Η φορολογία ανακόπτει τις επενδύσεις σε αγροτική γή

30/03/2015

Μπίκας Αλέξανδρος
Παγωµένο καταγράφεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αγροτική γη, ένα µόλις χρόνο µετά την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων. Η µείωση στις εµπορικές πράξεις ξεπερνά το 70% σε σχέση µε το 2011. Σύµφωνα µε µελέτη του κτηµατοµεσιτικού γραφείου REMAX και του δικτύου συνεργατών της, στο σύνολο των αγοραπωλησιών της κατηγορίας οικόπεδα – αγροτεµάχια, σε περιοχές της ελληνικής επαρχίας, µόνον το 6% αφορούσε πωλήσεις χωραφιών, έναντι 23% το 2011, 19% το 2012 και 7% το 2013.


Το µέγεθος της καθίζησης είναι τέτοιο, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως τα συγκεκριµένα ποσοστά επί των αγοραπωλησιών, δεν αφορούν µόνο τα καλλιεργήσιµα αγροτεµάχια, αλλά και τα οικόπεδα, εξηγεί στην Agrenda ο συνεργάτης της REMAX, ∆ηµήτρης Λιάπης.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση το 2014 σύµφωνα µε τον ίδιο είναι το πάγωµα του τραπεζικού δανεισµού και η µειωµένη ζήτηση από επίδοξους επενδυτές (κατ’ επάγγελµα και µη αγρότες), λόγω µείωσης της αγοραστικής δύναµης και των φορολογικών αντικινήτρων.

«Η κατάσταση της αγοράς αγροτεµαχίων είναι τραγική σε όλη την Ελλάδα. ∆εν υπάρχουν αγοραστές και ενδιαφέρον για αξιοποίηση της γης», καταλήγει ο κ. Λιάπης, ο οποίος δεν περιµένει ανάκαµψη σύντοµα. Σε σχέση µε τις τιµές, από τη µελέτη προκύπτει πως η κάµψη στις περισσότερες των περιπτώσεων αγγίζει και το 50%, ενώ δύσκολα θα υπάρξει ανάκαµψη τα επόµενα χρόνια.
 
πηγη: www.agronews.gr