Συνάντηση Αποστόλου με αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για τις πλημμύρες στο νομό

12/03/2015 

Τερψιόπουλος Κωνσταντίνος
Με αφορμή και την τελευταία σφοδρότατη κακοκαιρία που «πλήγωσε» το νομό Καβάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη του νομού, ώστε να ενημερωθεί για την παρούσα κατάσταση αλλά και για τα παγιωμένα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.


Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου άμεση παρέμβαση της πολιτείας ώστε να βρεθούν λύσεις.

Βασικοί άξονες συζήτησης ήταν οι παρακάτω:
-Οι καταστροφές στα Τενάγη- Φιλίππων λόγω σφοδρής κακοκαιρίας, η πρωτοβουλία των τοπικών αρχών να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αλλά και το ενδεχόμενο συμπληρωματικής χρηματοδότησης από το αρμόδιο υπουργείο. Επίσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο εξαίρεσης των παραπάνω εκτάσεων από την υποχρέωση της εξασφάλισης συγκεκριμένου αριθμού καλλιεργειών στη καλλιεργητική χρονιά λόγω συνθηκών που επικρατούν εκεί.
-Τα ζητήματα που αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την εφαρμογή της ΚΑΠ καθώς και την πορεία των εκτιμήσεων στα σταφύλια της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου, για την επείγουσα αναγκαιότητα αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της Θάσου των οποίων οι ελιές επλήγησαν από ανεμοθύελλα, το ζήτημα της αποζημίωσης συγκεκριμένων ακτινιδιοπαραγωγών στην επαρχία Νέστου, αλλά και τον υπαρκτό κίνδυνο πρόκλησης ζημιών (οικονομικών και φυσικών) σε σπαράγγια από τις πρόσφατες πλημμύρες.
- Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της επέκτασης της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας στο νομό Καβάλας.
Επιπροσθέτως τέθηκαν και θέματα σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής όπως εκπόνηση της αρδευτικής μελέτης του Φράγματος Μαρμαρά με χρηματοδότηση του υπουργείου, το ζήτημα ανάληψης της λειτουργίας της Ιχθυόσκαλας Καβάλας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και το ζήτημα έλλειψης γεωτεχνικού προσωπικού και ιδιαίτερα κτηνιάτρων αλλά και το ζήτημα που αφορά την οζώδη δερματίτιδα και τους σχετικούς εμβολιασμούς.
Στο τέλος της συνάντησης ο υπουργός δεσμεύτηκε να μελετήσει τα θέματα και να δώσει σε άμεσο χρόνο τις σχετικές απαντήσεις.

πηγη:www.agronews.gr/