος, δικηγόρος από την Βέροια, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, ο κ. Κρίτων Τσικλιάς, γεωπόνος από την Κατερίνη και ο κ. Συμεών Σεμάσης, γεωπόνος, υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Από ώρα σε ώρα η εξόφση των παραγωγών, πληρώνονται (;) και τα ασυγκόμιστα

Το νέο Δ. Σ. ασχολήθηκε επίσης και με το θέμα της διευθέτησης των λεπτομερειών που απομένουν ώστε να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τευτλοπαραγωγών και τα χρήματα από το δάνειο των 8,5 εκατ. ευρώ που συνήψε προ ημερών η ΕΒΖ ΑΕ από την Τράπεζα Πειραιώς, για να εξοφλήσει το υπόλοιπο της εσοδείας του 2014. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη κάποιες πληρωμές ενδέχεται να γίνουν ακόμη και σήμερα, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, ειδάλλως φαίνεται πως το θέμα θα κλείσει αύριο Τρίτη 31 Μαρτίου.
Κατά πληροφορίες, μάλιστα, αποφασίστηκε να αποζημιωθούν και τα ασυγκόμιστα της καμπάνιας του 2014 με το ποσό των 35 ευρώ τον τόνο.

Στις προτεραιότητες, πλέον, της καινούριας διοίκησης είναι να προχωρήσει άμεσα στους απαραίτητους ελέγχους και περικοπές δαπανών, όπου διαπιστωθεί πως υπάρχει σπατάλη και ταυτόχρονα να ξεκινήσει και η διαδικασία εξυγίανσης του τρόπου λειτουργίας της ΕΒΖ ώστε να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη λειτουργικά. Στην προσπάθεια αυτή αναμένεται να ληφθεί υπόψη και η μελέτη αναδιάρθρωσης που είχε κάνει η εταιρεία συμβούλων Kantor.
Οι παραγωγοί, εν τω μεταξύ, σηκώνουν το γάντι των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η είδηση της χρηματοδότησης της ΕΒΖ με τα 30 εκατ. ευρώ, από τα διαθέσιμα της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου και σημειώνουν με νόημα πως «αυτοί που δεν είχαν την πολιτική βούληση να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ΕΒΖ, καλά θα κάνουν να μην κρίνουν εκείνους που από την πρώτη στιγμή έδειξαν ότι θέλουν και θα προσπαθήσουν  να διασώσουν την επιχείρηση και την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα. Ας έχουν καλύτερα στο νου τους τι θα βγάλει η δικαστική διερεύνηση των κακών κειμένων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, που έφερε τη βιομηχανία σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση σήμερα».

Λεωνίδας Λιάμης-Γιάννης Τσατσάκης 

πηγη:www.agronews.gr