Τρόπους χαλάρωσης του εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων από Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία, μελετά η ρωσική κυβέρνηση

 12/3/2015

Τρόπους χαλάρωσης του εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων από Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία, μελετά η ρωσική κυβέρνηση Πιθανούς τρόπους χαλάρωσης του εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων από σειρά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία, εξετάζει το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Νικολάι Φιόντοροφ.
Παρά τις πρόσφατες αρνητικές δηλώσεις κύκλων του Προέδρου της Ρωσίας, για το συγκεκριμένο αίτημα, όπως όλα δείχνουν συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές για μερική άρση του εμπάργκο. Το θετικό είναι ότι εκτός της Ελλάδας υπάρχουν και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες από την ΕΕ. «Μελετούμε σοβαρά ποιες πολιτικές δυνατότητες υπάρχουν να ανταποκριθούμε στις προτάσεις τους», δήλωσε ο κ. Φιόντοροφ, σημειώνοντας ότι πρωτίστως αναφέρεται στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κύπρο, αλλά και ότι «δεν θα ήταν επιθυμητό να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις των χωρών αυτών με τις Βρυξέλλες».
«Υπάρχουν μερικές, δυο-τρεις εκδοχές, που συζητάμε και είναι κοντά στις δυνατότητες υλοποίησης», πρόσθεσε ο κ. Φιόντοροφ, αναφέροντας ότι τελική απόφαση δεν υπάρχει προς το παρόν.

Ρωσικές εφημερίδες σε άρθρα τους κάνουν αναφορά στις εκκλήσεις κάποιων χωρών της ΕΕ, ώστε να αρθεί πλήρως ή εν μέρει το εμπάργκο εισαγωγών στα αγροτικά προϊόντα, που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τη Ρωσία ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της. Μεταξύ αυτών αναφέρουν και τις συνομιλίες του Έλληνα Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη, με τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας, Αλεξέι Αλεξέενκο, για την άρση των απαγορεύσεων για τα ροδάκινα, τη φράουλα και τα εσπεριδοειδή.

Στις συζητήσεις αυτές αναφέρθηκε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για την Ελλάδα από το καθεστώς των κυρώσεων, που απαγορεύει τις απευθείας εισαγωγές φρούτων. «Υπάρχουν αρκετά σαφείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Και η Ρωσία, ως μέλος του ΠΟΕ, δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά των χωρών της ΕΕ και να τις ακυρώσει επιλεκτικά σε μία από τις χώρες», τόνισε.

Στο μεταξύ η Ρωσία απέρριψε αίτημα, που κατατέθηκε από την Κομισιόν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), για τη σύσταση μιας ομάδας διαιτησίας, που θα διευθετήσει την εμπορική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, για την απόφαση της Μόσχας να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές χαρτιού και φοινικέλαιου από την ΕΕ. Η επόμενη συνεδρίαση του οργάνου επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαρτίου 2015. Έχουν υπάρξει ακόμα δύο «καταγγελίες» της Κομισιόν προς τον ΠΟΕ, το 2013 για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και το 2014 για την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές χοιρινού.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr