Μπορούν και φθηνότερα τα λιπάσματα στην Ε.Ε.

31/03/2015

Τσατσάκης Γιάννης
Μειωµένες µεν αλλά σχετικά υψηλές συγκριτικά µε εκείνες που καταγράφονται π.χ. στις ΗΠΑ παραµένουν οι τιµές των λιπασµάτων στην Ε, όπως διαπιστώνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ρίχνοντας την «ευθύνη» γι’ αυτό στην εξάρτηση των ευρωπαϊκών λιπασµατοβιοµηχανιών από το φυσικό αέριο.

Σε αντίθεση µε το πετρέλαιο το οποίο από τον Ιούνιο του 2014 µέχρι σήµερα έχει καταγράψει υποχώρηση της τάξης του 50%, οι τιµές του φυσικού αερίου επιδεικνύουν µεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Κοµισιόν, η Ε.Ε. εισάγει φυσικό αέριο για την παραγωγή αζωτούχων λιπασµάτων κυρίως από τη Ρωσία (σε ποσοστό 32%), τη Νορβηγία (31%) και την Αλγερία (13%).

 Όµως, η τιµή µε την οποία αγοράζει  φυσικό αέριο η Ε.Ε. είναι τρεις φορές υψηλότερη από τις τιµές του σχιστολιθικού αερίου το οποίο χρησιµοποιούν ως καύσιµο οι βιοµηχανίες στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Ε.Ε. δεν είναι αυτάρκης σε αζωτούχα λιπάσµατα αναγκαζόµενη να εισάγει περίπου το 20% των συνολικών ποσοτήτων για την κάλυψη των αναγκών της.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Κοµισιόν το 2013, ο αγροτικός τοµέας της ΕΕ χρησιµοποίησε 11 εκατ. τόνους αζωτούχων λιπασµάτων, µε το 76% από αυτά να αντιστοιχεί στα φωσφορικά και καλιούχα λιπάσµατα. 

πηγη:www.agronews.gr